Podklad przed kravka
Napisano Ponad rok temu
Ja poszedlem na kravke przed zadnego przygotowania(mam na mysli SW trenowalem tylko noge,tenis stolowy i pilke reczna) i powiem ze nie mialem zadnych problemow. Dodam jednak ze faktycznie na treningi przychodza czasami ludzie ktorzy poprostu... nie nadaja sie ... mam na mysli ludzi z bardzo ograniczinym refleksem (bardzo bardzo) i ludzi do ktorych nie docieraja zagadnienia (poprostu anty"sportowców") ale krav maga bez podkladu takze jest dobra.
Napisano Ponad rok temu
Do Krav Maga najlepiej podejść na... surowo, tzn bez wcześniejszych doświadczeń, nieraz jest straszny kłopot bo przyjdzie facet z karate z takwondo czy aikido, który ma wbite do głowy dziwne pomysly (np:dziwną pozcję walki). I tak walczyć z takim?, zmieniać mu pozycję? zmieniać mu garde?, nie wiadomo czy wiecej tym się zła zrobi czy dobra.
Fajnie jest jak facet przychodzi z jakimś bagażem wiedzy i doświadczeń i umie sobie dopasować to co ćwiczył wcześniej z Krav Maga.
Natomiast generalnie o wiele lepiej szkolić: czysty umysł, bez rożnych głupot nawalonych do głowy.
Skąd się wzieła opinia że przed Krav Maga potrzebny jest podkład?:
Z prostej obserwacji, przyszedł na trening facet po powiedzmy 2 latach np: takewondo, poćwiczyl poobserwował i co zobaczyl?: ano że jego koledzy którzy nie ćwiczyli Takewondo kopią o wiele gorzej od niego.
Przyszedł facet ze stylu uderzanego, dajmy na to bokser, pobserwował i co stwierdził?: że jego koledzy uderzaja gorzej od niego. Przyszedł judoka i co zobaczył...? (łapiecie?)
Tak tylko że jeśli facet z Takewondo przez te 2 lata w 85% treningu ćwiczy kopnięcia, (wysokie, okrężne, niskie, takie śmakie i owakie) jest bez wątpienia dobrze wykopany... ale nie ma pojęcia o duszeniach, obronach przed nimi, walce w parteże, w zwarciu, obronach przed pałką czy nożem. Będzie lepszy od swojch kolegów z Krav Maga w kopaniu ale o walce w pozostalych dystansach nie będzie miał pojęcia.
Podobnie jest z innymi sportami/systemami (jak choćby judo, czy boks które tu wymieniłem- ci ludzie będą dobrzy w swoim "zakresie", w soim dystansie, ale o reszcie nie będa mieli pojęcia-bo niby skąd jeśli na treningu tego nie robili) cała rzecz wymaga niesmowicie mądrego instruktora, który potrafiłby mądrze wplesć boks, judo, takwondo, karate, aikido swojego ucznia w Krav Maga (najczęśćiej sam musiałby trenować wcześniej dany styl-by potrafić go mądrze "urobić" pod KM)
Patrzmy na to w tej perspektywie, a nie czy lepiej póść na Krav Maga wcześniej coś ćwicząc. Można śmiało walić na krav maga bez "podkładu"- zapewniam niesmowicie szybki rozwój (względem innych systemów). Do tego praktyczne krav maga została skonstruowana, w krótkim czasie osiagnąć dobry poziom (w samoobronie czy combacie) a nie przez dlugie i żmudne lata osiągać doskonałośc na drodze "do".
ot i wszystko...
Wpełni sie zgadzam. Trenuje KM od października. Wczesniej nie trenowałem nic. Po tym czasie wiele sie w głowie pozmieniało (lepszy pogląd na sytuacje zagrożenia itd).
Ale akurat musze przyznać, że nie wiem jakby to wszystko wyglądało gdyby nie mój ZNAKOMITY trener. Jest pasjonatem KM i nie robi tego dla kasy (wiadomo, że coś zarabia ale nie jest to dla niego priorytet) i zależy mu aby naprawdę nauczyć ludzi a nie zedrzeć z nich kase.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak zrobiłem i polecam.
rtx.
Napisano Ponad rok temu
Sensu raczej nie ma.A co myslicie o pojsciu na kravke lub comabt jezeli wczesniej cwiczylo sie Vale Tudo! Lub czy jest sens trenowania tych dyscypiln razem ( krav maga lub combat + Vale tudo)??????? :twisted:
Jak zaczniesz ćwiczyć valetudo to już nie będziesz chciał tracić czasu na kravkę.
Napisano Ponad rok temu
KM jest systemem typu militarnego czy też paramilitarnego dla cywili. Innymi słowy typu combat. Z tego co wiem to najlepiej w tego typu szkoleniach sprawdzają się osoby z przeszlością sportową typu lekkatletyka, pieciobój nowoczesny czy też ludzie od gier zespołowych a nie roczne lub kilkuroczne karateki czy jekieś tam inne .
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
A skąd wiesz?Ja wrzucę taki wątek pod rozwagę
KM jest systemem typu militarnego czy też paramilitarnego dla cywili. Innymi słowy typu combat. Z tego co wiem to najlepiej w tego typu szkoleniach sprawdzają się osoby z przeszlością sportową typu lekkatletyka, pieciobój nowoczesny czy też ludzie od gier zespołowych a nie roczne lub kilkuroczne karateki czy jekieś tam inne .
Wygrywają zawody w kravce?
Napisano Ponad rok temu
Pytam bo chcę określić poziom dyskusji z Tobą Widzę, że nie umiesz odróżnić szkolenia typu combat od treningu sportowego
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Po prostu odpowiedz na pytanie jeśli już chcesz się w to bawić.SinglauB jakie masz kwalifikacje w zakresie sztuk czy też sportów walki
Pytam bo chcę określić poziom dyskusji z Tobą Widzę, że nie umiesz odróżnić szkolenia typu combat od treningu sportowego
Pytanie jest proste aczkolwiek ironiczne.
Napisano Ponad rok temu
Co do podchytliwej ironii Singlauba to chyba nie ma ona byc jakąś złośliwością, mnie też w części powyżej opisanej intryguje Twoja teza. Sam uważam że idealną sytuacją byłby nie tyle "podkład" co równoległa okazja do ćwiczenia i doskonalenia technik uderzanych (np boksu) i parterowych. KM w ramach metodyki treningu o ile mi wiadomo kładzie nacisk na ocenę sytuacji i zagrożenia, decyzje, dobór taktyki i środków zależnie od przeciwnika, ba - nawet zachowanie wobec interweniujących stróżów prawa itd. Tak mnie uczono.
Napisano Ponad rok temu
czy też ludzie od gier zespołowych
Pozdro
8O troche mnie zdziwiles tą tezą bo nie rozumiem co mi da umiejetnosc wspoldzialania gdy ktos mnie napadnie i bede sam :?
Napisano Ponad rok temu
Co do gier zespołowych wiecie że piłkarze, siatkarze itp są świetnie wysportowani do tego uczą się taktyki gry. Czyli kolejny temat nie jest im obcy rozumieją potrzebę rozpatrywania problemu taktycznie co ułatwia szkolenie.
Napadnięty solo musi sobie radzić jak jesteście we dwóch z kumplem to musicie umieć wspóldziałać.
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
A to jest fakt. Kwestia jest taka, że sportowcy zawodowi są świetnie przygotowani do maksymalnego wysiłku, stresu i nie jest im obca determinacja za wszelką cene.historię Polskich Komandosów to więcej jest tam wyczynowych sprtowców niż przedstawicieli Boksu czy Judo dotyczy to również GROMU.
Napisano Ponad rok temu
To wynika z tego że lekkoatleta się lepiej nadaje do wojska niż bokser, bo w wojsku się biega a nie boksuje.Nie są obciążeni wpajanymi zasadami walki sportowej a przez to szybciej przyswajają taktyke combat. Ponadto dodam że jeśli przesledzić historię Polskich Komandosów to więcej jest tam wyczynowych sprtowców niż przedstawicieli Boksu czy Judo dotyczy to również GROMU.
Ale to nadal nie ma nic wspólnego z combatami.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sing, bokserzy też biegają.
ja myśle, że Przemkowi chodziło ogólnie o sportowcow, którzy porządnie trenują ogólnie.
Napisano Ponad rok temu
pieprzony brak edycji.
żeby uściślić, chodzi i o przyzwyczajenie sie do wysiłku fizycznego itp.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
GROM na wakacjach :)
- Ponad rok temu
-
Techniki combatu: ręce, nogi ; rozbrajanie!
- Ponad rok temu
-
AT SZCZECIN :) - wyszkolenie
- Ponad rok temu
-
Krav-maga techniki, animacja, 2 szkolenia on-line :PP
- Ponad rok temu
-
Bas Rutten i Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Defendo - combat brytyjski i amerykanski
- Ponad rok temu
-
Gdzie trenować we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Kravka na CD - opis
- Ponad rok temu
-
Co trenuje policja w Polsce? => chyba nie było :)
- Ponad rok temu
-
pojedynki kravaciarzy
- Ponad rok temu