Anegdotycznie..
Napisano Ponad rok temu
Aiki
PS. Jon Snow.. moge tak dlugo ale juz mi sie nie chce. wiedza bierze sie ze sluchania , a nie mowienia.
Napisano Ponad rok temu
PS. Jon Snow.. moge tak dlugo ale juz mi sie nie chce. wiedza bierze sie ze sluchania , a nie mowienia.
hahaha teraz już wiem po co zadajesz te wszystkie pytania!
Rzeczywiście, kiedy je czytałem przyszło mi do głowy: "gada jak Szczepan"
heh, uśmiałem się.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
tyle w kwetsi wjasnienia..
Aiki
Napisano Ponad rok temu
ciekawa teoria. ale niekoniecznie zgodna z prawda.. :-) )
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Zacznijmy od tego, ze nie testowalo sie na ludziach wszystkich mieczy. Takie testy byly przeprowadzane wylacznie dla mieczy wyprodukowanych przez najslynniejszych platnerzy(nie wiem czy to dobre okreslenie na producentow mieczy?) i to nie wszystkich tylko wyjatkowo udane egzemplarze. Po drugie, nie kazdy samuraj mogl sobie testowac te miecze, byli do tego wyznaczeni wysokiej klasy specjalisci. W totalitarnym i zhierarchizowanym spoleczenstwie takie rzeczy nie byly pozostawione przypadkowi.
Te testy byly przeprowadzane na wiezniach skazanych na kare smierci, lub na jencach wzietych do niewoli. W dawnej Japonii nie istnialo nic takiego jak litosc czy laska dla pokonanego przeciwnika, wyrzynano cale rodziny do piatego pokolenia zeby zapobiec zemscie. Nawiasem mowiac z tego powodu tez rozwinelo sie seppuku.
Na jencach i wiezniach trenowano tez ciecia, zeby podniesc kunszt wladania mieczem. Wykorzystywano nawet ciala tych ktorzy popelnili seppuku, po odcieciu glowy cialo bylo szybko transportowane na plac cwiczen, gdzie cwiczono ciecia na jeszcze cieplym ciele.
Oczywiscie samurajowie mieli prawo zabic kazdego wiesniaka czy kupca wg wlasnego widzimisie, i robili to, ale na pewno nie w celu testowania nowych mieczy :wink:
Co do rzezimieszkow to samurajowie nie znizali sie do polowan na nich, od tego mieli policje 8) A juz szczegolnie samurajowi wyzszej klasy niegodnie bylo wyciagac miecz na byle lachudre, on zalatwial takiego goscia za pomoca technik recznych jujutsu. Po to wlasnie samurajowie uczyli sie jujutsu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
troche historii
- Ponad rok temu
-
Duszenia...
- Ponad rok temu
-
dźwignie...
- Ponad rok temu
-
Misogi-no-gyo
- Ponad rok temu
-
Aikido - Twardy styl ?
- Ponad rok temu
-
Co na scianie powinno wisieć?
- Ponad rok temu
-
Czy w Aikido powinny być pasy czy tylko stopnie ?
- Ponad rok temu
-
"Stara Baśń" też?
- Ponad rok temu
-
Poszukuje szkoły Aikido w Łodzi lub okolicach
- Ponad rok temu
-
zawody w zabrzu ?
- Ponad rok temu