Wzrost a sztuki walki
Napisano Ponad rok temu
czekam na odpowiedzi
Sei
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps/
na ziemi to się juz wzrost nie liczy
Napisano Ponad rok temu
Te elementy wplywaja na to jakie techniki bedziesz preferowal. Nie przekreslaja one Twojego udzialu w jakiej kolwiek dyscyplinie sportow walk.
Jezeli chodzi o grappling to sa techniki na tzw. duze dzwignie gdzie trzeba byc wysokim i miec dlugie nogi. Sa tez techniki o mniejszej dzwigni gdzie trzeba wykazac sie dynamika i nizszym wzrostem. Wiec to kwestia wypracowania sobie technik ktore najbardziej czlowiekowi pasuja i dazenia do nich.
Wysoki/Niski, Lekki/Ciezki maja swoje zalety i wady. Trzeba umiec sie dostosowac swoj styl waki do cech jakie juz posiadamy i bedzie OK a nie na sile robic cos do czego nie mamy predyspozycji.
Ja mam wzrost ktory mozna okreslic jako niski/sredni. Jakos sobie daje rade bedac srednim ale ciezko znalezc jakas specjalizacje :wink:
Laser:
Wzrost na ziemi ma znaczenie [ w sensie dlugosci konczyn i tulowia ] jak w kazdej dyscyplinie sztuk walk. Przyklad ?
Osoba majaca dlugie nogi nie bedzie miala problemow wiekrzych z zalozeniem skutecznego trojkata ale moze miec duzy problem z wyjsciem z dosiadu. Osoba z krotkimi nogami bedzie mniej podatna na dziwignie na nogi, a z trojkatem moze miec problem.
Napisano Ponad rok temu
lepiej byc silnym niz slabym
lepiej byc szybkim niz wolnym
lepiej byc ciezkim niz lekkim
Napisano Ponad rok temu
Sei
Napisano Ponad rok temu
często jest też tak na ulicy że wysoki gość czuję sie taki pewny ale bez powodu i przechodzi mu to po pierwszym strzale,
poza tym polecam obejżeć walkę Igor Vovchanchin versus Varelans, Igor który ma ok 175 klepięmaskę dla gościa który ma powyżej 2 metrów i wazy ok 120-130, tak samo Hunt czy Tyson
Napisano Ponad rok temu
Podsumuję to tak, lepiej być wyższym i silniejszym niż przeciętna, niekoniecznie cieżym, ale fakty że odbiegamy w dół od średniej nie musi to oznaczać, że jesteśmy gdziekolwiek zdyskwalifikowani.
Hast > ale trójkąta nie założe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Juz na starcie takie parametry daja przewage liczebna Jakkolwiek jest pare osob, na ktore musze uwazac i za duzo im nie pyskowac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To Kazama : masz niedowage czy mi sie wydaje ?
Napisano Ponad rok temu
W walce niski/kępy vs wysoki/smukły zdecydowanie stawiem na tego pierwszego.
Wzrost jest zaletą, głównie w stylach uderzanych (chociaz taki Tyson hehhe tylko 180cm i jak sobie radził). W stylach zapaśniczych wręcz opłaca się być krępym (ale da się pokazać przypadki odwrotne). Wiadomo że mocno zbudowany zapaśnik 190cm będzie lepszy od mocno zbudowanego 160cm ale to dlatego, że ten pierwszy będzie ogólnie wiekszy i silniejszy.
Czyli duży wzrost po prostu daję przewagę taka że można nabrać więcej masy mięsniowej, w ogóle można byc cięższym itd, ostatecznie tacy osobnicy jak Karelin nie mogli mieć 170cm, musieli byc "wielkowymiarowi", ale sam z siebie to wzrost dużo nie daje.
Napisano Ponad rok temu
Zauwazyłem że im ktos jest wyższy tym bardziej niezgrabny
z tą kwestią to jest trochę inaczej niż się może wydawać - niezgrabni są głównie ci którzy bardzo szybko rosną, a co za tym idzie są to szczypiorki
Napisano Ponad rok temu
Zauwazyłem że im ktos jest wyższy tym bardziej niezgrabny
Raczej chyba gdy chodzi o zbyt spora wage to mozna byc niezgrabnym.
Wage zawsze mozna nadrobic gorzej z jej zmniejszeniem :wink:
Ja mam 183 cm i 88 kg i to mi styka.
Napisano Ponad rok temu
Wage zawsze mozna nadrobic gorzej z jej zmniejszeniem :wink:
w moim przypadku to się nie sprawdza 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To znaczy wagi Ci nie przybywa bo masz taka przemiane materii czy po prostu nie mozesz zrzucic okreslonej wagi
To pierwsze
Napisano Ponad rok temu
Ja mysle ze to nie ma znaczenia, wzrost nie da ci wygranej. jak nie jestes dobry.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rodzice a MA
- Ponad rok temu
-
Kyokushin vs Streetboxing
- Ponad rok temu
-
droga miecza
- Ponad rok temu