Styl mistrza Shoji Nishio
Napisano Ponad rok temu
Interpretacje systemu mistrza Nishio w wykonaniu S. Seagala widać w jego filmach np. Liberator (scena jak rozkłada bandziora na stole), Liberator 2 (scena jak rozbraja głównego bossa, rozprasza obronę uderzeniami w ręce i zasypuje gradem ciosów) no i Nieuchwytny, gdzie S.S. przechodzi samego siebie - bandziory nie wiele mogą zdziałać a S.S. płynnie przechodzi z obrony do kontrataku.
Zastanawia mie z kąd u takiego dużego i z lekka okrągłego pana taka szybkość i płynność ruchów rąk. Jakie są metody treningowe w tej szkole umożliwiające taką technikę?
Napisano Ponad rok temu
Zastanawia mie z kąd u takiego dużego i z lekka okrągłego pana taka szybkość i płynność ruchów rąk. Jakie są metody treningowe w tej szkole umożliwiające taką technikę?
Ta szkoła nazywa sie "Technika Kinematografii"
Napisano Ponad rok temu
Przykro mi, ale twoje informacje podane za Tatami sa nieprawdziwe. SS niegy nie cwiczyl u Nishio sensei ani na filmach nie demonstruje jego stylu. Jego aikido nie ma nic wspolnego z aikido Nishio sensei.
To co robi SS w filmach to sie nazywa MMA(Mixed MArtial Arts) oczywiscie w wydaniu "filmowym" jak pisal Uchideshi. Stef pocwiczyl troche sztuk filipinskich i pomieszal to z elementami aikido. Dlatego stoi i macha rekami jak wiatrak zamiast sie przesuwac rotfl.
Ale wracajac do tematu...
Styl Nishio sensei to piekne, okragle aikido, pelne przesuwania sie po liniach okraglych i krecenia sie wokol uke i uke biega wokol tori.... Atemi no kokyu to (wg mnie) takie zalozenie ze tori daje atemi, a uke zeby nie dostac w rylo lapie, lub blokuje atakujaca reke i tym samym umozliwia wykonanie techniki dla tori.
Zalozenie dobre jak kazde inne.
Nie nalezy jednak zapominac ze Nishio sensei to 6 i 7 dan w karate, iaido i zdaje sie kendo.To mu pozwala skracac te szerokie ruchy jesli taka jest potrzeba. No ale prawie kazdy 8 dan tak skraca ruchy.
Nie kazdy z jego uczniow ma taki background. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chiba nie hehe Aiki... to co teraz mówisz to iluzja... :wink:czy do niektorych dotrze ,ze to co jest w filmie to iluzja????????
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widać to w postawie Sensei - frontalnie do Uke
Miałem przyjemność obserwować Sensei ( niestety tylko ) i zaobserwowałem brak zejśćia tylko ruch do przodu, co zwiększa siłę jak wcześniej pisałem....
Bardzo ciekawe jest również Irimi w wykonaniu Mistrza...
Napisano Ponad rok temu
By robić aikido pokazywane przez Nishio wydaje mi się, że należy rzeczywiście posiadać doświadczenie w sztukach walki, szczególnie karate i iaido.
.....niestety Nishio leży w szpitalu bardzo ciężko chory......
S.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przemyslenia
- Ponad rok temu
-
Staż AIKIDO z Piotrem Borowskim w Wałbrzychu
- Ponad rok temu
-
O'Sensei tylko dla Twórcy??
- Ponad rok temu
-
techniki KI
- Ponad rok temu
-
Dlaczego AIKIDO
- Ponad rok temu
-
Zagadka???
- Ponad rok temu
-
Aikido kontra...
- Ponad rok temu
-
CZY DOBRZE JEST PYTAĆ ???? CZY LEPIEJ POKAZAĆ????
- Ponad rok temu
-
Daitoryu- techniki KI
- Ponad rok temu
-
doskonalosc techniczna-
- Ponad rok temu