Skocz do zawartości

Zdjęcie

nagrody

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: nagrody

"no wlasnie o to mi chodzi,aby sensei nie zachowywal sie jak nauczyciel w szkole,bo to smieszne.

Nauczyciel w szkole nie ma takiej pozycji w stosunku do ucznia jak ma instruktor w dojo. Nauczyciela ogranicza regulamin, dyrakcja, komitet rodzicielski, polityczne wytyczne ministerstwa...itd...
Instruktor w dojo jest w pozycji duzo bardziej uprzywilejowanej, bo takich ram dzialalnoscie niet. Po drugie, nauczyciel jest narzucony z gory, podczas gdy cwiczacy sam wybiera sobie instruktora, wiec dobrowolnie zgadza sie podporzadkowac jego wladzy. Wiec idiotyzmem jest, zeby w takiej sytuacji cwiczacy domagal sie jakichkolwiek form demokracji. Jedynym i najskuteczniejszym sprzeciwem jaki moze sie posluzyc cwiczacy jest opuszczenie dojo i odradzanie innym aby tam cwiczyc, Tak wlasnie ksztaltuje sie renoma instruktora i renoma dojo.

Instruktor w dojo ma duzo wieksza "wladze", ze wzgl bezpieczenstwa oraz dlatego, ze przekaz w aikido to przekaz osobisty, miedzy instruktorem i uczniem, a nie system tasmowej produkcji jaki jest charakterystyczny dla dzisiejszej szkoly. Dlatego porownanie dojo do stosunkow feudalnych jest w tym aspekcje jak najbardziej sluszne. Jest to zreszta jedyna droga zeby moc cwiczyc prawdziwe aikido.
  • 0

budo_ankata
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 750 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: nagrody
To Szczepan: wlasciwie to juz sie wypowiedzialam na ten temat ,przed chwila :wink: , w watku kary.

nie chodzi mi o to aby walczyc o demokracje na macie.
Moje rozwazania maja charakter socjologiczny.

masz racje ,ze jak wszytko jest ok. to dojo czy sensei ma renome.
Zreszta i tak chodzi o podaz i popyt .
Jak bylam smarkata,to nie moglam sie nadziwic,jak ktos bez zmruzenia oka robil 500 pompek , bo ostatni wykonal cwiczenie.
Zreszta za moich smarkatych czasow kary fizyczne byly na porzadku dziennym,jeden z moich nauczycieli swietnie i celnie rzucal peczkiem kluczy,hehe.I wlasciwie wszyscy uwazali ,ze jest ok.
Ja patrzylam na to jak na zoo,nie obrywalam kluczami,bo nigdy nie dalam sie sprowokowac.

Mysle,ze teraz sa takie czasy,ze mlodzi ludzie oczekuja od trenera aikido by wlasnie byl sensei'em.

A rozni ludzie trafiaja do tej profesji,ten fakt, o ktorym piszesz,ze sensei ma duza ,wlasciwie nie kontrolowana wladze moze niepokoic.

( bardzo prosze,zeby nie myslec,ze jestem degustowana moim dojo,gdyby tak bylo- odeszla bym i szlus,jak pisze Aiki :) )

Ja to forum traktuje naprawde jako miejsce do dyskutowania,a nie do jakis prywatnych wojenek.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024