Jakie są różnice między ostrzem kuty a ciętym (na frezarce itp). Powszechnie przyjmuje się że ostrza kute są lepsze. Na czym jednak ta "lepszość" polega? I na ile fakt, że nóz jest kuty jest w stanie zrekompensować, że jest on z gorszej stali?
I kto w ogóle produkuje te noze kute? Bo mam wrażenie, ze większość to noże gdzie ostrza są wycinane.
Ostrza kute a wycinane
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano Ponad rok temu
Re: Ostrza kute a wycinane
Większość noży jest wycinana z blachy stalowej i potem hartowana i odpuszczana.Noże kute spotyka sie rzadko.W kutej(swobodnie lub matrycowo)stali zmienia sie struktura co polepsza własności mechaniczne.
W średniowieczu nie bylo walcowanej blachy i jakoś musieli to rekompensować.Tak powstawaly np. samurajskie miesze.A jak połączyło sie 2 rózne gatunki stali to powstała słynna stal Damasceńska.
Niektóre noże Kopromedu wyrabia sie metodą kucia.
W średniowieczu nie bylo walcowanej blachy i jakoś musieli to rekompensować.Tak powstawaly np. samurajskie miesze.A jak połączyło sie 2 rózne gatunki stali to powstała słynna stal Damasceńska.
Niektóre noże Kopromedu wyrabia sie metodą kucia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czym się różni 440A od 440C?
- Ponad rok temu
-
806(AFCK) i pare pytan
- Ponad rok temu
-
Najmocniejszy z mocarzy
- Ponad rok temu
-
Benchmade Stryker 910
- Ponad rok temu
-
Znalezione w Inecie
- Ponad rok temu
-
Będzie "folding Kerambit" Emerson'a...
- Ponad rok temu
-
o sparringach raz jeszcze
- Ponad rok temu
-
Noz
- Ponad rok temu
-
Pierwsze noże
- Ponad rok temu
-
Pytanie do PiteraM i innych fachowców
- Ponad rok temu