Broń w różnych systemach (Krav Maga, Viet Vo Dao)
Napisano Ponad rok temu
Mam kilka bardzo prostych pytań....a mianowicie:
Czy w Krav Madze występuje nauka walki bronią? (jeśli tak to jaką?)
Jakich broni naucza się w Viet Vo Dao i Kempo Tai Jutsu? (nie muszą być wszystkie...)
I wreszcie (jeśli ktoś wie):
Po jakim czasie mniej więcej naucza się broni w systemach, gdzie ww, występuje? (nie chodzi mi tylko o Krav Magę czy VVD ale o MA wogóle)
Napisano Ponad rok temu
Czy w Krav Madze występuje nauka walki bronią? (jeśli tak to jaką?)
Z tego co mi sie we lbie kolacze, to chyba wystepuje w wersji militarnej. Te rozne kombinacje z saperka itd.
Napisano Ponad rok temu
I wreszcie (jeśli ktoś wie):Czy w Krav Madze występuje nauka walki bronią? (jeśli tak to jaką?)
Jakich broni naucza się w Viet Vo Dao i Kempo Tai Jutsu? (nie muszą być wszystkie...)
Viet Vo Dao - 18 bronie :
nóż, pałka ( pałki vide escrima ), miecze, szable, długi kij, maczeta, halabarda, cep, odp. tonfy itd
Kempo Tai Jutsu :
nóż, yawara, tambo, jo, tonfa, bokken,
Po jakim czasie mniej więcej naucza się broni w systemach, gdzie ww, występuje? (nie chodzi mi tylko o Krav Magę czy VVD ale o MA wogóle)
VVD po 3 latach nauki
Kempo po mniej wiecej 2 latach
pozdro RJ
Napisano Ponad rok temu
Czym jest tambo?? Obiło mi się o uszy, ale jakeś konkrety może....
Pałki w VVD są w parach czy pojedyńczo (tzn. chodzi mi o to czy uczycie technik jedną czy dwoma pałkami)??
Napisano Ponad rok temu
A w cywilnej u nas starsi ćwiczą nóż.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W takim razie......
Czym jest tambo?? Obiło mi się o uszy, ale jakeś konkrety może....
Pałki w VVD są w parach czy pojedyńczo (tzn. chodzi mi o to czy uczycie technik jedną czy dwoma pałkami)??
tambo jest to palka - cwiczona i w parach i pojedynczo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pałki w escrimie nie są jednego wymiaru! Praktycznie od 50 do 80 cm, mimo że najpopularniejsze to te ok. 65-70. Nie daj sobie wmówić, że na Filipinach walczy sie tylko lekkimi pałkami! Techniki... a jakimi pałkami znasz techniki? Jak pewnie wiesz długość i ciężar w pewnym stopniu weryfikują pewne tricki, ale nie wszystkie. Jesli ćwiczysz dobra escrimę, poradzisz sobie z każdą pałką. 8)Martius: Dzięki! A jak wygląda taka pałka? Ala escrima? Bo ja słyszałem, że wyglad tej pałki jest ciut inny (długość 45-60 cm).....jesli tak, jak wygladają techniki tą pałką? W czym różnią się od escrimy?
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczymy pojedyńczą pałką Viet Doan Con ( ok 60 cm. ) oraz dwiema Song Doan Con, gdzie w parze mogą być palki o takich samych rozmiarach ( 60 cm 0 Lub 60 cm i 30 cm.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
W wersji militarnej KM wystepuje napewno nóż, saperka, pałka, tonfa(?) Czy coś jeszcze nie wiem.
Możliwe że jeszcze garrota, karabin (używany do uderzania i blokowania) i karabin + bagnet.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Polska szkoła walki
- Ponad rok temu
-
GIGN
- Ponad rok temu
-
Kabury raz jeszcze
- Ponad rok temu