Co to jest ostry nóż?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Kubus Puchatek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niekorych nozy np: ceramicznych , kompozytowych , stelit , talonit , tytan nigdy nie doprowadzisz do ostrosci brzytwy , ale nie takie jest ich zadanie.
Oczywiscie , jak zabieram noz na party , zawsze zabieram "brzytwo - podobny" dla laikow
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostrzenia raczej nigdy nie doprowadzam do "polerowanego" ostrza , tak jak napisal Piter zostawiam mikro zabki ( powiedzmy 600 grid to max) , noz taki nie goli ale nie ma problemow z wykladzina , plastikiem no i oczywiscie skora czy miesem.
Kiedys pisales o tescie przecinania zwisajacego papieru toaletowego, próbowalem, ale mam z perforacją i kiepsko szło. Ostanio skonczyl sie supermaketowy zapas. Uzylem "zelaznej rezerwy" szarej, szorstkiej, nieperforowanej.
Zaraz zaczalem testowac nozyki, pochwalilem sie Zonie (stary a glupi)
Chyba cos jej zle wytlumaczylem o nozach i ostrosci, bo spytala
"To oni w Kanadzie tez maja taki kiepski papier toaletowy"
Napisano Ponad rok temu
Wolno wiszacy papier toaletowy ( tylke nie ten szary ) to chyba najlepszy test ostrosci noza .
Napisano Ponad rok temu
A juz na serio - nie uwazasz, ze do testu na ostrosc zwiazanego z papierem toaletowym, to jeszcze jednak potrzeba "szybkiej" i "wprawnej" reki? Sama "ostrosc" moze calej sprawy nie zalatwic.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czasami , na odreagowanie stresu , kupuje noge swinska lub ( przy dorej kasie ) wolowa , i sobie swoje kombinacje na tym prubuje.
Z moich doswiadczen nie tyle co ostrosc noza ( to znaczy goli czy nie goli) , ale raczej profil i szlif glowni warunkuja glebokosc penetracji przy pchnieciach czy cieciach
Napisano Ponad rok temu
( bo ktoś Tu nawet z Kurki wyjeżdżał...)
a co? przestraszyles sie dziecinko?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PiterM skoro rzuciles haslo. To moze Ty pierwszy, bo jak w "Rejsie", ktos musi byc pierwszy.
I co? jestem na końcu... taki los jak się modem posypie w weekend. Nóż wcale nie musi golić aby był ostry. Ja mam dość subiektywne kryterium - jak skończę ostrzenie, to nóż jest ostry jak cholera. I tyle. Ale innaczej (minimalnie, ale innaczej) ostrzę noże takie jak UDT (na żyletkę), Sebenza (na convex edge), innaczej Emersony (raczej na wytrzymałość krawędzi a nie na golenie), a jeszcze innaczej ze stali CPM440V (na mikro-piłkę). Nóż który świetnie tnie mięsko wcale nie musi golić! Ot i cała prawda... nie musi golić!
Najlepiej penetruje SpearPoint. Najlepiej tnie krawędź, która jest CIENKA, a więc wklęsły szlif na CAŁEJ wysokości ostrza. Ktoś mówił o Tanto - te ostrza wcale nie są najlepsze do penetrowania miękkiego celu, są w tym podobne raczej do Drop Point, a klinga Spear jest jednak lepsza. Zaleta Tanto polega na tym, że poza dobrą penetracją daje czubkowi bardzo dużą wytrzymałość na złamanie! I to główna zaleta tanto.No właśnie.Nie wszyscy maja taką kolekcje noży, że mogą przetestować wszystkie rodz.ostrzy i szlify.Może Drop Point i wklęsły szlif?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Podstawy.
- Ponad rok temu
-
ATAC
- Ponad rok temu
-
Post o nożach i gunach
- Ponad rok temu
-
Telegraphic movements
- Ponad rok temu
-
Folder grzechu warty ...
- Ponad rok temu
-
noze do rzucania
- Ponad rok temu
-
Kupno neck knife'a
- Ponad rok temu
-
opinie o nozu OSA
- Ponad rok temu
-
Ostrza kute a wycinane
- Ponad rok temu
-
Czym się różni 440A od 440C?
- Ponad rok temu