Buck Strider Solution LE
Napisano Ponad rok temu
Z przyjemnoscia napisze kilka slow o tym nozu, ktory calkiem niedawno wpadl mi w rece (a co, ja tez sie chwale), i musze przyznac, ze zrobil na mnie spore wrazenie. Ale zacznijmy moze od poczatku:
Dlugosc calkowita: 9.75"
Dlugosc ostrza: 4.75"
Stal: BG42
Rekojesc: G10
Jak widac, firma Buck nie oszczedzala w tym przypadku na materialach, zreszta byloby sprzeczne z zalozeniem "low cost Strider", wersja podstawowa rozni sie uzyciem stali ATS-34. Pierwsze wrazenie, noz nie jest dlugi, ale szerokosc i grubosc ostrza powoduja, ze wyglada masywnie. I pierwsze zaskoczenie. Rekojesc z G10 daje uczucie "klejenia" sie reki do noza, mialem juz kilka nozy z takimi okladzinami, ale dopiero Buck Strider daje takie uczucie pewnosci chwytu. Niepospolita zasluge w tym pelni duza szerokosc uchwytu, dzieki ktorej mozna pewnie ujac noz. Po rozmowie z Syrinem, sprobowalem jak pewnie mozna go trzymac majac sliska reke, jako, ze mysliwstwo jest mi obce, zamiast zwierzecej krwi, uzylem wody z mydlem Efekt ? Niemal nie zmieniona pewnosc chwytu.
Standardowo rowniez pomachalem nim troche, i ... ten noz, to nie jest fighter. Mozna go z powodzeniem uzywac w tej roli, jednak brakowalo mi pewnej plynnosci, noz nie chodzil gladko w rece. Wielkosc rekojesci, bedaca zaleta jesli chodzi o uchwyt, sprawia troche klopotu, jesli ktos lubi w czasie walki zmieniac uchwyt noza. Duze rece sie wtedy naprawde przydaja. Niemniej jednak, te uwagi spowodowane sa moim "zboczeniem" w kierunku uzycia noza jako narzedzia walki. Natomiast wydaje mi sie, ze zalozeniem konstrukcji tego noza bylo stworzenie niezawodnego w kazdych warunkach narzedzia do pracy. Naostrzenie jest ... ponownie uzylbym slowa standard, jednak standard w tym nozu jest podniesiony bardzo wysoko. Mowiac krotko, noz goli, tnie i rabie. Dodam jeszcze, ze zaczalem od golenia przedramienia i na tym skonczylem. Roznic nie zauwazono
Teraz kilka smaczkow. Wydawalo mi sie, ze jestem malo podatny na takie "marketingowe zagrywki" , jednak kiedy ujrzalem napis "449 z 500" to serce mi jednak zywiej zabilo ...
Ciekawostka dodatkowa jest sygnatura na klindze "BOS" , a co to znaczy ... no pewnie niektorzy wiedza
Podsumowujac, jest to noz do pracy i jako taki, wydaje sie nie do zdarcia. Zalety:
- pewnosc chwytu
- najlepsze materialy (w tej klasie cenowej)
- firmowe ostrzenie bez zarzutu
Wady:
-nie stwierdzilem
Wspanialy noz, zarowno dla kolekcjonera, jak i uzytkownika.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Czy ta wersja limitowana, ktorą masz to inwestycja w dobry nastrój czy też może zamierzasz się z nią rozstać po dobrej propozycji ??
Napisano Ponad rok temu
Czy ta wersja limitowana, ktorą masz to inwestycja w dobry nastrój czy też może zamierzasz się z nią rozstać po dobrej propozycji ??
Nie chcialbym, zeby co poniektorzy czepiali sie Wiec na priva ,Jarku
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego to sie uwidacznia na klindze?!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co daje , twardosc pomiedzy 59 -61 , z tym ze te 59 jest blizej grzbietu noza 61 blizej ostrza , czyli noz nie jest podatny na zlamanie a jednoczesnie ostrze jest bardzo wytrzymale.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Auto - knives
- Ponad rok temu
-
Co to jest ostry nóż?
- Ponad rok temu
-
Podstawy.