Czyli norma 8)Cwiczylismy to moze z 5 minut, nie wiecej.
W jakim stylu są stosowane kopnięcia z wyskoku?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W RyuTe, które ćwiczę, stary okinawski system, nie służyły do machania nogami, ale zrównania się z punktem przeciwnika, na który uderzamy (jeśli jesteśmy niźsi). A wiadomo , że najsilniej uderza sie nie do góry tylko minimalnie w dół, albo II do ziemi.
W ten sposób kopiąc na nerki lub udo możemy unieszkodliwić każdego.
Warunek RyuTe:
jeśli akcja nie jest tylko nożna, ale łączy się z rękami.
Napisano Ponad rok temu
Hehehehe, jak już se kogoś ustawie plecami do siebie i przyjebie mu buta to też pewnie go unieszkodliwie
A co do tych Twoich wywodów o unieszkodliwieniu każdego poprzez kopnięcie w udo to nie licz na to za bardzo
Innymi słowy - pierdoły napisałeś
Napisano Ponad rok temu
Kopie sie z wyskoku np. w muy thai, zeby bylo szybciej, a nie wyzej. Dwoch dobrych zawodnikow rzadko wymienia sie kopnieciami z wyskoku, z prostej przyczyny - cel w powietrzu to latwy i nie mobilny cel.
Czy warto kopnac cos z wyskoku ja np. dawniej kopalem tobi mae geri w... korpus - ma moc, ale to tylko albo na bardzo wolnego przeciwnika, albo jak go juz "naruszylem" i byla to technika, ze tak powiem - dopelniajaca.
No, ale zaznaczam ja tam zaden mistrz nie jestem - cale zycie ledwo poczatkujacy, co tylko po pare lat liznal dwoch, czy trzech styli. A tu widze, ze oprocz Jarka i mnie zdaje sie, to sami eksperci.
K_P
Napisano Ponad rok temu
gdyby kozka nie skakala to by w....l nie dostala...
Napisano Ponad rok temu
w Taichi sie tez kopie. Ale jakby mniej chetnie z obrotami:)
moje 2 grosze: Czasami z wlasnego doswiadczenia wiem ze z wyskoku kopie sie szybciej i czasem silniej bo jak przypuszczam odpada problem pracy noga podporowa. Niektore techniki zeby weszly na glowe tez musza miec wyskok takie ?twimyo tora yop chagi? albo yoko po obrocie co mi sie raz w zyciu udalo wlasnie kolesia kopnac na treningu w golwke ale to chyba dlatego ze zaspal:)
natomiast wszystkie techniki po obrocie 360 itd mozna sobie darowac
no chyba ze na pokaz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hehehehe, jak już se kogoś ustawie plecami do siebie i przyjebie mu buta to też pewnie go unieszkodliwie
A co do tych Twoich wywodów o unieszkodliwieniu każdego poprzez kopnięcie w udo to nie licz na to za bardzo
Innymi słowy - pierdoły napisałeś
Mój drogi!
Czytaj na przyszłość dokładniej:
- nerki, czy udo były przykładem
i
do końca:
jeśłi połączysz taką technikę z akcją rąk.
Poza tym nigdy chyba nie dostałeś porządnego low kick i chrzanisz.
W jednym przyznam Ci rację
zwierza ze zwolnioną reakcją na ból nie powalisz...
ale którz go powali, napisz coś to i ja pokrytykuję. O.K.
Napisano Ponad rok temu
W wielu systemach służą do wypracowania pozycji, aby ustawić przeciwnika do wykonania swojej techniki. Popatrzcie na chińskie sztuki walki kopiące poniżej kolana (i nie chodzi o podcięcie) i w ten sposób stopujące przeciwnika. A RyuTe ma chiński rodowód, więc trochę inne spojrzenie na techniki niż systemy XX wieczne.
Pewnie znowu ktoś mnie oskarży o pierdoły, ale niech najpierw sprawdzi.
To co jest powszechnie znane jako Osoto Gari w Judo, na Okinawie było wykonywane jako kopnięcie poniżej kolana na punkt, kóry się tam znajduje i dzięki temu przeciwnik padał, a nie dzięki podcięciu. 8)
Napisano Ponad rok temu
Każdy system z kręgu karate (jeśli uczony dobrze) ma rzekłbym takie same podstawy. Albo wygłądają b. podobnie. Dopiero potem rozwija się je w kierunku w którym zmierzają nauki mistrza systemu. Nie można powiedzieć, że kopnięcie okrężne kopie się inaczej w Tae Kwon Do, inaczej w Karate, a inaczej w Muey Tai. Poprostu są tzry wersje tego kopnięcia i dobry instruktor omówi każdą. A zastosowanie zależy od celu jaki chcemy osiągnąć.
W Ryu Te także kopie się z wyskoku, ale jest to dla uczniów, nie dla czarnych pasów, ich techniki są już całkiem inne. Ale trzeba przejść program wszechstronny (jak napisał kiedyś Slasz, żeby być uniwersalnym w walce), by także łatwiej móc się uczyć nowych technik.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym nigdy chyba nie dostałeś porządnego low kick i chrzanisz.
Leszczu pohamuj swoje słowa bo wdepnę do Ciebie i wyjebie Ci low kick i to centralnie w łeb.
Moje całe życie to praca z low kickami i wkurwiają mnie jelenie, którym się wydają, że całą wiedze posiedli. Chcesz sie czegoś o mnie dowiedzieć zapraszam, albo jak wolisz to spytaj Ludwika, mieliśmy przyjemność się poznać.
Nie można powiedzieć, że kopnięcie okrężne kopie się inaczej w Tae Kwon Do, inaczej w Karate, a inaczej w Muey Tai.
To już tylko oznacza, że pojęcia nie masz o czym piszesz. Te kopnięcia są podobe ale tylko ze wspólnej nazwy. Motoryka każdego z nich, wykonana zgodnie z kanonem tradycyjnego karate, nowoczesnego karate, TKD i Muay Thai jest całkiem inna.
W Ryu Te także kopie się z wyskoku, ale jest to dla uczniów, nie dla czarnych pasów, ich techniki są już całkiem inne.
A moje techniki są takie same jak dla całej gamy kolorów pasów moich "uczniów". Ma być skutecznie, jak złamać nogę to złamać nogę, jak szczękę to szczękę. Rozumiesz - pankration to nie moc tajemna to efektywny system walki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seidokaikan/Shodokaikan w polsce?
- Ponad rok temu
-
Kyokushin a Kyokushinkai
- Ponad rok temu
-
Honorowe dany w Oyama Karate?
- Ponad rok temu
-
SOke Ryszard Murat .(jego autentycznosc)
- Ponad rok temu
-
Związek Shotokan
- Ponad rok temu
-
Obóz Shidokan w sierpniu
- Ponad rok temu
-
POJEDYNKI POLAKÓW W JAPONII
- Ponad rok temu
-
Ogólnopolski Turniej shidokan w Brzezinach