Jaki lepszy???
Napisano Ponad rok temu
Bądź litościwy mnie biednemu.... :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanko czy podczas zajęć lepiej ćwiczyć z uke który się podkłada czy z takim który oporóje?Słyszałem wiele wersi i chciałbym poznać wasze zdanie jako ludzi z większym doświadczeniem niż ja.
Moim skromnym zdaniem chciałbym powiedzieć że uke podkłada się nie dlatego że "chce" ale dlatego że "musi" .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim skromnym zdaniem chciałbym powiedzieć że uke podkłada się nie dlatego że "chce" ale dlatego że "musi" .
Jak żle robisz technike to nie koniecznie musi.
Napisano Ponad rok temu
I tu nastąpił przełom w dyskusii.martinez0 wyjaśnij dlaczego musi :roll:
FIZYKA no chyba, że ktoś chce nosić gips :?
Napisano Ponad rok temu
Przykład: Technika KOTEGAESHI, podczas jej wykonywania UKE „musi” wykonać ukemi ratując się przed „poważnymi jej następstwami” . Takie jest moje zdanie na ten temat, ale oczywiście to są moje przemyślenia, i bardzo proszę o wnikliwą analizę, bo mogę się mylić. Dziękuję pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
teraz odp:Dlaczego musi??? W większości przypadków podłożenie się ratuje UKE przed kontuzją.
Przykład: Technika KOTEGAESHI, podczas jej wykonywania UKE musi wykonać ukemi ratując się przed poważnymi jej następstwami . Takie jest moje zdanie na ten temat, ale oczywiście to są moje przemyślenia, i bardzo proszę o wnikliwą analizę, bo mogę się mylić. Dziękuję pozdrawiam.
jak zalozysz dobra techike to musi, ale o tym nie rozmawiamy - chodzi o namietne podkladanie NIE CZEKAJAC DO KONCA NA TECHNIKE...
Jak ktos robi kotehaeshi hmmm.... do dupa to po co fikac kozly? Tak dla zasady? Tzn. ty fikasz zawsze bo sie boisz ze komus wyjdzie dobra ta kotega? no to bida... :?
Napisano Ponad rok temu
a czym jest "dobre kontrolowane ukemi"? podłożeniem się aby ratować się przed kontuzją, tak myśle przynajmniej. I jestem pewien że wykonanie prawidłowego KOTEGAESHI podczas realnej samoobrony przed napastnikiem - zakończy się dla niego mniej lub bardziej poważną kontuzją.
Napisano Ponad rok temu
np.No tak "fikanie kozłów" to jest bzdura, z tym się zgadzam, podkładanie się przed zakończeniem techniki też jest lamerstwem. Ja cały czas mam na myśli "dobra technika" ="dobre kontrolowane ukemi".
a czym jest "dobre kontrolowane ukemi"? podłożeniem się aby ratować się przed kontuzją, tak myśle przynajmniej. I jestem pewien że wykonanie prawidłowego KOTEGAESHI podczas realnej samoobrony przed napastnikiem - zakończy się dla niego mniej lub bardziej poważną kontuzją.
najważniejsze w kotegaeshi nie jest zrobienie mocnej dzwigni na nadgarstek, lecz dobre wychylenie, zejście, tajming i tak dalej, zresztą jak w większości technik. Wykonanie prawidłowo techniki nie musi oznaczać kontuzji partnera. Dobry uke musi wyczuć czy poprawnie wykonujesz technikę, a nie cały czas podkładać się w trosce o swoje zdrowie, poza tym ty także powinieneś uważać na swojego uke, by nie wyżadzić mu krzywdy. Po tobie on robi technikę. :twisted: belzebub limo . Chodzi mi oczywiście o sytuacje w której chcesz się jak najwięcej nauczyć i starasz się wykonywać techniki płynie, ale powoli i uważnie. Bo kiedy ćwiczy dwóch aikidoków o wysokim póziomie to nie ma mowy o tym, żebyś miał czas zastanawiać się czy kolega poprawnie wykonuje technikę.
Napisano Ponad rok temu
Pieprzycie bez zastanowienia!!! :?
Wzorcowo wykonana technika, JAKAKOLWIEK nie ma prawa doprowadzić do kontuzji(jezeli tego nie chcemy)... Jeżeli takowa będzie miala miejsce to technika nie będzie wzorcowa...!!!! Dobra kontrola uke zanczy ze nic mu się nie moze stać czego bysmy nie chcieli..... Pełna kontrola znaczy ze uke nie moze się podłożyć!!! jeżeli sie podkłada (no i nie umie padać na dodatek) i nasza technika nie będzie poprawna to wielka dupa !!! Kontuzja bankowa!!!
Jeśli uke sie podkłada to jest to wina nauczania..... Jak Aiki to powiedział... poklon
Napisano Ponad rok temu
Bo kiedy ćwiczy dwóch aikidoków o wysokim póziomie to nie ma mowy o tym, żebyś miał czas zastanawiać się czy kolega poprawnie wykonuje technikę.
...czyli fikasz kozly zawczasu??? no pieknie :?
to wlasnie jest podkladanie... strach maci ci w glowie... przestraszony
Napisano Ponad rok temu
A czy ja coś takiego napisałem? Np. sprubuj przy dobrym nikio z zaawansowanym aikidoką nie "upaść". Chociaż ja bym tam radził nie czekać do końca....czyli fikasz kozly zawczasu??? no pieknie :?
to wlasnie jest podkladanie... strach maci ci w glowie... przestraszony
Napisano Ponad rok temu
A czy ja coś takiego napisałem? Np. sprubuj przy dobrym nikio z zaawansowanym aikidoką nie "upaść". Chociaż ja bym tam radził nie czekać do końca.
Czy umiesz poprawnie padać?????
I wszystko w tym temacie!!!
Napisano Ponad rok temu
Czy umiesz poprawnie padać?????
I wszystko w tym temacie!!!
tak umiem poprawnie padać. Co więcej twierdze, że masz racje w tym co wcześniej napisałeś, oraz, że nie wysiliłeś się zbytnio, żeby mnie zrozumieć, chodziło mi o konkretne przypadki. Może twierdzisz, że początkujący będzie ćwiczył tak samo, jak ktoś kto trenuje kilka lat.
To jak padać, zależy od danej sytuacji.
To tyle co mam do powiedzenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ki i Kotodama
- Ponad rok temu
-
Seppuku
- Ponad rok temu
-