aikido
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na co trzeba uważać, ćwicząc AIKIDO? Tak, by uniknąc kontuzji i móc długo (i szczęśliwie) ćwiczyć. Przekonałem się już sam o nadgarstkach. A co poza tym?
kolana. dobrze je rozgrzej przed treningiem, rozmasuj.
Potem są te dziwne techniki na kolanach to Ci się przyda.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Jesli bedziesz cwiczyl powaznie(z zaangazowaniem, wiecej niz 3 razy w tyg) kontuzji i tak nie unikniesz, to jest normalna sprawa. Cialo sie stopniowo dostosowuje do zmieniajacych sie obciazen, ale i tak bedziesz sobie ladowal coraz wiecej obciazen. Wiec cialo nie zdazy. Ale kontuzje mozesz wykorzystac, zeby sie nauczyc jak chronic swoje slabe punkty(jako uke) oraz jak wykonywac technike efektywnie mimo ze jestes mocno oslabiony fizycznie - takich rzeczy zaden nauczyciel na swiecie cie nie nauczy.
Napisano Ponad rok temu
Na co trzeba uważać, ćwicząc AIKIDO? Tak, by uniknąc kontuzji i móc długo (i szczęśliwie) ćwiczyć. Przekonałem się już sam o nadgarstkach. A co poza tym?
kolana. dobrze je rozgrzej przed treningiem, rozmasuj.
Potem są te dziwne techniki na kolanach to Ci się przyda.
Silvio
kolana z pewnoscia...i to nie tylko w suwari waza ale i przy ushiro ukemi. Poza tym wszelkie stawy, nadgarstki, lokcie, barki...ale z drugiej strony na poczatku tez nie ma takich obciazen by mozna sobie bylo zrobic wielka krzywde...
poza tym aikido jest i tak dosc malo urazowe...
Napisano Ponad rok temu
Z mojego krótkiego doświadczenia widzę, że nie miałbym żadnej kontuzji, gdybym się bardziej rozluźniała..
Napisano Ponad rok temu
Z mojego krótkiego doświadczenia widzę, że nie miałbym żadnej kontuzji, gdybym się bardziej rozluźniała..
Hm...a ja sie nie rozluzniam i nie mam kontuzji...Ale czasem techniki sa wtedy dosc bolesne... :?
Ale i tak aikido jest malo urazowe...
Napisano Ponad rok temu
Wiec zwruc duza uwage na pady na poczatku ... i masz miejsza o wiele mniejsza szanse na zlapanie kontuzji.
Pozdrawiam
Grab
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kofany brzusio
- Ponad rok temu
-
Jak długo wytrzymujecie w "krzesełku"?