![Zdjęcie](http://www.forum-kulturystyka.pl/uploads/profile/photo-42305.jpg?_r=0)
kopnięcia na głowę
Napisano Ponad rok temu
do nnia dzisiejszego przekonywał mnie pogląd o nieskuteczności kopnięć na głowę i górę ciała w walce.
tymczasem dziś na treningu kicka byłem, podczas sparringu świadkiem wysokiej skuteczności tego rodzaju kopnięć ( byłyby jeszcze skuteczniejsze gdyby nie ochraniacze). Sam również, choć nie kopałem od lat zadałem kilka skutecznych kopnięc dobremu kickerowi ( front kicki na twarz i tułów). wiem ,ze round housy( mawachy) grożą obiciem stóp i piszczeli bo sam tego doświadczyłem. ale mimo to uważam od dziś, ze wysokie kopniecie ma dobry efekt, także psychologiczny na przeciwnika.
zaznaczam, ze wcześniej byłem zwolennikiem czystego boksu+ low kicków.
zaskoczyła mnie latwość z jaką wkładałem te front kicki. podobne efekty widzialem też w innych walkach
Napisano Ponad rok temu
cześć!
do nnia dzisiejszego przekonywał mnie pogląd o nieskuteczności kopnięć na głowę i górę ciała w walce.
tymczasem dziś na treningu kicka byłem, podczas sparringu świadkiem wysokiej skuteczności tego rodzaju kopnięć ( byłyby jeszcze skuteczniejsze gdyby nie ochraniacze). Sam również, choć nie kopałem od lat zadałem kilka skutecznych kopnięc dobremu kickerowi ( front kicki na twarz i tułów). wiem ,ze round housy( mawachy) grożą obiciem stóp i piszczeli bo sam tego doświadczyłem. ale mimo to uważam od dziś, ze wysokie kopniecie ma dobry efekt, także psychologiczny na przeciwnika.
zaskoczyła mnie latwość z jaką wkładałem te front kicki. podobne efekty widzialem też w innych walkach
Che widzisz to nie jest do konca tak, jezeli walcyzsz w ograniczonych przepisach tylko dla uderzaczy to wysokie kopniecie w glowe ma miejscie i jest skuteczne, natomiast sprawa komplikuje sie jezeli walka toczy sie w przepisach np. shidokan karate czy innych dopuszczajacych grapling - wowczas wysokie kopniecie jest "malo skuteczne" co wieciej niebezpieczne dla Ciebie gdyz jest one latwe do przechwycenia dla osoby wprawionej w chwytach, a jak juz taki osobnik chwyci Twoja noge to walka napewno przeniesie sie na ziemie i najprawdopodoniej zakonczy sie szbko poprzez zalozenie dwigni na ta wlasnie noge
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
Napisano Ponad rok temu
Che widzisz to nie jest do konca tak, jezeli walcyzsz w ograniczonych przepisach tylko dla uderzaczy to wysokie kopniecie w glowe ma miejscie i jest skuteczne, natomiast sprawa komplikuje sie jezeli walka toczy sie w przepisach np. shidokan karate czy innych dopuszczajacych grapling - wowczas wysokie kopniecie jest "malo skuteczne" co wieciej niebezpieczne dla Ciebie gdyz jest one latwe do przechwycenia dla osoby wprawionej w chwytach, a jak juz taki osobnik chwyci Twoja noge to walka napewno przeniesie sie na ziemie i najprawdopodoniej zakonczy sie szbko poprzez zalozenie dwigni na ta wlasnie noge
Musze sie jednak troche nie zgodzic. Jezeli chodzi o Shidokan to kopniecia na glowe (mawashi, mae) wcale nie naleza do zadkosci, a wrecz przeciwnie. Po prostu - kopniecia w Shido sa bardziej dynamiczne, czesto wykonywane noga wykroczna - przez co czesto trafiaja i nie sa az tak ryzykowne.
Z przechwytywaniem to jest tak: duzo latwiej jest przechwycic noge przy kopnieciu okreznym (mawashi) na korpus (chudan) niz na glowe (jodan).
Tak, ze jak najbardziej powinno sie doskonalic techniki kopniec na najwyzsza strefe.
Tak w ogole to najczesciej jest tak, ze kopniecia na glowe krytykuja osoby, ktorym po prostu takie techniki nie wychodza (nie potrafia dobrze kopac na glowe). Najlepiej nie sluchac ich i robic swoje. Takze Mort jezeli kierowales sie takimi pogladami to wyrzuc je z glowy prosto na smietnik.
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
Z przechwytywaniem to jest tak: duzo latwiej jest przechwycic noge przy kopnieciu okreznym (mawashi) na korpus (chudan) niz na glowe (jodan).
Tak, ze jak najbardziej powinno sie doskonalic techniki kopniec na najwyzsza strefe.
Tak w ogole to najczesciej jest tak, ze kopniecia na glowe krytykuja osoby, ktorym po prostu takie techniki nie wychodza (nie potrafia dobrze kopac na glowe). Najlepiej nie sluchac ich i robic swoje.
Swietnie ze to wlasnie Ty napisales, a nie ktos inny
Ha! Wlasnie baaaaaardzo dlugo czekalem na taki post!
Zgadzam sie co do joty !
Napisano Ponad rok temu
tak że do zobaczenia na jakimś obozie Shidokan - jak Bóg pozwoli dożyć
![:D](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.png)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cześć!
E tam, Piotrek. W vale tudo wcale nie żadko na głowe kopią i nie wywalają sięprzy tym. Wcale nie tak łatwo wyłapać.
Che widzisz to nie jest do konca tak, jezeli walcyzsz w ograniczonych przepisach tylko dla uderzaczy to wysokie kopniecie w glowe ma miejscie i jest skuteczne, natomiast sprawa komplikuje sie jezeli walka toczy sie w przepisach np. shidokan karate czy innych dopuszczajacych grapling - wowczas wysokie kopniecie jest "malo skuteczne" co wieciej niebezpieczne dla Ciebie gdyz jest one latwe do przechwycenia dla osoby wprawionej w chwytach, a jak juz taki osobnik chwyci Twoja noge to walka napewno przeniesie sie na ziemie i najprawdopodoniej zakonczy sie szbko poprzez zalozenie dwigni na ta wlasnie noge![]()
Napisano Ponad rok temu
o kurde, fakt. Chciałem napisać że w vale tudo dosc czesto kopia na glowe a wcale ich przeciwnik nie przechwytujeeee Laser chyba zapomniales cos napisac....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z koleii jak mnnie ktos czesto kopie to staram sie przechwycic i podcinka (niezawsze sie udaje ale czasem wychodzi i wtedy rzadziej kopie w głowe)
Zdarzył mi sie tegze przyjąc kopniecie i poprzez podniesienie barku przytrzymac noge. Potem kilka kroków do przodu i przeciwnik sam sie przewrócił (to było mawashi)
Napisano Ponad rok temu
Trenuje Taekwondo WTF i przypomne wam jeśli niewiecie to walka odbywa się w 90 % na nogi (full contact). Tak więc cały trening przeznaczamy na doprzcowywanie technik nożnych i muszę wam powiedzieć że techniki nożne są owiele groźniejsze od ręcznych.Są znacznie silniejsze i dłuższe w zasięgu. Wszystko zależe od rozciągniecia i treningu.
Napisano Ponad rok temu
![:P](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/p.gif)
Napisano Ponad rok temu
Tang Soo Do jest podobne do Taewkondo, ale walka w Tang Soo Do odbywa się w bliższym dystansie niż w Taekwondo. Jest to sztuka walki często używana przez koreańskich ochroniarzy i policjantów, stąd jej skuteczność i brutalność technik. Co do historycznych szczegółów co z czego pochodzi to nie mam pojęcia, ale zapewne te dwa style mają ze sobą dużo wspólnego, wszak pochodzą z tego samego kraju.
Napisano Ponad rok temu
piszesz tak bo regulamin walki twojeg stylu promuje taki a nie inny spoob walki a co za tym idzie takie a nie inne techniki, dlaczego wiec piszesz ze nogi sa grozniejsze od rak skoro sam uzywasz tylko nog? ...jasne ze nogi sa silniejsze ale na pewno nie sa szybsze!do marcina954:czy przypadkiem Tang Soo Do niejest podobne do Tea Kwon Do? Bo gdzieś wyczytałem że niby Taekwondo opiera się w dużej mierze na tym stylu.Wiesz może coś na ten temat?
Trenuje Taekwondo WTF i przypomne wam jeśli niewiecie to walka odbywa się w 90 % na nogi (full contact). Tak więc cały trening przeznaczamy na doprzcowywanie technik nożnych i muszę wam powiedzieć że techniki nożne są owiele groźniejsze od ręcznych.Są znacznie silniejsze i dłuższe w zasięgu. Wszystko zależe od rozciągniecia i treningu.
Napisano Ponad rok temu
co do szybości to nie wiem, nie znam się na tym na tyle by się wypowiadać
![:D](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.png)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo wiadomo w zwarciu to różnie bywa
A cwiczycie terz element zwarcia na tarczach?
Chodzi mi tu np. o minute podczas której tarcza sie pcha na ciebie a ty nawalasz haki,sierpy,kolana + jakies zejscia (a jak jestes bardzo dobrze rozciagniety to mozesz sie pokusic o oroshi)
Na ulicy mozna terz upasc ale wtedy zaczynaja sie elementy samoobrony i bjj.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
2002 Sabaki Challenge
- Ponad rok temu
-
Ryu Te
- Ponad rok temu
-
zawody z kata ?
- Ponad rok temu
-
Jastrzębska sekcja Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Co oprócz?
- Ponad rok temu
-
Mistrzowie / dobrzy zawodnicy Shidokan
- Ponad rok temu
-
Shidokan Warszawa
- Ponad rok temu
-
jak wracaci edo formy po przerwach w treningach?
- Ponad rok temu
-
Spory co jest skuteczniejsze stare, nowe kontakt, balet itd.
- Ponad rok temu
-
dlaczego warto ćwiczyć połączenie tradycyjnego karate z nowo
- Ponad rok temu