Inność
Napisano Ponad rok temu
?
Napisano Ponad rok temu
Są różne warianty. Przy yoko-geri-kekomi (kopnięcie boczne z wbiciem) noga kopiąca nie tworzy z tułowiem linii prostej, bo to by oznaczało słabą równowagę kopiącego (gdy tułów przechyliłby się w przeciwną stronę do kopnięcia). Mechanika tej techniki polega na wykorzystaniu ruchu "wbijającego" biodra przy równoczesnym wyprostowaniu nogi.Koledzy z karate powiedzcie mi jak to w końcu jest przy yoko geri. Czy noga w czasie wyprostu tworzy z tułowiem linię prostą ? Czy może istnieją różne warianty tego kopnięcia ?
Z kolei w yoko-geri-keage (kopnięcie boczne z trzaśnięciem) stopa wędruje łukiem w górę i w bok bądź od poziomu kolana nogi podporowej bądź bezpośrednio od podłoża:
Takie rozróżnienie istnieje np. w Shotokanie, z kolei w Kyokushin nie ma takiego pojęcia jak yoko-geri-keage.
Napisano Ponad rok temu
To jest ushiro-mawashi-geri tyle, że w lekkim podskoku.do kolegów z karate może nie ma u was takiego [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
?
(tu na zawodach Kyokushin)
Napisano Ponad rok temu
Pionowo z gory w dol. Cala sila uderzenia wychodzi w momencie gwaltownego (!) pionowego "opadania" nogi w dol na cel
To jak w takim razie wyglada Huryo Chagi????
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przy kekomi biodro jest wbijane w kierunku celu, a w keage wykonuje ruch wahadłowy. Rysunki nie są doskonałe...slaszysz... a co z biodrem w podanych prezz Ciebie przykladach wykonania yoko geri? centralnie w miejscu??
Napisano Ponad rok temu
Nearyo chagi i goro chagi występują w karate.
Pozdrówka.
goro chagi wystepuje w karate...ale nie pisalo tu chyba o goro chagi
a nearyo chagi w zadnym stylu karate nie widzialem
w jakim stylu jest nearyo chagi i jaki to odpowiednik (nazwa) w karate?
mozesz podac jakies zrodlo?
Napisano Ponad rok temu
Odpowiednik naeryo chagi w karate to kakato geri , jedyne zrodlo jakie Ja w tej chwili moge Ci podac to jestem....JA :-) . Jak trenowałem goju-ryu karate to pytałem o tą technike , aczkolwiek nie powiem zeby ona byla kiedykolwiek tam uzywana. Niby jest , ale jakby spytac młodszego adepta jak to wyglada to rozłozyłby ręce. O kakato geri wiedzą wyzsze stopnie...bardziej zaangazowane w tradycje , trening , walke i takie tam, a moze to jakas tamtejsza smiercionosna (tajna)technika , zarezerwowana dla guru , sensejow potrafiących latać albo ludzi mutantów ale w to juz nie wnikam :wink:
pozdrawiam
Wasz ulubiony moderator choong (głosujcie na mnie) :roll:
Napisano Ponad rok temu
Nearyo chagi i goro chagi występują w karate.
Pozdrówka.
a co z goro chagi ?wydawało mi sie że w karate nie występuje
O goro pytał oWaT, a naeryo chagi wiele razy widziałem na zawodach i pokazach kyokyushin.
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Naeryo chagi to u nas kakato geri badz otoshi kakato - spotkalam sie z 2 okresleniami.
Hmm magia i czary dla wyzszych stopni? 8O co Ty, ja to mam regularnie na tarczach, na treningu kihonu nawet w kombinacjach...
Nikt nie wykonuje? 8O na sparringach ale raczej ostroznie, na zawodach jest.
pozdro
Sei
Napisano Ponad rok temu
hmm
Naeryo chagi to u nas kakato geri badz otoshi kakato - spotkalam sie z 2 okresleniami.
Hmm magia i czary dla wyzszych stopni? 8O co Ty, ja to mam regularnie na tarczach, na treningu kihonu nawet w kombinacjach...
Nikt nie wykonuje? 8O na sparringach ale raczej ostroznie, na zawodach jest.
pozdro
Sei
Seryuu , nie wątpie ze tak jest jak opisujesz w Twoim jak i w wielu porządnych klubach karate. Opisywałem konkretny klub, prowadzony przez mało rozgarnietych ludzi , którzy nigdy nie powinni sie brać za prowadzenie treningow , bo robią tym tylko krzywde swoim uczniom.
Pisałem o moim kontakcie z tą technika i klubem w jakim miałem okazje kiedys ją "obserwować".
Przepraszam jesli odebraliście moją wczesniejsza wypowiedz jako "atak" na karate.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
no to Taekwondo'cy wymyslajcie dalej czego u nas nima
pozdro
Sei
Napisano Ponad rok temu
A goro chagi to nie jest przypadkiem ura mawashi geri?
Muszę przyznać, że te koreańskie nazwy nie wchodząmi do głowy. Może dlatego, że mam tam już japońskie No ale na TKD jużkilka razy słyszałam tą nazwę i coś mi się zdaje, że to było właśnie ura mawashi
Napisano Ponad rok temu
tak wiec nawet popularne yoko geri , to moze byc kakato yoko geri, ale najczesciej w karate termin kakato geri, odnosi sie do uderzenia pieta w dol lub w niski bok np. kolano i jest to WBICIE , wepchniecie piety w cel
zupelnie inaczej niz naeryo,
a upraszczajac kakato geri to rownie dobrze yoko geri i inne
a to ze ktos cokolwiek robi na pokazach, na zawodach...to jakos zupelnie nie odnosi sie do stylu
na tkd, na pokazach robia tez sprowadzenia do parteru i balachy...salta, ale nijak sie to ma do stylu
PROSILEM O ... KONKRETY
Napisano Ponad rok temu
jesli chodzi o kopniecie ,
1. nazwa japonska
2. zdjecie i opis wykonannia z wiarygodnego zrodla,
3. nazwa stylu w ktorym to wystepuje,
4. stopien na ktory jest wymagane kopniecie (+ zrodlo z wymaganiami)
Napisano Ponad rok temu
A może chcesz w łeb dostać takim kopnięciem, he? Może to cię przekona? Przyjedź na zlot, Jarek pewnie zgodzi się zademonstrować na tobie. :wink:a konkret to dla mnie
jesli chodzi o kopniecie ,
1. nazwa japonska
2. zdjecie i opis wykonannia z wiarygodnego zrodla,
3. nazwa stylu w ktorym to wystepuje,
4. stopien na ktory jest wymagane kopniecie (+ zrodlo z wymaganiami)
Otoshi-kagato-geri, czyli po prostu kopnięcie opadającą piętą. Występuje m.in. w Kyokushin. A wymagania nie są żadnym odnośnikiem, bo nie ma tam nigdy pełnego przeglądu technik danego stylu. Ale jeśli koniecznie chcesz:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
1 kyu: oroshi-uchi-kakato-geri, oroshi-soto-kakato-geri.
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Sei
Napisano Ponad rok temu
Jedna z podstawowych technik w kyokushinie. W shotokanie tez jest chodz chyba mniej popularna.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bandażowanie dłoni
- Ponad rok temu
-
TKD ITF Warszawa
- Ponad rok temu
-
Okrzyk
- Ponad rok temu