Wykonywanie technik "w powietrze" na maksa
Napisano Ponad rok temu
Czy wykonywanie technik "w powietrze" (np. podczas kihonu) z pęłną siłą może mieć negatywny wpływ na stawy? Chodzi mi tu głownie o kolana. Ja osobiście myslę, że stawy lepiej oszczędzać i "w powietrze" walę nieco ostrożniej, a podczas sparringów to wiadomo :-) . Ćwiczę od stosunkowo niedawna (jakieś 1,5 roku) i chciałbym się dowiedzieć czegoś na ten temat, żeby potem nie żałować. Fakt faktem dochodziły mnie swego czasu słuchy na temat np. szkodliwego wpływu ćwiczeń z karate kiokushin na stawy kolanowe. Z drugiej strony w klubie karate tradycyjnego, w którym ćwiczyłem (teraz trenuję shidokan), który to styl uchodzi z tego co wiem za dosyć "łagodny" był jeden koleś, ćwiczący już bodaj z 9 lat, narzękający na dość powarzne problemy ze stawem kolanowym. Myślę, że mogło mieć to związek ze zbyt "siłowym" wykonywaniem technik "w powietrze". Jestem ciekaw opinii forumowiczów w tym temacie.
Napisano Ponad rok temu
Forumnowicze wałkowali ten temat wiele razy, nawet niedawno, w tym dziale.Witam.
Czy wykonywanie technik "w powietrze" (np. podczas kihonu) z pęłną siłą może mieć negatywny wpływ na stawy?
A w skrócie - ma negatywny wpływ.
Napisano Ponad rok temu
A tak przy okazji czy ktoś może zna gdzie można znależć w sieci jakieś materiały na temat wpływu MA na zdrowie (jakieś stronki albo cuś) ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nietzsche (tak to sie pisze?) w "tako rzecze zaratustra" lub "poza dobrem i zlem" (chyba bo tylko te dwie czytalem i tam to chyba bylo)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ślepemu trudniej...
- Ponad rok temu
-
kreatyna
- Ponad rok temu
-
Boli...
- Ponad rok temu