Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ostrza kute a wycinane


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

budo_piwosz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Górny Śląsk

Napisano Ponad rok temu

Ostrza kute a wycinane
Jakie są różnice między ostrzem kuty a ciętym (na frezarce itp). Powszechnie przyjmuje się że ostrza kute są lepsze. Na czym jednak ta "lepszość" polega? I na ile fakt, że nóz jest kuty jest w stanie zrekompensować, że jest on z gorszej stali?
I kto w ogóle produkuje te noze kute? Bo mam wrażenie, ze większość to noże gdzie ostrza są wycinane.
  • 0

budo_bayonet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Ostrza kute a wycinane
Większość noży jest wycinana z blachy stalowej i potem hartowana i odpuszczana.Noże kute spotyka sie rzadko.W kutej(swobodnie lub matrycowo)stali zmienia sie struktura co polepsza własności mechaniczne.
W średniowieczu nie bylo walcowanej blachy i jakoś musieli to rekompensować.Tak powstawaly np. samurajskie miesze.A jak połączyło sie 2 rózne gatunki stali to powstała słynna stal Damasceńska.
Niektóre noże Kopromedu wyrabia sie metodą kucia.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024