Podklad przed kravka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
anjin masz sporo racji problem w szkoleniu doświadczonych fajterów SW w zakresie combatu polega na przełamywaniu ich stereotypów myślowych dotyczących walki realnej.
To juz było wielokrotnie przerabiane. Walka w jakimkolwiek ringu ma niewiele wspólnego z combatem rozumianym jako przymus bezpośredni lub eliminację przeciwnika ze względu na
charakter walki obliczonej na sukces komercyjny.
Co do predyspozycji sportowców i uprawiajacych SW w zakresie combatu i przygotowania do KM czekam na dalsze wypowiedzi.
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Nie widzę tu sprzeczności.SinglauB stwierdziłeś, że lekkatletyka lepiej nadaje się do wojska i jesdnocześnie napisałeś że nie ma to nic wspólnego z combatami Nie widzisz sprzeczności w tej wypowiedzi
Nie wiem co ma combat do wojska oprócz tego że w opinii ludzi propagujących te style nadają się one najlepiej do wojska. Co jest tylko ich opinią.
Ty to połączyłeś. I kto tu upraszcza?
Powiem jeszcze raz: to że do wojska (załóżmy) najlepiej nadają się ludzie wysportowani pod kątem lekkiej atletyki to fakt.
Ale jak z tego wyprowadzić wniosek że do ćwiczenia combatu najlepiej nadają się ludzie wysportowani akurat pod kątem lekkiej atletyki to nadal nie wiem.
Bo to są zupełnie różne sprawy.
Ale właściwie to i tak mniejsza o to.
Chodziło mi o to jak to sprawdzić, skoro w combatach nie ma elementów konkurencji typu zawody itd.
Napisano Ponad rok temu
Natomiast co do reszty to szkoda, że nie widzisz związku między sportowcami a szkoleniem combat bo kłania się wiedza z zakresu częsci ogólnej instruktora sportu o trenerach nie wspomnę
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Dotychczas więcej trafia zatrzymanych ulicznych "wojowników" z użyciem siły do aresztu niż policjantów, ochroniarzy itp. do szpitala
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
To się cieszę że ci się kłania, natomiast w swojej argumentacji powinieneś używać konkretów a nie takiego lania wody. Chodziło mi o to żebyś podał jakieś hm nie wiem badania czy coś, cokolwiek konkretnego na poparcie swojej tezy.Natomiast co do reszty to szkoda, że nie widzisz związku między sportowcami a szkoleniem combat bo kłania się wiedza z zakresu częsci ogólnej instruktora sportu o trenerach nie wspomnę
Z tą weryfikacją to nie rozśmieszaj mnie.
Znaczy że jak któryś ma najwięcej aresztowań to znaczy że jest najlepszy w combacie czy jak to liczysz?
Napisano Ponad rok temu
Natomiast nie nazywaj opini opartej o doświadczenie zawodowe laniem wody bo pomyślę że uprawiasz krytykanctwo i dalsza rozmowa straci sens. Co do badań to trochę potrwa i jeśli je ściagnę to będą to opracowania ze Szkoły Policji.
Przykład weryfikacji oparty o nasze służby porządkowe wziął się stąd, że to oni właśnie po krótkim szkoleniu na codzień maja doczynienia ze stosowaniem w praktyce nabytych umiejętności a cywil po combacie okazyjnie jak zostanie napadnięty.
SinglauB przeczytaj uważnie całość i popatrz na temat szerzej a nie tylko przez pryzmat wyłącznie swoich doświadczeń.
Ja nie chcę ciebie do niczego przekonywać bo nie o to chodzi. Przedstawiam swoje spostrzeżenia wynikające z kilkunastoletniej pracy szkoleniowej z ludźmi z różnych branż i służb.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Przykład weryfikacji oparty o nasze służby porządkowe wziął się stąd, że to oni właśnie po krótkim szkoleniu na codzień maja doczynienia ze stosowaniem w praktyce nabytych umiejętności a cywil po combacie okazyjnie jak zostanie napadnięty.
tyle tylko, ze interweniujacy policjanci maja pare atutow, ktorych zazwyczaj nie posiada aresztowany:
przewage liczebna (zazwyczaj policja stara sie ja miec w wypadkach zatrzyman)
przewage w 'sprzecie' - gaz, palka, pistolet, kajdanki
przewage hm... prawna? za stawianie oporu policji groza konsekwencje - sporo osob to jednak
powstrzymuje
i dopiero tutaj wchodzi przewaga taktyczna (combat) oraz czesciowo w wyszkoleniu - czyli
tez combat - chwyty obezwladniajace.
wiec to zadna weryfikacja bowiem combat jest tylko jednym z narzedzi (i to wcale nie najwazniejszym) przy tego typu interwencjach.
Napisano Ponad rok temu
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
SinglauB upraszczasz znowu Temat nie jest o skuteczności tylko o tym co przed KM ja wrzuciłem wątek preferencji w szkoleniu combat ludzi po sporcie.
Natomiast nie nazywaj opini opartej o doświadczenie zawodowe laniem wody bo pomyślę że uprawiasz krytykanctwo i dalsza rozmowa straci sens. Co do badań to trochę potrwa i jeśli je ściagnę to będą to opracowania ze Szkoły Policji.
SinglauB przeczytaj uważnie całość i popatrz na temat szerzej a nie tylko przez pryzmat wyłącznie swoich doświadczeń.
Ja nie chcę ciebie do niczego przekonywać bo nie o to chodzi. Przedstawiam swoje spostrzeżenia wynikające z kilkunastoletniej pracy szkoleniowej z ludźmi z różnych branż i służb.
SinglauB zapewne przedstawia swoje spostrzeżenia wynikające z kilkunastomiesięcznej pracy na treningach :wink:
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(...) wiem co mówie!
Trudno się z Tobą nie zgodzić - na pewno osoba z doświadczeniem bardziej potrafi panować
nad swoim ciałem - szybciej i łatwiej się uczy nowych rzeczy. Nie bez znaczenia, jest też
kondycja i umiejętność koncentarcji.
Na minus, trzeba takiej osobie zapisać wyuczenie pewnych elementów, które w KM mogą
wyglądać inaczej (np. garda, niektóre kopnięcia) - ale nie powinno stanowić to większego
problemu.
Osobiście uważam, że KM można zaczynać zarówno posiadając doświadczenia w SW,
jak i bez niego. Tempo nauki jest po prostu różne. Jeżeli posiada się dobrego trenera,
można nauczyć się wszystkiego od początku - ale wymaga to czasu i zaangażowania.
I to wszystko .
Napisano Ponad rok temu
Z drugiej strony KM nie jest dyscyplina sportową tylko uczy jak przetrwac na ulicy i twoja technika nie ma znaczenia byle była skuteczna, aczkolwiek im więcej potrafisz tym powinienes byc skuteczniejszy.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
GROM na wakacjach :)
- Ponad rok temu
-
Techniki combatu: ręce, nogi ; rozbrajanie!
- Ponad rok temu
-
AT SZCZECIN :) - wyszkolenie
- Ponad rok temu
-
Krav-maga techniki, animacja, 2 szkolenia on-line :PP
- Ponad rok temu
-
Bas Rutten i Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Defendo - combat brytyjski i amerykanski
- Ponad rok temu
-
Gdzie trenować we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Kravka na CD - opis
- Ponad rok temu
-
Co trenuje policja w Polsce? => chyba nie było :)
- Ponad rok temu
-
pojedynki kravaciarzy
- Ponad rok temu