Jesli ktos cwiczy tylko na macie, to tak naprawde nie wie czy robi dobrze pady i przewroty. Mata jest mieciutka przyjemna itd. ale jesli wchodzisz na parkiet robisz ukemi i boli cie kregoslup, bark, czy miednica to znaczy nic innego jak tylko tyle, ze robi sie zle.
Skoro w innym wątku piszesz, że Aikido jest dla Ciebie REALNA sztuką walki, to może porozmawiajmy o praktycznym zastosowaniu przewrotów. Czy Ty myślisz, że w realnej sytuacji będziesz robił śliczne, okrągłe ukemi?
Z mojego REALNEGO doświadczenia wynika, że nie ma takich sytuacji. I nie ma znaczenia, czy umiesz robić przewrót do przodu na macie, parkiecie czy betonie.
Mogę sobie teoretycznie wyobrazić, że napastnik wykonuje rzut poświęcenia, a ja muszę zrobić przewrót do przodu, ale to mało prawdopodobne.
Dobrze jest umieć dobrze upaść po podcięciu, twarde pady też się przydają. Ale zenpo ukemi? Dla mnie to tylko gimnastyka, relaks.
Silvio
PS. Lahudra, muszę Ci się do czegoś przyznać, bo widzę że nie zorientowałeś się. Wkręcałem Cię z tymi 2 miesiącami doświadczenia. Trenuję Aikido trochę dłużej.