Trenowany styl a kontuzje
Napisano Ponad rok temu
A tak przy okazji to co powiecie na teorie że większością urazów jesteśmy winni sobia sami ? limo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam wrażenie, że nie za bardzo wiecie nawet o czym teraz napisałem a o urazach to słyszelście od znajomych bądź w w telewizji.
Każdy kontaktowy system czy tojest karate, kick czy judo moze powodować kontuzję i takie powoduje. A że mam trochę lat za sobą w knockdown powiem tylko tyle, że akurat obijanie się na full bez ochraniaczy powoduje tych urazów niezliczone ilości. Pod tym względem systemy parterowe czy rzucajace są mimo wszyskto zdecydowanie mniej urazogenne.
Ważna uwaga -> nie tylko ważne co się ćwiczy, jak często sparuje itp ale ważne też z kim się ćwiczy z kim sparuje itp. Zasada jest taka, że tym więcej urazów im niższy poziom partera i odwrotnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps. Tak w ogóle mógłbyś se gościu avatar zmienić co ?
Napisano Ponad rok temu
Najszybciej zuzywaja sie te miesca ktore narazone sa na najwieksze przeciazenia. A poniewaz obecnie zyjemy w okresie specjalizacji w SW to kazda SW wytwarza takie slabe miejsca u cwiczacych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak na moje male kontuzje sa bardzo dobre, poniewaz ucza ich unikania. Niestety trzeba uwazac, bo niestety material sie zuzywa.
to zalezy po pierwsze jakie i jeszcze raz od nastawienia do walki, rowniez w "shotokani" bez kontaktowym mozna zrobic sobie duze bobo to jest przeciez sztuka walki i chyba nie moze sie obejsc bez bolu?nie wiem jaka SW jest najbardziej kontuzyjna, na pewno nie jest to karate
Napisano Ponad rok temu
1. uraz eliminujący z treningu
2. uraz utrudniający trening
Drugi typ występuje nader często. Pierwszy, oby jak najrzadziej 8) .
Napisano Ponad rok temu
rowniez w "shotokani" bezkontaktowym mozna zrobic sobie duze bobo to jest przeciez sztuka walki i chyba nie moze sie obejsc bez bolu?
cóż ... właśnie potreningowy stan po bezkontaktowym shotokanie natchnął mnie na temat tego posta więc coś w tym jest
BTW Jak myślicie co jest bezpieczniejsze: boks, kick w ochraniaczach czy "bezkontaktowe" SW ?
Napisano Ponad rok temu
"bezkontaktowe"? to chyba tylko tai-chi. a może się mylę?BTW Jak myślicie co jest bezpieczniejsze: boks, kick w ochraniaczach czy "bezkontaktowe" SW ?
Napisano Ponad rok temu
No nie powiadaj Szczepan na litość. Jak ktoś ćwiczy 18 razy na tydzień combat tai chi a boks w tym samym wymiarze, że nie ma to wpływu na kontuzje 8)
Jak zwykle extremista, co?
A jak myslisz, dlaczego wymyslili tae bo? Niby box, a jednak tai chi 8) Czyli jedno z drugim sie nie wyklucza.... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Najszybciej zuzywaja sie te miesca ktore narazone sa na najwieksze przeciazenia. A poniewaz obecnie zyjemy w okresie specjalizacji w SW to kazda SW wytwarza takie slabe miejsca u cwiczacych.
Co sie najszybciej zuzywa w poszczegolnych stylach jako efekt ich specjalizacji ??
w boksie to chyba rekawice i glowa :wink: w aikido co? nadgarstki?,a w judo to chyba mata...
Napisano Ponad rok temu
Kręgosłup, kolana, kciuki... to na początek.
Napisano Ponad rok temu
Co sie najszybciej zuzywa w poszczegolnych stylach jako efekt ich specjalizacji ??
w boksie to chyba rekawice i glowa :wink: w aikido co? nadgarstki?,a w judo to chyba mata...
Moge powiedziec jak to jest w aikido:
Poniewaz technika przewrotow jest zle opanowana, to np przy przewrocie do tylu wszyscy wala kolanami o mate, zamiast wstawac od razu na stopy. Albo przy kolysce podwijaja noge, co przy mocnym rzucie czy pchnieciu powoduje ogromne przeciazenia na kolano, ktore nie zgina sie naturalnie.
Nic dziwnego ze ludzie maja klopoty z kolanami, bo tych przewrotow to u nas jest tysiece na jeden trening, podczas gdy w judo padaja na crash-mat
Do tego w aikido wiekszosc technik wykorzystuje dzwignie na stawy, a poniewaz trening jest dynamiczny, a techniki sa czesto wykonywane w sposob "rwany" wiec obciazenia na stawy sa znacznie wieksze niz w judo czy jj. I jak sie nie daje czasu na regeneracje dla ciala to normalne, ze sie szybko zuzywaja...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
mma w krakowie
- Ponad rok temu
-
HMB - skutki uboczne....
- Ponad rok temu
-
judoga
- Ponad rok temu
-
Francuskie Forum ???
- Ponad rok temu
-
Jak się przygotować do Muai Thai i BJJ?
- Ponad rok temu
-
Gdyby wszyscy trenowali sztuki walki
- Ponad rok temu
-
Po pijaku!
- Ponad rok temu
-
Konfrontacje - rozwiązania bojowe, Jak sądzicie?
- Ponad rok temu
-
Walka z drzewem :)
- Ponad rok temu
-
samoobrona i humanitazrym sztuk walki
- Ponad rok temu