Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sensej - kobieta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
184 odpowiedzi w tym temacie

budo_ankata
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 750 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Sensej - kobieta
To Aiki: masz racje 8)
Co do bycia sensei-kobieta,moze byc bardzo dobra,czemu nie.
Co do nauczania aikido i nie tylko,mam swoje zdanie.
Uwazam,ze wlasciwe byloby zestawienie dwoch nauczycieli obu plci.
Roznorodnosc jest dobra,innosc zwieksza ilosc kombinacji spojrzenia na dany temat.
Akceptacja odmiennosci.
To tak jak wychowywanie dzieci,najlepiej jak wychowuja oboje rodzice.
Kobieta,ktora sama tym sie zajmuje,uwazajac ,ze zastapi ojca jest w bledzie,takiemu dziecku zawsze bedzie brakowac czegos ..to tylko taka mysl
Jesli ktos wywnioskowal z moich wywodow,ze sensei - kobieta zle moze uczyc,to dodam,ze tak,tak samo zle jak facet :wink:
  • 0

budo_feniks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1152 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja sobie trenuje razem ze swoja miloscia..........I tak sobie mysle, ze fajnie by bylo gdybysmy w daleeeeeekiej przyszlosci byli razem nauczycielami 8)
Pozdrawiam
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Wiem ze to off ...

Anita Kołodziejak ma 2 dan

Małe sprostowanie Anitka Kołodziejak ma 3 DAN 8)

Kurcze, zaskoczeniem dla mnie bylo jak dowiedzialem sie jakis czas temu ze ma 2 dan.
Teraz czytam ze 3 - nie to zebym mial cos do Anity, czy jej danow bo fajna z niej babka, ale cos tu jest dziwne... ... ... ...
  • 0

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dla mnie to też tyci dziwne...;)
Hmmm... teraz niewiem co o tym wszyskim mysleć...;)

Z moich wiadomości... a sądzę że dość wiarygodnych... :sexalgida: wiem ze tylko Nidan.. ;)
  • 0

budo_astor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 101 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie bardzo jestem pewna czy forumowiczowie sie ze mna zgodza , ale mysle, ze czasami (choc ogolnie ze wzgledu, ze malo jest kobiet nauczycieli aikido) mezczyzni sa w tym lepsi, jednak uwazam, ze nikt tak innych kobiet nie jest w stanie nauczac aikido jak inna druga kobieta, a nie facet, ktory moze byc swietnym nauczycielam mezczyzn...oczywista bez fanatyzmu...Kobiety sa np doskonalymi szermierzami nie tylko w kendo, ale i w naginata do i mysle, ze z takiego Ogorasa nie zostawilaby (nawet drugie, trzecie, kyu)w kazdej z tych sztuk walki mokrej plamy- szczegolnie po tym jak widzialam, Ogórka w akcji z bokken(boki zrywac :D :) :-) :) )...
  • 0

budo_joannaz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 876 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kobity i sztuki walki to w większości wypadków pomyłka ....

Nie dosc, ze Aiki mowi "kobiety do garow", to jeszcze takie cos!
Jestem zszokowana! Zadam wyjasnien!
Dziwne jednak, ze sposrod 5 dziewczyn trenujacych w naszym klubie i okolo 30 facetow, ta piatka zostala i dobrze sobie radzi. Za to plec przeciwna zaczela sie w znaczny sposob "wykruszac". Kobiety czuja wieksza determinacje w tym, co robia. Widac, ze zalezy im na dokladnym poznaniu wszyzstkich aspektow sztuki i uwazam, ze nazwanie tego, co robimy nieporozumieniem, jest wielka obraza! :)

Slyszeliscie moze o kunoichi? Moze powiecie, ze to tez nieporozumienie????? (jakby ktos nie wiedzial : ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników])
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aiki... przetrwaj w ringu z guzowska albo rylik, zycze powodzenia i troche wiecej szacunku dla kobiet.
  • 0

budo_marta
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1028 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Mnie dziwi prawde mowiac ciagle rozstrzasanie plci trenujacych, czy panow ciagle zadziwia to ze kobiety cwicza? Przejdzcie w koncu nad tym do porzadku dziennego.
Btw zdazylo mi sie cwiczyc z trenerka, ostrzejsza byla niz trener.
  • 0

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aiki... przetrwaj w ringu z guzowska albo rylik, zycze powodzenia i troche wiecej szacunku dla kobiet.

Moro tyci źle rozumujesz...
Przetrwaj??? 8O Jak będę chcial przetrwać to Guzowska potraktuję Glockiem
Nie znam się kopletnie na Boksie i Kicku... więc napewno nie przetrwam.., ale znam się na tym jak komus w lampę przyłożyć...
A to troszeczkę inna sztuka.. Nie rób z Guzowskiej czy Rylik niepokonanych, bo wszystko zależy o reguł jakimi się kierujesz...

Tak jak powiedzialem.. każdy jest dobry w tym co robi...
Niech tak zostanie....

Wracajac do tematu moja mama od 30 lat jest zwiazana ze Sztukami Walk
(Żona ojca :) ) Kiedyś trenowała Aikido ale wybrała gary....

Tak wiec jest harmonia w kosmosie...
Ojciec w Dojo a Matka w kuchni... :wink: :wink:
  • 0

budo_aiki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pasquda:

Uwazam,ze wlasciwe byloby zestawienie dwoch nauczycieli obu plci. Roznorodnosc jest dobra,innosc zwieksza ilosc kombinacji spojrzenia na dany temat.
Akceptacja odmiennosci.

no niby jak ? trenieng prowadzony wspolnie ? Nie wyobrazam sobie tego.
I co do akceptacji odmiennosci.. hmm roznie to moge interpretowac.. czy odmiennoscia jest bycie kobietą? Czy odmiennością jest prowadzenie treningow przez kobiete?
Dla mnie sensej to przywódca, mentor, guru.. tu sie kobieta nie maq sznas spełnic,... pamietasz jakąs armie w historii proqwadzoną przez kobiete? Tak.. wiem Joanna d`Arc.. i co wiecej ? No nic..
Moze problem jest w tym ,ze kobieta musi udowodnic ,ze jest epsza od męzczyzny a męzczyna nie musi.. czyli unlimited. Tam gdzie kobieta konczy mezczyzna zaczyna.. pewnie dlatego Osensejem byl Uyehiba a nie jego zona..

Smail

, ale cos tu jest dziwne... ... ... ...

tez sie dziwie.. ale nie takie rzeczy widzialem.. widziales egzamina na pierwszy dan Kolodziejaka? Tak BTW?

Nie dosc, ze Aiki mowi "kobiety do garow", to jeszcze takie cos!
Jestem zszokowana! Zadam wyjasnien!

alez .. droga Joanno.. proszę bardzo.Dlaczego do garów i to do zmywania?
Pokaż mi jakiegos kobiete - kuchmistrza, ktory przeszedl do historii? Kuchnia to domena męska . Kobiety gotują częściej ale.. no drobna rózniac pomiedzy gotowaniem a kuchmistrzostwem..
Dlaczego MA to pomylka? W/w pytanie o kobiete -wodza.. znasz takie przypadki ? Co do reszty to jak pisalem powyzej..
I nie . nie jest to obraza.. moze inaczej - nie jest moim zamyslem obrażanie kogokolwiek.. Nie jestem Marta-Ika..
Ale moze spytam inaczej.. czy znasz kobiete u ktorej chces trenowac aikido i masz pełna swiadomosc ,ze bedzie ona twoim przewodnikiem i guru duchowym ?

i perełka na koniec....

troche wiecej szacunku dla kobiet.

na szacunke trzeba sobie zasłuzyc.. samo bycie kobieta nie wystarcza.. jak dorośniesz to zrozumiesz.
  • 0

budo_^hast^
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3373 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aiki .. przestan palic to zielsko bo widac ze tobie nie sluzy.
  • 0

budo_astor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 101 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aiki vel Ogórasie...zali mi cie kazda kobieta zasluguje na szacunek a jezeli ty nie znosisz obecnosci kobiet w dojo to co z ciebie za aikidoka.. gdzie twoje zasady ktorymi sie kierujesz, widac ze po prostu ich nie masz, nikomu nie przeszkadzaja cwiczace kobiety tylko tobie, ty nawet nie osiagnales zadnego poziomu w aikido, zreszta wypowiadasz sie w wielu aspektach w temacie aikido pomimo ze masz bardzo mgliste pojecie o tym, a moze mam ci przypomniec dlaczego Velinow wyrzucil cie ze swojego dojo????????????...to bylby wstyd jak bym opisala twoje zachowanie u niego.... 8O 8O 8O
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Astor - dlaczego jestes takim wrednym typkiem na tym forum?

Aiki ma takie poglady i dawno sie z nimi ujawnil. Jednak co chwila ktos go zaczepia i prowokuje do kolejnej ich demonstracji.
On nikogo nie obraza, chyba ze dla kogos obraza moze byc samo istnienie kogos o innych pogladach.

Wracajac do tematu
Nie spotkalem kobiety u ktorej chcialbym cwiczyc. Taka z ktora chcialbym pocwiczyc - tak. Tzw przyjemne z pozytecznym...
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

na szacunke trzeba sobie zasłuzyc.. samo bycie kobieta nie wystarcza.. jak dorośniesz to zrozumiesz.

nie, to na brak szacunku trezba sobie zasluzyc. a na pewno nikt nie zasluguje na jego brak tylko dlatego ze takie jest twoje 'dojzale' spojzenie na ta sprawe.

Uchi11dechi- a guzowska glockiem cie nie moze potraktowac? prezciez nie w tym rzecz. dobra... chcialem poprostu dac przyklad kobiet bijacych lepiej od prezcietnego mezczyzny. nie kontynuujmy wyimaginowanego strcia guzowska/rylik vs uchdechi.
  • 0

budo_nana
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 112 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Do Aikiego:
Znam kobiete-wodza, Joanna D'Arc sie nazywala. Jakos w calym panstwie jedna dziewczyna sie znalazla, ktora wiedziala co robic, jak wszyscy wpadli w panike. W ogole, to wszyscy na punkcie plci jestescie strasznie drazliwi :?
  • 0

budo_nana
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 112 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sorry, nie zauwazylam, ze o tym napisales, wzrok juz nie ten
  • 0

budo_pio
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Aiki - ile Ty masz lat? 8O
  • 0

budo_przemek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1208 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mnie dziwi prawde mowiac ciagle rozstrzasanie plci trenujacych, czy panow ciagle zadziwia to ze kobiety cwicza? Przejdzcie w koncu nad tym do porzadku dziennego.
Btw zdazylo mi sie cwiczyc z trenerka, ostrzejsza byla niz trener.

Witam :D
Mnie tez to dziwi....zwłaszcza takie (moim zdaniem sztuczne...) rozgraniczanie na "płcie"
przeciez w aikido (i pewnie w innych sztukach walki tez...) cos innego jest znacznie ważniejsze niz podziały ze wzgledu na płec....sa elementy nad którymi pracują z równym zangażowaniem WSZYSCY bez wzgledu na płec...a uważanie na starcie, ze ktoś jest zły dlatego że jest kobietą....hmmmm no comments..... szacuneczek i piąteczka wszystkim studiujacym sztuki walki bez wzgledu na płec...
jeśli chodzi o aikido paniom jest nawet łatwiej i lepiej...bo nie maja tyle siły co faceci..wiec nie mogą jej wykorzystać.....i od razu maja lepszy start...bo kombinują jak wykonac techniki bez siły, której nie maja...natomiast faceci musza sietego dopiero nauczyc...
Moim pierwszym instruktorem aikido była kobieta....i nie uwazam ze to było cos złego....przeciwnie...
Pozdrawiam :D
  • 0

budo_feniks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1152 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

U nas jest klub karate, ktory prowadzi malzenstwo.
Mialem okazje trenowac jakis czas u nich. Razem prowadza zajecia i sie nawzajem uzupelniaja......i to jest najwaznijsze w tym wszystkich 8) Wiadomo, ze inaczej podchodza do niektorych spraw zwiazanych z treningiem, ale czy to zle, ze odmiennie interpretuja niektore sprawy?
Kobieta trener moze wiele nauczyc.......szczegolnie inne kobiety trenujace SW, ktorym nie zalezy na rozbudowie masy ciala, wielkim bicepsom ze stali i ostrej rywalizacji........Do dziewczyn trenujacych trzeba miec odmienne podejscie, niz do mezczyzn. To nie znaczy wcale, ze trzeba je stawiac na dalszym planie. Tylko inaczej do nich podejsc w trakcie cwiczen, a do tego napewno lepiej sie nadaje kobieta-instruktor, ktora wkoncu zna lepiej kobiecy organizm 8)
P.S. Pozdrawiam wszystkich, szczegolnie kobietki trenujace SW :D 3majcie sie cieplutko i nie dajcie sie facetom :wink:
  • 0

budo_wallace
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 567 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ehhhh i po co ta dyskusja .... wystarczy przejść się po różnych dojo i zobaczyć jak ćwiczą panie i to powinno dać nam odpowiedź. Nie mówie, że to źle, że ćwiczą, bo robią to dla siebie. Natomiast porównywanie poziomu kobiet i mężczyzn i ich predyspozycji wydaje mi się grubym błędem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024