Napisano Ponad rok temu
Re: Czy tylko firmowy folder sie liczy?
Dzikki! przepraszam za pomylke.
Dark Lord, mylisz sie, w boksie nie liczy sie sila! (Albo, inaczej nie ten rodzaj sily o ktorym myslisz).
Nie teoretyuzje, tylko... Ogladalem ostatnio mistrzostwa Polski juniorow. W wagach ciezzych wystapilo paru sterdydow. Rzeczywiscie gdyby trafili, to moze by kogos zabili. Ale... Rzeczywistosc jest taka, ze wygral jakis chlopiec okolo 90 kg (jeden z lzejszych w ciezkiej) naturalnej masy i wiekszosc walk (takze ze sterydami) przez KO. Czyli triumf techniki, szybkosci i timingu. W ogole rosnie dobre pokolenie fajterow, maja po 16-17 lat i technicznie juz sa doskonali.
Dark Lord, czy Ty trenowales kiedys z klasowym bokserem? Nie sadze. Zapros, pobaw sie kiedys, sprobuj go trafic. Nie sadze zeby Ci sie to udalo. (Sa oczywiscie style, ktore wyspecjalizowaly sie we wchodzeniu w klincz, oprocz samych bokserow, ktorzy to potrafia swietnie robic, ale to trzeba umiec. Napisalem UMIEC!) Wtedy bedziesz wiedzial o czym mowie.
"Nie widziales szarzujacego pana na sterydach, co mu piana z geby leci " -niestety widzialem zbyt wielu. "Taki to wystarczy ze ZLAPIE kolesia i po prostu go ZLAMIE". Jakiego kolesia? Ucznia, czy studencika? Pier... az mu sie kredki rozsypia?
Jeszcze nie tak dawno ja i paru moich kumpli "z sali z workami i matami", zapraszalismy dosyc czesto "sterydow" z sasiedniej sali "ze sztangami" na sparingi. Po jakims czasie nie bylo chetnych. Dostawali do wyboru rekawice, tylko chwyty, albo total. Wybierali czesto walke na chwyty, kazdy z nich mial wlasnie iluzje, ze jak wazy ode mnie 30 kg wiecej i zlapie mnie wpol, to mnie zmiazdzy. To iluzja! Trzeba by miec sile niedwiedzia zeby to zrobic! Jesli masz minimum umiejetnosci (ja mam tylko niezadwalajace mnie minimum), to zwlaszcza w zwarciu sobie poradzisz. Bo roznica masy ma znaczenie, ale TYLKO przy wyrownanym poziomie technicznym! Walkowalismy to 100 tys. razy.
Pozdrawiam
K_P
PS. Nie slyszalem, czy Leszek Drogosz kogos trenuje. Mowie o kolejnej po nim generacji mistrzow Polski np. Slawomirze Zaparcie, ktory prowadzi treningi i z ktorym nie raz mialem przyjemnosc trenowac i znam precyzje i sile jego uderzenia.
PS2. Prosba do moderatora - moze by te posty przeniesc w inne miejsce, bo rzeczywicsie z nozem nie maja wiele wspolnego. Np. do "boksu"?