Pozycja walki w TKD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Na kopniecie okrężne (a tak jest w przypadku low-kicku) skraca się dystans + rece na twarz; "
Napisano Ponad rok temu
IRA : Na kopniecie okrężne (a tak jest w przypadku low-kicku) skraca się dystans + rece na twarz;
COMBAT : Lowkick to nie jest typowy roundhouse-kick (jak dollyo) - jest znacznie szybszy, a po nim można bezproblemowo przejść do ataku rękami.
Chociaż tor lotu ma podobny. A i lowka jest trudno zrobić kontrę - chyba że blok nogą i atak rękoma - ale to już nie TKD - tylko combat...
COMBAT : Lowkick przypomina dollyo - więc
Więc raz piszesz że low-kick to nie jest typowy roundhouse-kick (jak dollyo) A i lowka jest trudno zrobić kontrę - chyba że blok nogą i atak rękoma - ale to już nie TKD - tylko combat... a innym razem - Lowkick przypomina dollyo - więc .... więc sie gościu zastanów czy jest podobny czy nie..... podajesz link do strony hapkido gdzie kopnięcie okrężne kopie się inaczej więc można to potraktować jako próbę dezinformacji. Co do Twojej znajomości combatu nie wypowiadam się. Ale jeżeli o techniki TKD to cieniutko. Zawodów (tego co się dzieje i działo) nie znasz, więc pewnie nie startowałeś.
P.S. Daj link do tej ręki-młota porównam z dung jumook. Pa ... :->>>
Napisano Ponad rok temu
Więc raz piszesz że low-kick to nie jest typowy roundhouse-kick (jak dollyo) A i lowka jest trudno zrobić kontrę - chyba że blok nogą i atak rękoma - ale to już nie TKD - tylko combat... a innym razem - Lowkick przypomina dollyo - więc .... więc sie gościu zastanów czy jest podobny czy nie.
Mylisz się, piszę właśnie - że LOWKICK JEST PODOBNY DO DOLLYO -TYLKO PODOBNY NIC WIECEJ. I równocześnie piszę, że NIE JEST to typowy roundhouse-kick (jak dollyo) - bo nie jest. Nie ma tu sprzeczności.
Piszę też o bloku nogą - którego de facto nie widziałem w TKD. A Ty piszesz o skróceniu dystansu... (to ZUPEŁNIE inne rozwiązanie).
.... podajesz link do strony hapkido gdzie kopnięcie okrężne kopie się inaczej więc można to potraktować jako próbę dezinformacji.
Ehh - wrzuciłem pierwszego lepszego linka...
Porównaj:
Hapkido:
TKD:
Wiele różnic prawda...
Ale jeżeli o techniki TKD to cieniutko. .
Zawodów (tego co się dzieje i działo) nie znasz, więc pewnie nie startowałeś.
Widziałem sporo walk... Nie startuję bo preferuję łokcie, kolana, bliski kontakt i parter.
P.S. Daj link do tej ręki-młota porównam z dung jumook. Pa ... :->>>
Na www.
Napisano Ponad rok temu
W linku było również wyprowadzenie kopnięcia - różni się od tego w TKD;
więc jeżeli inaczej kopnięcie jest wyprowadzane i inaczej jest ułożone ciało w finalnym momencie dollyo - to technika też jest inna .....
Napisano Ponad rok temu
Zdjęcia pokazują kopnięcie już wykonane - jest różnica w ułożeniu ciała.
Trochę tak...
W linku było również wyprowadzenie kopnięcia - różni się od tego w TKD;
więc jeżeli inaczej kopnięcie jest wyprowadzane i inaczej jest ułożone ciało w finalnym momencie dollyo - to technika też jest inna .....
A więc:
Różni się w jednej z faz przypomina ap-dollyo.
Reszta to już detale...
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak w WTF-ie, ale w ITF-ie zostało sklasyfikowane yop dollyo chagi, ap dollyo jest tzw. wynalazkiem i nie występuje jako technika TKD ITF.
Napisano Ponad rok temu
http://www.familymartialartscenter.com/insights/fists.htm - z tego linku wynikałoby że hammerfist to zupełnie inna technika niż dung joomuk (inna powierznia uderzeniowa).
To jakieś kenpo karate - częściowo się zgadza z tym co jest np. w combatach (tzn. ręka młot pionowa i reverse)... Ale jest też hammerfist w którym powierzchnia jest inna. (np. sekwencja w krav-maga - łokieć uderzenie w tył + właśnie ręka młot - taka jak opisałem - z szybkim wykończeniem).
Nie wiem jak w WTF-ie, ale w ITF-ie zostało sklasyfikowane yop dollyo chagi, ap dollyo jest tzw. wynalazkiem i nie występuje jako technika TKD ITF.
Zgadza się ap-dollyo - to rodzaj "gwary".
Yop dollyo chagi - to po prostu dollyo chagi "w przód" - oryginalne dollyo chagi ma 45'!
No, ale mieliśmy dyskutować o pozycjach nie technikach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Coś w tym stylu - ale nie to kopnięcie
[/quote]
Dokładnie to miałem na myśli:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taka garda jest raczej kwestia dystansu a nie przewazajacych technik noznych, chociaz ow dystans rzecz jasna te techniki "wymusza"
Po części się zgodzę - ale po co ta jedna ręka z przodu?
Do szybkich zbić i bloków - oraz kontr. Druga ręka - do blokowania ew. wysokich kopnięć na głowę...
W gardzie bokserskiej jest trudno zbić kopnięcie i przejść do kontrataku(raczej się je po prostu blokuje).
Napisano Ponad rok temu
Swoja drogą ja na zawodach staram sie trzymac podwojna garde i jestem ustawiony polfrontalnie. Przy wiekszym dystansie opuszczam rece troche na dól by byc bardziej luznyy/elastyczny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przy typowej gardzie bokserskiej kiepsko sie kopie...
Tak - jeśli mówimy o walce sportowej. Taka "luźna" garda wynika (o czym wspomniałem) IMHO z nastawienia na wymiany nożne - yopy, dollyo, obrotówki + zmyłki, odskoki itp. - rutyna. Racja Choong - zawodnik powinien przejść do gardy podwójnej przy skróceniu dystansu, ataku rękami itp. - ale są tacy, co tego nie robią papieros (znam takiego gościa z 1 cup - nigdy nie chciał i nie chce ze mną walczyć :wink: )
IRA: garda bokserska zmienną jest - moro może powiedzieć więcej na ten temat
"Pozycja bokserska w trakcie walki nic może być wciąż taka sama: zmienia się położenie rąk, nóg i tułowia; położenia wyjściowe zmieniają się w zależności od rodzaju przygotowawczych ruchów boksera, wynikających z jego zamierzeń, i od oceny zachowania się przeciwnika.
Każdy bokser w czasie walki stosuje i zachowuje pozycję bokserską wg indywidualnej maniery (rys, l). To pomaga bokserowi z największym sukcesem wykorzystać w walce swoje fizyczne i psychiczne walory."
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W walce bardziej realnej - np. ja wchodzę z prostymi, lowkickiem, a potem dopiero kopnięcia... Czy garda bokserska - utrudnia kopanie? Mi osobiście nie.
Hmm - zależy też jaka sekwencja, czy obrona itp. W TKD za to - wielu zawodników ma manierę do opuszczania gardy przy kopnięciach.
W ogóle to temat na ... książkę :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdyby ktoś się pytał skąd mają byc kopy u boksera odpowiadam - z kombatu, bo tam go spotkałem.
Napisano Ponad rok temu
A ci co się nauczyli kopać - niekoniecznie od razu muszą tak uszczelniać gardę - że nic nie widzą...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jakie kopniedcia powinien wykonywac grappler??
- Ponad rok temu
-
Taekwon-Do w Trójmieście( WTF czy ITF?)
- Ponad rok temu
-
Mini turniej w parterze
- Ponad rok temu
-
Wakacje Kraków Taekwondo
- Ponad rok temu
-
Sprzet