Ciasnota
Napisano Ponad rok temu
Jak zachowalibyście się, będąc zmuszonym do walki np. w windzie? Sam przeżyłem takie doświadczenie, ale przemilczmy to.
A jak ktoś zacznie się po raz kolejny zastanawiać, czy aikido jest w ogóle praktyczne, to niech go administrator z miejsca wyrzuci z forum!!! :wink:
Napisano Ponad rok temu
aikido to nie tylko tenkany i techniki robione po trzech obrotach (się nazywa chyba wersja tenkan ). Dla mnie to raczej zbiór zasad, a nie ruchów technicznych. Nie myśl raczej, że ściany windy będą jedyna przeszkodą w wykonywaniu wysokich i dalekich rzutów..... .
Podobnie ma się z judo (nie zrobisz ipon-soe-inage), teakwondo (jakieś kopy z wyskoku- sorry nie znam się ), podobnie karate. Nawet bjj jest złe bo nie zrobisz balachy w locie, czy też duszenia zegarowego.
Adepci w/w specjalizacji -oczywiście to żarty.
S.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak ma się aikido do walki na ograniczonej przestrzeni? Czy nie wydaje Wam się, że aby wykorzystać zdobyte umiejętności potrzeba jednak sporo miejsca?
Jak zachowalibyście się, będąc zmuszonym do walki np. w windzie? Sam przeżyłem takie doświadczenie, ale przemilczmy to.
A jak ktoś zacznie się po raz kolejny zastanawiać, czy aikido jest w ogóle praktyczne, to niech go administrator z miejsca wyrzuci z forum!!! :wink:
wyobrazam sobie ,ze za pomoca jakiejs dzwigni,moze nikyo, przyszpilic do podlogi (jak mu sie cos nie zmiesci,to nie szkodzi) i nie puscic ,az do nadejscia pomocy technicznej :wink:
czasem to dlugo trwa,wiec z gory trzeba przewidziec wygodna dla siebie pozycje najlepiej w seiza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeciwnika spacysikowac wszysktkimi dostepnymi srodkami. Nie napisze jak bo to zalezy od sytuacji.
No, że należy spacyfikować to ja wiem. Pytanie właśnie - jak?
Jeśli przeciwnik łapie za ręce to chyba najbardziej na miejscu jest nikkyo.
A co z duszeniem - od przodu, z tyłu? Chyba tylko atemi, w najwrażliwsze miejsca.
I gdzie cała finezja aikido?
Dalej czekam na odpowiedzi
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Jak ma się aikido do walki na ograniczonej przestrzeni? Czy nie wydaje Wam się, że aby wykorzystać zdobyte umiejętności potrzeba jednak sporo miejsca?
Aikido rozwija również intuicję i przewidywanie. Nie wiem jak to jest u innych, ale ja czasem czuję, że to miejsce pachnie kłopotami i unikam go. Nie zawsze tak mam, ale raz na tydzień czuję coś takiego. No i jak dotąd bezpiecznie chodzę po tej planecie.
NIe trzeba się bić, żeby stosować Aikido.
Może w ten deseń?
Silvio
Napisano Ponad rok temu
I gdzie cała finezja aikido?
Dalej czekam na odpowiedzi
Najpierw napisz co masz na mysli pisząc finezja (tylko nie cytuj Miłkowskiego plizzzzzz ).
Jak się bronisz w windzie to brak miejsca na finezję (dołśownie i w przenośni)
S.
Napisano Ponad rok temu
Chyba tylko atemi, w najwrażliwsze miejsca.I gdzie cała finezja aikido?
wlasnie te atemi to jest cala finezja aikido w windzie
Napisano Ponad rok temu
Silvio thx.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli przeciwnik łapie za ręce to chyba najbardziej na miejscu jest nikkyo.
A co z duszeniem - od przodu, z tyłu?
hehe a nikyo to nie laska?
nie wiem gdzie sie uczysz, ale kto ci powiedzial ze nikyo to wtedy jak za raczki lapie....?
jak dusi, trzyma, no nie wiem co jeszcze robi :-) to nikyo super pasi
wiecie ja bym tam np zrobil takie dalekie kote-gaeshi, mnie tam sciana nie przeszkadza, a ze on po niej zjedzie , to co - moj problem?
Napisano Ponad rok temu
z bani, w nery, watroba, nery, sluchawki, w jaja, ( tu powinien juz lezec) i seria technik noznych zaleznych od rozaju obuwia.. na koniec mozna przytrzasnac go drzwiami opuszczajac winde. :-)))
aikido rulez :-)))))))))))))))
Napisano Ponad rok temu
or seria kombosow..
z bani, w nery, watroba, nery, sluchawki, w jaja, ( tu powinien juz lezec) i seria technik noznych zaleznych od rozaju obuwia.. na koniec mozna przytrzasnac go drzwiami opuszczajac winde. :-)))
aikido rulez :-)))))))))))))))
Typowa Wysocczyzna
Napisano Ponad rok temu
A napastnik się przygląda i nic nie robi .or seria kombosow..
z bani, w nery, watroba, nery, sluchawki, w jaja, ( tu powinien juz lezec) i seria technik noznych zaleznych od rozaju obuwia.. na koniec mozna przytrzasnac go drzwiami opuszczajac winde. :-) ))
aikido rulez :-) ))))))))))))))
Napisano Ponad rok temu
Jak ma patrzec jak po galach dostal :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jaki Atak wykonywać podczas ćwiczeń?
- Ponad rok temu
-
Bokken, a nadgarski.
- Ponad rok temu
-
Krew na macie
- Ponad rok temu
-
public relation :>
- Ponad rok temu
-
Pytanie do wszystkich forumowiczow i Aikiego w szczegole...
- Ponad rok temu
-
staze a strata czasu.
- Ponad rok temu
-
odpowiedzi na temat lub nie
- Ponad rok temu
-
kata z jo
- Ponad rok temu
-
rownowaga..