<<==>> KIAJ-JITSU <<==>>> :
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Proste pytanie - czym jest ta mistyczna sztuka walki?
Glos wolajacego na puszczy... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzieki wydawaniu odgłosów podczas zadawaniu ciosów uwalnia sie więcej energii - dzieki czemu ciosy są silniejsze! ( z japońskiego ki - siła, energia ; ai - wydawanie,wydalanie(bez skojarzen)).
ALe kijaj jitsu to takze ulozenie ciala podczas zadawania ciosów zwikszające ich sile....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tez słyszalem ze jest w kijaj jitsu duzo kszyku -ale nie jest on bronią samą w sobie...
Czytałem gdzieś artykuł o tym i faktycznie napisane tam było wyraznie że to stara SW polegająca na zabijaniu krzykiem :roll: Więc skoro zabija to musi być to broń
Napisano Ponad rok temu
Czytałem gdzieś artykuł o tym i faktycznie napisane tam było wyraznie że to stara SW polegająca na zabijaniu krzykiem :roll: Więc skoro zabija to musi być to broń
Czyli jak na kogos na ulicy nakrzyczysz to prokuratura moze to zakwalifikowac jako 'napad z uzyciem niebezpiecznego narzedzia zagrozony kara pozbawienia wolnosci do lat 3' ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ciekawe czy wiecie jaki jest właściwiy powód wydawania krzyku podczas ciosu, i dlaczego??
Siła ciosu jest wtedy większa, jest on dokładniejszy, a poza tym pozbywamy się negatywnej energii.
Napisano Ponad rok temu
A ciekawe czy wiecie jaki jest właściwiy powód wydawania krzyku podczas ciosu, i dlaczego??
Podczas wydychania pow (np. krzyku), automatycznie napinaja sie miesnie brzucha co pomaga przy ewentualnej kontrze przeciwnika.
Przy niewydychaniu pow. przeciwnik łatwiej mozne nas złabac na tzw. bezdechu (uderzy nas w momencie kiedy pobieramy pow.) co moze spowodowac niezdatnosc do walki na kilka sek. (tak jagbysmy sie przez kilka sek. dusili).
Przy niewydychaniu pow. mozna sie terz nabawic nadciśnienia.
I jak dobrze?
Napisano Ponad rok temu
Aha i z tym okrzykiem przeciez nawet jak tenisista uderza mocno pilke to robi huh! , wiec to musi miec jakies podloze medyczno racjonalne. Zreszta bylem kiedys u takiego medyka (wlasciwie powinienem powiedziec 'medyka' bo takiemu bardziej do jakiegos energoterapeuty bylo niz do standardowego kasochorowego ) i powiedzial mi ni z tad ni z owad w pewnym momencie 'wkladaj wiecej sily w koncowy krzyk' chociaz mu nie mowilem ze cos cwicze - ale mial takiego wielkieeeeeeeego brzucha to domniemywam ze moze jakis akidoka
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie moglem sie przelamac i nauczyc drzec jape na trenignach...
a doskonale zdaje sobie sprawe ze to strasznie pomaga na ulicy...
krzyczac po pierwsze spinasz nie tylko miescie brzucha i przepone ale usztywiniasz na krotki moment cala klatke piersiowa co doskonale pomaga w przeniesieniu enegii ze skretu bioder np na uderzenie prawym prostym...
o efekcie psychologicznym nawetn nie wspomne...
kazdy z nas po podswiadomie zakodowany lek przed wariatami...
a nie ma nic lepszego niz przestraszyc przeciwnika tuz przed jakims konktetnym kombosem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja to natomiast nie bede mial problemow z wydawaniem odglosó (jak zaczne trenowac) Juz tera krzycze jak sie z bratem bije!!!
Ty, najlepiej by bylo jakbys JUZ zaczal a ne opowiadal co bedziesz robil jak zaczniesz
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak jestesmy postrzegani?
- Ponad rok temu
-
Egzaminy.
- Ponad rok temu
-
Style walk i ideologia