czarny pas z shotokan na treningu judo
Napisano Ponad rok temu
Przyszedł do nas ostatnio dzieciak z kyoku, miał tam pomarańczowy pasek z belkami i w takim sobie ćwiczył do pierwszego egzaminu. Teraz ma nasz biały z żółtą belką i fajno jest.
Pozdrówka
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
a Joannaz mi tez sie Twoje zdjecie podoba
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja mam na doboku- na plecach napis w jezyku angielskim i koreanskim- taekwondo... mimo wszystko na judo trener do mnie mowil przez dluzszy czas 'pan karate'
I co dobok wytrzymywal trening Judo ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ternuje karate i mam 4 kyu oraz kempo i posiadam 7 kyu. Oczywiscie posiadam kimono i kempoge oraz w/w pasy. Na kempo trener ZEZWOLIL mi na noszenie stopnia z KARATE ALE TYLKO DO Kimona z Karate ( ( kempoga jest czarna )
Na karate NIGDY nie zalozylem kempogi - po prostu w przeliczeniu na seikeny sie nie oplaca
ja nie widze problemu.
Napisano Ponad rok temu
Gratuluje. Ale na karate to sie chyba chodzi w karatedze. Jak to mowil kiedys moj trener w kimonach chodza gejsze.Oczywiscie posiadam kimono
Napisano Ponad rok temu
着物 - きもの - kimonoGratuluje. Ale na karate to sie chyba chodzi w karatedze. Jak to mowil kiedys moj trener w kimonach chodza gejsze.Oczywiscie posiadam kimono
Pierwszy znaczek oznacza noszenie, zakładanie, zdejmowanie (dotyczy ubrania, od pasa w górę)
Drugi znaczek oznacza rzecz.
Złożenie tych znaków, czyli kimono, w języku japońskim to bardzo ogólne określenie ubrania. Karategi i każdy inny strój też można tak nazwać.
Oczywiście japońskie słowa po przejściu do innych języków zmieniają znaczenia i np. powszechnie stosujemy "pójście w kimono", a np. to co po japońsku się nazywa judogi i karategi, my nazywamy judoga i karatega.
Napisano Ponad rok temu
Sprawa jest nieco inna jak sądzę, kiedy facet z shodanem w shotokan chodzi na zajęcia np. w judo i chodzi na nie permanentnie. Z racji, że wprowadza to zamieszanie dla niezorientowych, wówczas moim zdaniem i zgodnie z doświadczeniami, powinien zmienić i oznaczenia i pasek na taki, który zostanie poświadczony określonymi umiejętościami. Z reguły organizacje prowadzą weryfikacje. Jeżeli weryfikacja jest negatywna no to nie wypada robić już nic innego jak założyć ten, który jest na początku kolejki czyli zwyczajowo biały.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mike Tyson w TVN7
- Ponad rok temu
-
co o tym myślicie??
- Ponad rok temu
-
sztuki walki a RPG
- Ponad rok temu
-
Zakup maty
- Ponad rok temu
-
Jakim fighterem jestes?
- Ponad rok temu
-
Sport-Sztuka walki ?
- Ponad rok temu
-
sparingi - w jakim stylu najwczesniej ?
- Ponad rok temu
-
Sztuki walki w PRL
- Ponad rok temu
-
Wielcy mali aktorzy ;)
- Ponad rok temu
-
Miejsce do trenowania - na godziny, w Warszawie?
- Ponad rok temu