Poszerzenie pola percepcji
Napisano Ponad rok temu
poziom sensoryczno - motoryczny - ma charakter automatyczny i dokonywany jest przez narządy zmysłowe, najważniejsze z nich (wzrok, słuch, dotyk) odbierają bodźce, dzięki czemu rozpoznawane są np. dźwięki, kolory, szorstkość, gładkość.
wg. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zacząłem od definicji słowa percepcja gdyż sadzę, że jest ono źle zrozumiane. Większość osób skupia się na opisie reakcji bodźców zewnętrznych (czucie eksteroreceptywne i teleceptywne: np. wzrok słuch, zapach etc.) zapominając o receptorach wewnątrz naszego ciała w mięśniach, ścięgnach, stawach oraz błędniku (czucie prioprioreceptywne np. rozciąganie mięśnie, zmiany ich napięcia).
W wielu sztukach walki spotkałem się z ćwiczeniem również tych wew. receptorów co jest dosyć istotne w czasie walki. Prosty przykład jeśli ktoś podejdzie z tyłu w miejscu gdzie jest głośno :twisted: np. przy drodze i popchnie Cię od tyłu to nie skupiasz się na przeciwniku tylko na swoim ciele, żeby utrzymać równowagę (chyba, że sprzeda ci piąchę na potylicę i po „zabawie” ) Nieraz można znaleźć się w sytuacji gdzie również zmysł wzroku jest przytępiony np. stroboskopy plus głośna muza na imprezkach techno i jak w takiej sytuacji można się skupiać na przeciwniku? Jakakolwiek walka zaczyna być na „czuja” a tego bez znajomości swojego ciała i kontroli sytuacji przez dotyk i zmiany położenia swego ciała oraz rejestracji zmian napięcia mięśniowego chyba zrobić nie podobna.
No i co jeszcze istotne, dobre wyczucie ciała wiąże się z rozwiniętą pamięcią motoryczną, co znacznie ułatwia naukę sztuk walki jak i samą walkę (generalnie szybsze odruchy, płynny tor ruchu, swobodne przejścia do innej sekwencji ruchowej).
Tak to pokrótce widzę i myślę, trening dąży do jak najlepszego wytrenowania zmysłów (wyostrzenia) co w praktyce daje efekt poszerzenia pola percepcji (choć to tylko element treningu).
Voitaz
Napisano Ponad rok temu
opis metod treningowych yiquanu masz tu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] a przyklad konkretnego cwiczenia i jego wymogow tu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (dokladnie wariantu otwarcia-zamkniecia)
linki fajne, cwiczenia ciekawe, napewno przydatne ale nadal uwazam ze jest to gimnastyka. Bez zlosliwosci ale to sie bardziej przyda w seksie niz w walce :wink:
Napisano Ponad rok temu
W seksie tez
Sally, ja doskonale rozumiem, ze jak ktos w cos nie chce wierzyc - to nie uwierzy. Zaje sobie rowniez sprawe, ze metody treningowe yiquanu i on sam jest dosc nietypowe i ze na pierwszy rzut oka wygladac moze na scieme. Zdrowy sceptycyzm jest jak najbardziej na miejscu. Ale w Twoim przypadku to nie jest sceptycyzm, tylko stwierdzenie: a wy siem na walce nie znacie. Trudno, uchacha. Jak kiedys bedziesz w okolicy Wawy, albo my gdzies obok Ciebie, to po prostu zapraszam, bedziesz mial okazje sprawdzic w praktyce na ile sciemniamy, a na ile nie. I na tym proponuje zakonczyc dyskusje, bo ona po prostu nie ma sensu.
Pozdrawiam
K.
[/b][/quote]
Napisano Ponad rok temu
Wniosek nasuwa się sam. Przed komputer i :2gunfire:
Napisano Ponad rok temu
Niedawno przeczytałem że w USA robiono badania nad wpływem gier komputerowych na ludzi (szczególnie młodych). Okazało się że grający w tzw. first person perespective mieli o około 30% lepsze postrzeganie przestrzeni od nie grających w tego rodzaju gry.
Wniosek nasuwa się sam. Przed komputer i :2gunfire:
i dlaczego mnie to nie dziwi przeciez na zachodzie takie gry w bardzo rozbudowanej wersji sluza do trenigi grup specjalnych, antyterrorystow itp.
Napisano Ponad rok temu
a ja wczoraj glupi ostatnia gre pokasowalem....a taka byla dobra, w kosmosie sie latalo...
nic to, dla mnie podstawa gry fpp to snajperka z luneta:)
Napisano Ponad rok temu
ha! wiedzialem...
a ja wczoraj glupi ostatnia gre pokasowalem....a taka byla dobra, w kosmosie sie latalo...
nic to, dla mnie podstawa gry fpp to snajperka z luneta:)
Hey Ukyo Ty teraz nie zaczniej czasem grac tylko na mojego maila odpisz bo sie nudze w pracy dzisiaj wiec cos bym sobie poczytal :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeciwnik atakujący z tyłu powoduje przesunięcie się w lewo w strone napastnika z nożem, gdy robie przechwyt, przesuwam gościa, by ten osłonił mnie przed tym z bejzbolem itp. Gdy potrafie wyczuć swoje ciało i przestrzeń wokól siebie wiele rzeczy staje się możliwe.
Ale jak twierdzą "zewnętrzni" wojownicy, to wszystko bajki. 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gulao Yongchun - klip
- Ponad rok temu
-
Yin shi bagua zhang - klip
- Ponad rok temu
-
Kung-Fu, Tai-chi, a Darn Jian
- Ponad rok temu