2. Kopanie w powietrze i temu podobne, a zwlaszcza z obciazeniem jakichs woreczkow etc. uwazam za wszech miar szkodliwe dla zdrowia i NIE POLECAM. Nie wyrabia niczego. Rozpie... stawy. Pozadane jest kopanie w tarcze worki etc.
Jasne stary. Nie wyrabia niczego! CHOCIAŻ PROBOWAŁEŚ?? 5 KG na nogę nie szkodzi - natomiast przyspiesza techniki o 50-70%!!!
Kwestia aby nie kopać za dużo - ale 30-40 minut nie zaszkodzi - i nie z pełną siłą - ale spokojnie - tak jak spokojnie cwiczy się na obciążeniach na siłowni. Kilka lat trenuje na obciążnikach i nie mam problemów z kolanami - po samym TKD natomiast miałem...
A najskuteczniejszym ze skutecznych sa uderzenia z... kolana. Tylko trzeba umiec sie znalezc w takim dystansie!
Po to jest to kopniecie (a wlasciwie ten rodzaj kopniec)!
Tylko dla własciwego dystansu. poczytaj mity o krav-maga
Wbrew pozorom nie jest latwo trafic goscia w jaja.
Szkoda mi się powtarzać - poczytaj mity o krav-maga
Tak ja to pokazal Combat na rysunkach, to bandyci ustawiaja sie tylko... na takich rysunkach. Walka uliczna z kilkoma wyglada zupelnie inaczej - kazdy z napastnikow szybko i gwaltownie zadaje cios i odskakuje, jesli sa w miare zgrani to biada obroncy, jak sie przewroci napastnicy biora go na kopy. Bazowanie na technikach typu kop w jaja etc. jest slaboscia stylow combatowych.
Wczesniej wchodzi pare uderzen i chwyt... itp. itd. poczytaj mity o krav-maga - wiele zalezy tez od przeciwnika - slusznie stwierdziles itp. itd.
A tak naprawde "zaslona dymna" ukrywajaca, u wielu ich przedstawicieli, brak umiejetnosci profesjonalnej walki. M.in. przemieszczania sie, unikania, zwodzenia, przeplatania, rozwiazywania bardziej zlozonych dzialan taktycznych, ponad jeden, czy dwa schematyczne sposoby odporu. Zaleta - nie filozofuje sie.
Zaden z combatowcow (chyba, ze wczesniej byl wybitnym judoka, bokserem itp.) nie sprosta w walce z "wyzwania" zadnemu czlowiekowi, ktory cwiczy przekroj, chocby walczono w "stylu" combatowca.
Taak -dlatego zalecam uzupelnianie combatu...
Dobry combat to ten, ktory zawiera jakies racjonalne elementy walki nieudziwnionym sprzetem (nie zaliczam do tego walki kopia, wlocznia, katana etc)
he he he - jaki combat zawiera takie bronie rotfl?
7. Walka "o zycie" to jeszcze jeden mit i najprawdopodobniej nigdy zadnemu z Was sie taka sytuacja nie przydarzy. Z reguly ta "walka o zycie" to jeden strzal w morde, zastraszenie ofiary i "przeczesanie" mu kieszeni. Uwazam, ze nalezy sie bronic. Jak najdluzej. czas bowiem dziala na niekorzysc napastnikow.
Oj tak -ale różne rzeczy mogą się zdarzyć 8)
8. Jezeli ktos mowi, ze nauczy Was np. skutecznej obrony przed nozem - jest to dla Was sygnal - macie do czynienia, albo z ignorantem, albo oszustem - ktory jest bardziej niebezpieczny ocencie sami.
Lepsza jakas obrona niż żadna - zwłaszcza że większosc gosci noszących nóż się nie zna. NIE MA OBRONY? JEST OBRONA- CHOCIAŻBY BROŃ PALNA CZY kij czy pałka.
Najlepszym narzedziem czlowieka jest mozg - to on decyduje, ze mozemy uniknac 99 proc. niebezpiecznych sytuacji.
Pozdrawiam K_P
lol rotfl na to klade duży nacisk na WWW