Skocz do zawartości

Zdjęcie

pałki teleskopowe...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
340 odpowiedzi w tym temacie

budo_mr_twinkle
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 655 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: pałki teleskopowe...
Zgadza się, żaden przepis nie penalizuje samego posiadania. Dlatetego też Policja kieruje do sądu wnioski o ukaranie posiadacza pałki, oskarżając go o popełnienie wykroczenia
z art. 51 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 13 ust. 1 w zw. z art. 4 ust. 1 pkt 4 lit.a Ustawy, tj. niedopełnienie obowiązku rejestracji broni białej. Do tego dołączają opinię jakiegoś swojego biegłego, że przecież przekazana do badań pałka zakończona jest stalowym grzybkiem, a stal ze swej istoty to materiał ciężki i twardy. A sędzia - obłożony sprawami wykroczeniowymi po szyję (szczególnie jak nie ma asystenta) - nie będzie nad tym dywagował. Wydaje wyrok nakazowy na zasadzie "a nóż obwiniony nie złoży sprzeciwu
i sprawa zamknięta". I daje jakąś tam grzywnę. A jak projekt wyroku pisze asystent, to on tym bardziej w sprawę za głęboko nie wchodzi. Co najwyżej przepisze opis zarzucanego czynu tak, żeby nie powielić błędów ortograficznych, które zrobił we wniosku o ukaranie policjant. Potem klient dostaje pocztą taki wyrok i oczy robią mu się wielkie jak talary. No przecież kupił pałkę w koncesjonowanym sklepie z bronią, ma rachunek, nic złego nią nie robił....

A to Polska właśnie...
  • 0

budo_comray
  • Użytkownik
  • 8 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam pytanie z nieco innej beczki, mam hartowanego batona ESP 26", czy Waszym zdaniem to był dobry zakup czy raczej powinienem go wymienić na ASP?? :roll: W moim batonie rurki zatrzaskują się mocno dopiero przy porządnym machnięciu ręką przy rozkładaniu, pałka jest nowa, ma zaledwie kilka dni...to jest normalne?
  • 0

budo_pogromca z lbn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 588 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

To można regulować blaszkami odkręcając rękojeść.
  • 0

budo_comray
  • Użytkownik
  • 8 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rurki się wysuwają, z tym wszystko jest ok, chodzi mi o to że gdy słabszym ruchem rozłożę batona to nie klinuje się on na tyle mocno bym mógł nim dźgać napastnika, mogę go spokojnie złożyć ręką.

Dopiero gdy rozłożę pałkę z użyciem dość dużej siły to blokuje się na tyle mocno by można było uderzać jej końcem... :?
  • 0

budo_matteo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 106 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Im silniej machniesz, tym mocniej się zablokuje.
  • 0

budo_pogromca z lbn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 588 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oraz jak już mówiłem "trudność" rozłożenia można regulować tymi blaszkami :roll:
  • 0

budo_cizzia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 987 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Aby wyeliminować problem ciężkiego i twardego zakończenia pałki teleskopowej który może sprawić zakwalifikowanie jej jako broń, proponuję wybieg w postaci zakupienia produktu Monadnock z zakończeniem Power Tip – w realnym starciu i tak nie ma to żadnego znaczenia.

Dołączona grafika

co do reszty to kilkakrotnie już (zwłaszcza u sprzedawców np. w Shargu) starano się przekonać mnie iż kupując batona od legalnego dystrybutora (paragon zakupu) taka pałka sprzedawana legalnie w sklepie ma przeprowadzone badania (i wydaną homologację – cokolwiek to nie znaczy) więc skoro została dopuszczona do sprzedaży to bronią w rozumieniu ustawy nie jest i tego właśnie bym się trzymał.

Cizzia
  • 0

budo_ofeck
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 69 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Boks

Napisano Ponad rok temu

Ja kupilem sobie 3 miesiace temu 18' ESP hartowanego i jestem zadowolony bo to naprawde solidna rzecz, jednak nosze go tylko w plecaku bo w kieszeni jestem nieprzyzwyczajony i ciezki jest, spodnie spadaja :D . Do kieszeni zabieram zawsze jak ide na jakas impreze masowa tudziez dyskoteke.
  • 0

budo_ryszard jóźwiak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1149 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:VVD

Napisano Ponad rok temu

Dla osób zainteresowanych posługiwaniem się pałki teleskopowej będzie zorganizowany staż ( przełom września i października ). Poza tym na naszych strona bedą poblikowane wyrywki z naszej ksiązki ( ukaze się wkrotce ) na temat TSB jak równiez filmy szkoleniowe. Info o stażu zamieścimy na VB w dziale dotyczacym imprez.
pozdrawiam RJ
  • 0

budo_marcin99
  • Użytkownik
  • Pip
  • 25 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ofeck, i co, wpuszczają Cie na dyskotekę z takim żelastwem w kieszni? u mnie w mieście nie ma na to szans raczej, ale może to i lepiej...
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Brać batona na zabawę do klubu to jest IMO przesada.
  • 0

budo_pogromca z lbn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 588 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli nie ma bramek, a pod dyskoteką są bójki to jest go lepiej zabrać. Zresztą... mniejsze prawdopodobieństwo na bójkę pod dyskoteką niż gdzieś na mieście... :P
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A nie lepiej chodzić do normalnego klubu gdzie się nie biją, niż na wiejską dyskotekę?

No chyba że się gdzieś jest na wakacjach i tylko takie są w okolicy.

Nie chodzi o to, że ktoś nosi coś dla bezpieczeństwa, ale pałka teleskopowa jest IMO bardzo niewygodna do noszenia po ulicy.
  • 0

budo_dzey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2486 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

a ja jestem ciekaw jak sie z taka palka tanczy jak dynda za paskiem od spodni.. bo do dyskoteki to sie chyba idzie potanczyc - nie..? :roll:
  • 0

budo_puent
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Brać batona na zabawę do klubu to jest IMO przesada.

Ale do klubu trzeba jeszcze dojść/wrócić/zmienić/odprowadzić dziewczynę :-)
  • 0

budo_pogromca z lbn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 588 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ja jestem ciekaw jak sie z taka palka tanczy jak dynda za paskiem od spodni.. bo do dyskoteki to sie chyba idzie potanczyc - nie..? :roll:

Można kombinować, ze schowaniem w kieszeni na czas pobytu w dyskotece (tu się właśnie krótkie batony przydają). Chociaż w sumie jak się zastanowić, to już lepiej sam gaz wziąć :wink: .
  • 0

budo_ofeck
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 69 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Boks

Napisano Ponad rok temu

Nie przeszkadza mi zabawie jak nosze w tylnej kieszeni, czesto nawet o niej nie pamietam, poza tym umiem odroznic imprezy na ktore ciezko wniesc taki sprzet, np. na Open'era nie bralem, bo wiedzialem ze ludzie sa w swoich klimatach i na bramkach przeszukuja. Nie upijam sie jak ide na impreze tak zeby mi jakas kolba odje*ala wiec mam swiadomosc tego co przy sobie nosze.
  • 0

budo_fightero
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

na allegro widze pelno tych palek :D tak czy inaczej musze sobie kupic ale czy na pewno allegro to dobry pomysl? skoro to nielegalne to czemu tyle ofert i co oni sprzedaja to bez konsekwencji?

ps w takim zwyklym sklepie z bronia bedzie pala? :P
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kastety też sprzedają na allegro. Nielegalne jest chyba używanie, nie posiadanie.
  • 0

budo_fightero
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kastety na allegro? :] chyba lancuszki dla emo..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024