Bądź litościwy mnie biednemu....

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanko czy podczas zajęć lepiej ćwiczyć z uke który się podkłada czy z takim który oporóje?Słyszałem wiele wersi i chciałbym poznać wasze zdanie jako ludzi z większym doświadczeniem niż ja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim skromnym zdaniem chciałbym powiedzieć że uke podkłada się nie dlatego że "chce" ale dlatego że "musi"
.
Napisano Ponad rok temu
I tu nastąpił przełom w dyskusii.martinez0 wyjaśnij dlaczego musi
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
teraz odp:Dlaczego musi??? W większości przypadków podłożenie się ratuje UKE przed kontuzją.
Przykład: Technika KOTEGAESHI, podczas jej wykonywania UKE musi wykonać ukemi ratując się przed poważnymi jej następstwami. Takie jest moje zdanie na ten temat, ale oczywiście to są moje przemyślenia, i bardzo proszę o wnikliwą analizę, bo mogę się mylić. Dziękuję pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
np.No tak "fikanie kozłów" to jest bzdura, z tym się zgadzam, podkładanie się przed zakończeniem techniki też jest lamerstwem. Ja cały czas mam na myśli "dobra technika" ="dobre kontrolowane ukemi".
a czym jest "dobre kontrolowane ukemi"? podłożeniem się aby ratować się przed kontuzją, tak myśle przynajmniej. I jestem pewien że wykonanie prawidłowego KOTEGAESHI podczas realnej samoobrony przed napastnikiem - zakończy się dla niego mniej lub bardziej poważną kontuzją.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo kiedy ćwiczy dwóch aikidoków o wysokim póziomie to nie ma mowy o tym, żebyś miał czas zastanawiać się czy kolega poprawnie wykonuje technikę.
Napisano Ponad rok temu
A czy ja coś takiego napisałem? Np. sprubuj przy dobrym nikio z zaawansowanym aikidoką nie "upaść". Chociaż ja bym tam radził nie czekać do końca....czyli fikasz kozly zawczasu??? no pieknie :?
to wlasnie jest podkladanie... strach maci ci w glowie... przestraszony
Napisano Ponad rok temu
A czy ja coś takiego napisałem? Np. sprubuj przy dobrym nikio z zaawansowanym aikidoką nie "upaść". Chociaż ja bym tam radził nie czekać do końca.
Napisano Ponad rok temu
Czy umiesz poprawnie padać?????
I wszystko w tym temacie!!!
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu