miód
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Miód jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystać jego leczniczą moc. Robili to instynktownie bazując jedynie na obserwacjach. Dzisiaj możemy już naukowo potwierdzić, że jest to substancja niezwykła, tak jak niezwykły jest jej skład.
Miód w 90 procentach złożony jest z węglowodanów, z czego 80% to cukry proste (glukoza i fruktoza), a reszta to substancje mineralne, związki azotowe oraz w niewielkim procencie olejki eteryczne, witaminy i inne substancje czynne. Trzeba również dodać, że miód jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby zbierając nektar czy spadź z zanieczyszczonego pola. Warto wiedzieć, że miód miodowi jest nierówny i, że jego właściwości lecznicze zależą od roślin z jakich powstał. Dlatego w Polsce miód możemy podzielić na:
gryczany stosujemy go:
podczas stanów wyczerpania
przy nerwicach
przy złamaniach kości
i przy problemach z układem krążenia
spadziowy zastosowania to:
choroby dróg oddechowych, gruźlica
zaburzenia przemiany materii
zapalenie płuc
cukrzyca, astma, katar
wielokwiatowy, odpowiednio:
alergie
katar sienny
rany
lipowy jest dobry na:
uspokojenie
ma właściwości antyseptyczne
grypę, kaszel, zapalenie okrzeli
bezsenność
akacjowy:
niezastąpiony przy nadkwaśności, trudności w trawieniu
zaburzeniach przewodu pokarmowego
wrzosowy:
leczy prostatę
schorzenia nerek i pęcherza
drogi moczowe
rzepakowy:
wzmacnia mięsień sercowy
leczy niewydolność krążenia, zaburzenia rytmu serca
miażdżycę i drogi żółciowe
nawłociowy:
polecany przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, nerek i pęcherza.
wielokwiatowy
najczęściej spotykany w sklepach, co nie znaczy, że jest on najmniej wartościowy. Dwie, trzy łyżeczki dziennie zjadane systematycznie w czasie miesięcy zimowych pomagają organizmowi łatwiej znosić potem wiosenne alergie.
Bez względu po jaki miód sięgniemy należy pamiętać, że będzie on bardzo długo aktywny biologicznie, jeżeli będzie przechowywany w odpowiednich warunkach. Ważne, aby był szczelnie zamknięty i trzymany w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
Każdy dobry miód powinien skrystalizować się po 3-4 miesiącach od dnia zebrania. Jeśli pozostaje płynny to oznacza, że jego skład jest niewłaściwy i nie może być w pełni aktywny. Jeżeli ktoś jest amatorem miodu płynnego, nie powinien podgrzewać go w wodzie o temperaturze powyżej 40C. Także dodając miód do gorącej herbaty czy mleka poczekajmy aż nieco przestygną, inaczej zniszczymy tak wartościowe enzymy i hormony.
Właściwości bakteriobójcze miodu najskuteczniej uaktywnimy, jeśli do pół szklanki ciepłej wody dodamy łyżeczkę miodu i pozostawimy taki roztwór na noc. Pod wpływem wody i temperatury wydziela się z niego woda utleniona, która zabija bakterie, grzyby i pierwotniaki. Właśnie po rozcieńczeniu miodu wodą wytwarzanie tego związku wzrasta aż 200 razy w porównaniu do stałego miodu. Szklankę tego "boskiego nektaru" najlepiej wypijać codziennie rano na czczo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Miod zwykly i pitny zima i zadne chorobsko mnie nie trafilo mimo, ze moja dziewczyna zlapala grype a ja wcale nie unikalem kontaktow z nia
Moze ktos moglby jeszcze napisac, czym sie z wygladu roznia rodzaje miodu... Jak cos wyszperam to sam wrzuce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poklon AbeS poklon za wyczerpujacy tekst.
Miod zwykly i pitny zima i zadne chorobsko mnie nie trafilo mimo, ze moja dziewczyna zlapala grype a ja wcale nie unikalem kontaktow z nia
Moze ktos moglby jeszcze napisac, czym sie z wygladu roznia rodzaje miodu... Jak cos wyszperam to sam wrzuce
OK!
Właściwości miodów przepisałem z poprzedniego postu, by nie trzeba było przewijać zawartości strony w tę i z powrotem porównując kolor i opis
Oto zdjęcia miodów w stroju Ewy
Miód pszczeli lipowy
w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekką goryczką. Zastosowania:
uspokojenie
ma właściwości antyseptyczne
grypę, kaszel, zapalenie okrzeli
bezsenność
Miód pszczeli gryczany
w stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor brązowy. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry lekko piekący. Zastosowania:
podczas stanów wyczerpania
przy nerwicach
przy złamaniach kości
i przy problemach z układem krążenia
Miód pszczeli wielokwiatowy
w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu. Zastosowania:
najczęściej spotykany w sklepach, co nie znaczy, że jest on najmniej wartościowy. Dwie, trzy łyżeczki dziennie zjadane systematycznie w czasie miesięcy zimowych pomagają organizmowi łatwiej znosić potem wiosenne alergie.
Miód pszczeli akacjowy
w stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasnosłomkowy, długo nie krystalizuje. Stan skrystalizowany - kolor jasnosłomkowy, kremowy. Miód o słabym zapachu kwiatu akacji. Bardzo słodki, lubiany przez dzieci.
Zastosowania:
niezastąpiony przy nadkwaśności, trudności w trawieniu
zaburzeniach przewodu pokarmowego
Miód pszczeli spadziowy
w sianie płynnym szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzą się grudki. Zastosowania:
choroby dróg oddechowych, gruźlica
zaburzenia przemiany materii
zapalenie płuc
cukrzyca, astma, katar
wielokwiatowy, odpowiednio:
alergie
katar sienny
rany
Miód pszczeli nektarowo-spadziowy
Posiada cechy pośrednie między miodami nektarowymi, a spadziowym. Ma barwę zielonkawobrunatną, jest jednak jaśniejszy od miodu spadziowego. W smaku łagodny, lekko korzenny. Stosowany jest głównie w anemiach i zaburzeniach przemiany materii.
Miód pszczeli wrzosowy
w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu pomarańczowy lub ciemnobrunatny. Smak lekko gorzkawy galaretowaty, zapach kwiatów wrzosu. Zastosowania:
choroby prostaty
Miód malinowy
w stanie płynnym kolor żółtawy. Po skrystalizowaniu żółtozłocisty. W smaku łagodny lekko kwaskowaty o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci. Brak foto.
Miód rzepakowy
w stanie płynnym kolor słomkowy. po skrystalizowaniu biały lub kremowy. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów. Brak foto.
--------------------------------------
Miód jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystać jego leczniczą moc. Robili to instynktownie bazując jedynie na obserwacjach. Dzisiaj możemy już naukowo potwierdzić, że jest to substancja niezwykła, tak jak niezwykły jest jej skład.
Miód w 90 procentach złożony jest z węglowodanów, z czego 80% to cukry proste (glukoza i fruktoza), a reszta to substancje mineralne, związki azotowe oraz w niewielkim procencie olejki eteryczne, witaminy i inne substancje czynne. Trzeba również dodać, że miód jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby zbierając nektar czy spadź z zanieczyszczonego pola. Warto wiedzieć, że miód miodowi jest nierówny i, że jego właściwości lecznicze zależą od roślin z jakich powstał.
Bez względu po jaki miód sięgniemy należy pamiętać, że będzie on bardzo długo aktywny biologicznie, jeżeli będzie przechowywany w odpowiednich warunkach. Ważne, aby był szczelnie zamknięty i trzymany w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
Każdy dobry miód powinien skrystalizować się po 3-4 miesiącach od dnia zebrania. Jeśli pozostaje płynny to oznacza, że jego skład jest niewłaściwy i nie może być w pełni aktywny. Jeżeli ktoś jest amatorem miodu płynnego, nie powinien podgrzewać go w wodzie o temperaturze powyżej 40C. Także dodając miód do gorącej herbaty czy mleka poczekajmy aż nieco przestygną, inaczej zniszczymy tak wartościowe enzymy i hormony.
Właściwości bakteriobójcze miodu najskuteczniej uaktywnimy, jeśli do pół szklanki ciepłej wody dodamy łyżeczkę miodu i pozostawimy taki roztwór na noc. Pod wpływem wody i temperatury wydziela się z niego woda utleniona, która zabija bakterie, grzyby i pierwotniaki. Właśnie po rozcieńczeniu miodu wodą wytwarzanie tego związku wzrasta aż 200 razy w porównaniu do stałego miodu. Szklankę tego "boskiego nektaru" najlepiej wypijać codziennie rano na czczo.
Napisano Ponad rok temu
Bo "miut" to jest to co Misie (choćby te zielone) lubią najbardziej
Napisano Ponad rok temu
Miałem wyrzuty sumienia, ale teraz patrzę - gryczany, podczas stanów wyczerpania itp. więc w sumie w dniu treningowym w sam raz. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mit O Pochodzeniu Miodu - Napoju Poezji I mądrości
...gdy zawarty został pokój między plemionami, wszyscy bogowie napluli do naczynia; dało to początek istocie zwanej Kvasir. Zabiło ją dwóch karłów, zmieszało krew z miodem i tak uzyskali miód pitny. Kto go pije staje się poetą lub uczonym. Napój ukryty jest w zaświatach, w trudno dostępnym miejscu, ale Odynowi udało się doń dotrzeć i odtąd pijają go wszyscy bogowie....zwany jest też krwią Kvasira, lub miodem Ygga....
Napisano Ponad rok temu
Właściwości bakteriobójcze miodu najskuteczniej uaktywnimy, jeśli do pół szklanki ciepłej wody dodamy łyżeczkę miodu i pozostawimy taki roztwór na noc. Pod wpływem wody i temperatury wydziela się z niego woda utleniona, która zabija bakterie, grzyby i pierwotniaki. Właśnie po rozcieńczeniu miodu wodą wytwarzanie tego związku wzrasta aż 200 razy w porównaniu do stałego miodu. Szklankę tego "boskiego nektaru" najlepiej wypijać codziennie rano na czczo.
można jeszcze do tego wieczorem dodać ok 1/4 łyżeczki zwykłych drożdży piekarskich i dokładnie rozprowadzić. miód traci tylko trochę cukru a ty zyskujesz naturalny zestaw witamin B.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Suplementy
- Ponad rok temu
-
Ćwiczenia a bolące kolana
- Ponad rok temu
-
Harbinger.
- Ponad rok temu
-
powrót do treningu
- Ponad rok temu
-
Kolagen pomaga?
- Ponad rok temu
-
Sezon rowerowy
- Ponad rok temu
-
problem ze stopą
- Ponad rok temu
-
tae bo... a coz to?
- Ponad rok temu
-
Rower eliptyczny.
- Ponad rok temu
-
Sprężynka
- Ponad rok temu