<<==>> KIAJ-JITSU <<==>>> :
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Proste pytanie - czym jest ta mistyczna sztuka walki?
Glos wolajacego na puszczy...

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzieki wydawaniu odgłosów podczas zadawaniu ciosów uwalnia sie więcej energii - dzieki czemu ciosy są silniejsze! ( z japońskiego ki - siła, energia ; ai - wydawanie,wydalanie(bez skojarzen)).
ALe kijaj jitsu to takze ulozenie ciala podczas zadawania ciosów zwikszające ich sile....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tez słyszalem ze jest w kijaj jitsu duzo kszyku -ale nie jest on bronią samą w sobie...
Czytałem gdzieś artykuł o tym i faktycznie napisane tam było wyraznie że to stara SW polegająca na zabijaniu krzykiem :roll: Więc skoro zabija to musi być to broń

Napisano Ponad rok temu
Czytałem gdzieś artykuł o tym i faktycznie napisane tam było wyraznie że to stara SW polegająca na zabijaniu krzykiem :roll: Więc skoro zabija to musi być to broń
Czyli jak na kogos na ulicy nakrzyczysz to prokuratura moze to zakwalifikowac jako 'napad z uzyciem niebezpiecznego narzedzia zagrozony kara pozbawienia wolnosci do lat 3' ?

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ciekawe czy wiecie jaki jest właściwiy powód wydawania krzyku podczas ciosu, i dlaczego??
Siła ciosu jest wtedy większa, jest on dokładniejszy, a poza tym pozbywamy się negatywnej energii.
Napisano Ponad rok temu
A ciekawe czy wiecie jaki jest właściwiy powód wydawania krzyku podczas ciosu, i dlaczego??
Podczas wydychania pow (np. krzyku), automatycznie napinaja sie miesnie brzucha co pomaga przy ewentualnej kontrze przeciwnika.
Przy niewydychaniu pow. przeciwnik łatwiej mozne nas złabac na tzw. bezdechu (uderzy nas w momencie kiedy pobieramy pow.) co moze spowodowac niezdatnosc do walki na kilka sek. (tak jagbysmy sie przez kilka sek. dusili).
Przy niewydychaniu pow. mozna sie terz nabawic nadciśnienia.
I jak dobrze?
Napisano Ponad rok temu

Aha i z tym okrzykiem przeciez nawet jak tenisista uderza mocno pilke to robi huh! , wiec to musi miec jakies podloze medyczno racjonalne. Zreszta bylem kiedys u takiego medyka (wlasciwie powinienem powiedziec 'medyka' bo takiemu bardziej do jakiegos energoterapeuty bylo niz do standardowego kasochorowego ) i powiedzial mi ni z tad ni z owad w pewnym momencie 'wkladaj wiecej sily w koncowy krzyk' chociaz mu nie mowilem ze cos cwicze

Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie moglem sie przelamac i nauczyc drzec jape na trenignach...
a doskonale zdaje sobie sprawe ze to strasznie pomaga na ulicy...
krzyczac po pierwsze spinasz nie tylko miescie brzucha i przepone ale usztywiniasz na krotki moment cala klatke piersiowa co doskonale pomaga w przeniesieniu enegii ze skretu bioder np na uderzenie prawym prostym...
o efekcie psychologicznym nawetn nie wspomne...
kazdy z nas po podswiadomie zakodowany lek przed wariatami...
a nie ma nic lepszego niz przestraszyc przeciwnika tuz przed jakims konktetnym kombosem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja to natomiast nie bede mial problemow z wydawaniem odglosó (jak zaczne trenowac) Juz tera krzycze jak sie z bratem bije!!!
Ty, najlepiej by bylo jakbys JUZ zaczal a ne opowiadal co bedziesz robil jak zaczniesz

Napisano Ponad rok temu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Jak jestesmy postrzegani?
- Ponad rok temu
-
Egzaminy.
- Ponad rok temu
-