Witamjak jezdze na staze to niegdy ze swoimi, bron boze bo to bez sensu jest, najbardziej lubie z hakamkami,
u mnie jest tak samo....na stażach staram sie ja najdalej uciekac od osób z mojej sekcji....i tez najczęściej staram sie cwiczyc z osobami w hakamach...chociaz wiem że to troche nie fair...bo osoby bez hakam tez zaczynaja "polowanie" na osoby w hakamach, po za tym jak ja sie nauczyłem tak tez powinienem troche przekazac tej wiedzy....ale chęc do szaleństw z osobami w hakamach jest silniejsza...(chociaz z osobami bez hakam też cwicze...a czasami lepiej sie cwiczy z takim osobami....niz z osobami z "kącików towarzyskich" a w hakamach...) staram sie tez ćwiczyc z osobami ktore na srodek bierze prowadzacy....bo istnieje szansa że bedzie mozna na tym duzo skorzystac...i poszalec....-ale nie jest to "zamkniety krąg" osób, z którymi cwicze....sa to osoby po prostu różne...a na stazach w kraju jestem bardzo rzadko....ale "zaklete kregi" czy tez "kregi towarzyskie" faktycznie zauważyłem w kraju :? ...czego nie ma za granica...(ja sie przynajmniej z czyms takim nie zetknałem...
Ja tez czesto uczestniczyłem w stazach, gdzie nikogo nie znałem (wtedy, kiedy zaczynałem jeździc na staże z Tamura sensei w Europie...czyli na poczatku lat 90-tych, kiedy nikt z Polski nie był na tych stazach na których byłem (oprócz znajomych którzy teraz mieszkaja we Frenkfurcie a kiedys ćwiczyliśmy razem w jednej sekcji...(czyli Zenek i Ula K.))....ale po jakims czasie nawiazuje sie znajomosci....i teraz na stazach w których uczestnicze sa przewaznie jacys znajomi.....(jak nie z Europy to z Kanady :wink: jak w zeszłym roku w Lesneven...)hehe....Najsmieszniej bylo jak przyjechalismy do Kanady i po 2 tyg juz byl staz w Toronto z Yamada i Kanai sensei. Jak weszlismy do dojo, bylo ponad 100 ludzi, wiekszosc z czarnymi pasami, i NIKOGO, ale to nikogo nie znalismy (oprocz Claude'a i Davida Halprina z NEAikikai).
A na trenngach w klubie ćwicze z tym "kto sie nawinie"....chociaz nie ukrywam, ze najbardziej lubie cwiczyc z osobami które najdłużej ćwicza....i są najbardziej zawansowane....
Pozdrawiam