A seiza to nie jest przypadkiem "siad" - nawiązując do komendy seizashte czyli siad w trybie rozkazującym
shite - czynić
seiza - pozycja siedząca (za)
seiza-shite - uczyńcie seiza
Napisano Ponad rok temu
A seiza to nie jest przypadkiem "siad" - nawiązując do komendy seizashte czyli siad w trybie rozkazującym
Napisano Ponad rok temu
odnośnie seiza:
według mnie w seiza się po prostu siedzi, seiza się nie trenuje
Napisano Ponad rok temu
odnośnie seiza:
Spróbuj tak posiedzieć bez wprawy 45-60 minut i wtedy zobaczysz czy czy to trzeba seiza ćwiczyć czy nie.
Natomiast nawiązując do shiko. To nie jest niezbędne.
Można się uczyć czegoś co jest potrzebne, wnosi coś w trening aikido.
Soory ale jak na razie nikt nikt nie napisał konkretnych argumentów dlaczego to robi i co mu to daje. Słyszę jedynie teksty które można przeczytać w niektórych książkach.
Wg. mnie jesli coś ćwiczę to fajnie jest wiedzieć dlaczego to robie i co mi to daje.
Pozdrawiam:
Napisano Ponad rok temu
odnośnie seiza:
Spróbuj tak posiedzieć bez wprawy 45-60 minut i wtedy zobaczysz czy czy to trzeba seiza ćwiczyć czy nie.
Natomiast nawiązując do shiko. To nie jest niezbędne.
Można się uczyć czegoś co jest potrzebne, wnosi coś w trening aikido.
Soory ale jak na razie nikt nikt nie napisał konkretnych argumentów dlaczego to robi i co mu to daje. Słyszę jedynie teksty które można przeczytać w niektórych książkach.
Wg. mnie jesli coś ćwiczę to fajnie jest wiedzieć dlaczego to robie i co mi to daje.
Pozdrawiam:
a po co siedzieć minut w seiza? to ma być trening?! 45 minut w seiza to mogę posiedzieć w domu przed telewizorem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie:
Dlaczego 99% najbliższych uczniów dziadka, jego uchidechi oraz specjaliści od Daitoryu i innych szkół jujitsu używają shikko i jakoś nie narzekają ... czy oni wszyscy zaślepieni swoim mistrzostwem nie zauważyli, iż jest to nic nie dające ćwiczenie i jeszcze do tego mające zgubne skutki dla kolan !!!!! przestraszony
Co najdziwniejsze w tym wszystkim oni uważają, iż jest to bardzo ważny aspekt aikido lub jujitsu i nie pozwalają się od tego pomyslu odwieść ...
Toż to plaga Światowajujitsu ....
Powstańmy wszycy i mowiedzmy jedym głosem:
Shikku nie !!!!!!
Tym postem kończe tą bezsensowną dyskusje o braku shikko w aikido. 8)
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu