Stosunki senseja i ucznia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chcial bym sie dowiedziec jakie panuja stosunki miedzy uczniami a sensejem na dojo i poza nim, wiem ze sekcja aikido to nie tylko ludzie ktorzy cwicza i nic pozatym. czy miedzy sensejem a uczniem powinna byc przyjazn czy tez powinien byc to tylko sesnej ktory uczy i nic wiecej ?
Wiesz u mnie relacja Mistrz <-> Uczen jest dosyć prosta z uwagi na fakt iż jest to mój Tato.. Zauważylem jednak że jest podział na uczniów lepszych i tych lepsiejszych czyli tzw Uchideshi jak ja (w dosłownym słowa znaczeniu ) stara sprawdzona gwardia trzyma się razem na stazach i treningach.. zawsze można na nich polegać, dlatego i czasem z Szefem na browarka się wyskoczy, czy pomoże w prywatnych sprawach..
Co do przyjaźni to takowa raczej chyba nie powinna być, z uwagi na to ze w przyjaźni jest równość a w dojo musi być wyraźna różnica pomiędzy
prowadzącym a uczniem, i z doświadczenia wiem ze taki numer nie przechodzi.. Mój ojciec i sensei to jedna osoba.. dosłownie.. Jak w dojo tak i w domu.. chore ale prawdziwe..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przyjazn? Bariera miedzy uczniem i sensei'em jest nie do przeskoczenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Uczen nosi bagaze sensei'a zarowno w dojo jak i poza. Sklada mu hakame. Broni go przed napastnikami. A takze czysci mu buty, robi pranie, gotuje, sprzata mu chalupe, robi zakupy, scina drzewo na ognisko......itd.
jednym slowem uczen robi za żonę
Przyjazn? Bariera miedzy uczniem i sensei'em jest nie do przeskoczenia.
o, i tu jest tez zazwyczaj podobnie
Napisano Ponad rok temu
Fajnie jak sa oparte na szacunku nie tylko w relacji uczen szanuje nauczyciela,bez wzgledu co robi (tzw. stusunki feudalne),ale uczen szanuje sensei'a bo zapracowal na szacunek.
A jeszcze fajniej jak sensei szanuje prace uczniow ,jest madry i sprawiedliwy i sam szanuje swoich uczniow,docenia ich zaangazowanie i oddanie .
Znaczy sprzezenie zwrotne
Napisano Ponad rok temu
Ech Szczepan jak ty czasem cos napiszasz.. :-(((((((((
Napisano Ponad rok temu
W życiu prywatnym partnerstwo ale nie jakieś tam poddaństwo - inne czasy , inna kultura.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szczepciu - ciebie chyba ten północny mróz pogiął kompletnie 8O
CIACH!!!!!!!!!!!
A jak trafi na taką grupke inicjatywną jak Milano Jeżyk Pancer czy moja skromna osoba?? ŚMIERĆ W OCZACH.
Mrozu juz u nas dawno nie ma, wiosna sie zaczela. Co oznacza ze zgolilem brode.
Co do Silnej Grupy Pod Wezwaniem, to to po prostu byl wybryk natury, i juz sie wiecej nie powtorzy
Labedziu, ja nie pisze o jakims instruktorze, co zaczal cwiczyc 5 lat temu czy 15 lat temu. Jestem czlowiekiem niezmiernie zajetym, nie mam na to czasu. :wink:
Ja pisze o Sensei'u ktory ma ponad 60 lat ikkyo za soba. Pisze o Autorytecie.
Napisano Ponad rok temu
jednym slowem uczen robi za żonę
Sally, jak by ci tu przystepnie napisac.... :? moze nalezysz do ludzi ktorym wszystko kojarzy sie z malzenstwem? 8)
Czlowiek moze miec wiele zon, ale tylko jednego sensei'a.
Napisano Ponad rok temu
Stosunki sensei a uczen powinny byc jasno okreslone,zrozumiale dla obu stron.
Tam myslisz! 8O A dlaczego tak ma byc? :? :? :?
Przeciez regulaminu na zachowywanie sie juz dawno zbraklo na magazynie 8)
Stosunki sensei a uczen torzecz niezmiernie skomplikowana i dynamicznie zmieniajaca sie z kazda chwila....
Napisano Ponad rok temu
Feudalne stosunki sensej a uczeń, w naszym systemie wartości nie mają racji bytu...
Jakim NASZYM systemie wartosci? !!!!!!!!!!!!
Dlaczego ja mam postepowac wg TWOJEGO systemu wartosci? Powiedzialbym, ze odkad kosciol przestal byc jedynym autorytetem moralnym, obecne spoleczenstwo cywilizacji zachodnio europejskiej nie ma zadnego systemu wartosci. A to cos co wszyscy nazywaja "systemem wartosci" to w gruncie rzeczy tylko jakis przypadkowy zlepek banalow. Czym to jest lepsze od feudalnych stosunkow?
W dojo musza panowac feudalne stosunki. Inaczej cwiczenie Aikido nie ma sensu. Takie jest Prawo Buszu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To czyszczenie butow, noszenie bagazy, pranie, gotowanie itp
Naprawde potrzebujesz tego zeby odzyskac system wartosci ktorego ponoc nie ma w tej zgnilej cywilizacji zachodnio-europejskiej ?
Po pierwszych postach sie usmialem, mowie sobie: ma Szczepan sympatyczne poczucie humoru...
A potem zaczales dzielnie udowadniac ze to na powaznie. Wiec jak to jest ?
Napisano Ponad rok temu
Wiec jak to jest ?
Lubisz latwe odpowiedzi, nie? :wink: ale takich nie ma :?
Co proponujesz w zamian, jako system przekazywania istotu aikido: picie razem alkoholu? Poklepywanie sie po plecach z zapewnianiem jak to dobrzy jestesmy? Ograniczenie sie do trenerstwa? Jakies inne rewolucyjne propozycje? rotfl
Napisano Ponad rok temu
Szczepciu - ciebie chyba ten północny mróz pogiął kompletnie 8O
CIACH!!!!!!!!!!!
A jak trafi na taką grupke inicjatywną jak Milano Jeżyk Pancer czy moja skromna osoba?? ŚMIERĆ W OCZACH.
Mrozu juz u nas dawno nie ma, wiosna sie zaczela. Co oznacza ze zgolilem brode.
Co do Silnej Grupy Pod Wezwaniem, to to po prostu byl wybryk natury, i juz sie wiecej nie powtorzy
Labedziu, ja nie pisze o jakims instruktorze, co zaczal cwiczyc 5 lat temu czy 15 lat temu. Jestem czlowiekiem niezmiernie zajetym, nie mam na to czasu. :wink:
Ja pisze o Sensei'u ktory ma ponad 60 lat ikkyo za soba. Pisze o Autorytecie.
Toć ci przeciez o tym napisałem tak na wszelki wypadek jak byś juz miał kłopot ze złapaniem kontaktu z własna mysla, co niektórzy forumowicze wytrwale ci wytykaja :wink: :-)
PS> Silna reprezentacja silnej grupy pod wezwaniem oczekuje twego przylotu do Warszawy aby pomścic krwawo na macie twe niegodne słowa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
przepraszam, ale nie moglam sie powstrzymac...
- Ponad rok temu
-
kary
- Ponad rok temu
-
pady
- Ponad rok temu
-
Staż - fatamorgana
- Ponad rok temu
-
Yamada ale o co chodzi ?