Kontuzje w AIKIDO
Napisano Ponad rok temu
Witam,
Jak to jest z urazowoscia w AIKIDO???
Czy czesto dochodzi do dosc nieprzyjemnych kontuzji???
Aha i jeszcze jedno
Jak sie ma kendo do aikido???
Pozdrawiam poklon
Napisano Ponad rok temu
Co do kendo to zalezy od instruktora. My np mamy podobne ustawienie nog jak w kendo. Ale bron nie cwiczymy w ogole jak w kendo :wink:
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi generalnie o to czy dobrze jest zaczac swoja "przygode" ze SW od A i K czy lepiej wybrac jeden styl???
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Kendo polega na sieganiu mieczem do celu a Kenjitsu na cieciu w cel i to ma duze znaczenie jesli chodzi o zrozumienie technik Aiki.
Ale polaczenie Kendo z Aiki byloby bardzo dobre.
Napisano Ponad rok temu
Ja tam mysle ze lepszym polaczeniem bylo by Aikido i Kenjitsu.
Kendo polega na sieganiu mieczem do celu a Kenjitsu na cieciu w cel i to ma duze znaczenie jesli chodzi o zrozumienie technik Aiki.
Ale polaczenie Kendo z Aiki byloby bardzo dobre.
W takim razie jeszcze jedno pytanko:
Gdzie w W-wie mozna trenowac Kenjitsu???
Napisano Ponad rok temu
Z kumplami z aikido ćwiczymy raz, dwa w tygodniu (ale nie regularnie) kenjutsu ze szkoły Kashimashinryu. Ale w tej materii jesteśmy w sumie początkujący....
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem, to w Warszawie nie ma żadnej sekscji kenjutsu
Z kumplami z aikido ćwiczymy raz, dwa w tygodniu (ale nie regularnie) kenjutsu ze szkoły Kashimashinryu. Ale w tej materii jesteśmy w sumie początkujący....
Spotykacie sie rozumiem regularnie
Ja chce zaczac trenowac AIKIDO ale chcialbym tez "poszerzyc" swoje umiejetnosci o walke mieczem najlepiej w "nie sportowej" wersji.
Napisano Ponad rok temu
Zwykle ja prowadzę zajęcia .....
Głównie ćwiczymy suburi i kata .... powoli chcemy do tego wprowadzać sparingi zadaniowe .......
Jak na razie mamy przerwę z powodu mojej sesji poprawkowej
Ale od października będziemy się na pewno spotykać w miarę regularnie
Napisano Ponad rok temu
nadgarstki, łokcie, barki są najczęściej poszkodowane.
co do kendo to rewelacyjna sprawa: wg mnie doskonale uzupełnia boken i uczy dobrego irimi, które łatwo się zatraca przy treningu bez walki.
Napisano Ponad rok temu
Jak to jest z urazowoscia w AIKIDO???
Czy czesto dochodzi do dosc nieprzyjemnych kontuzji???
Jak sie ma kendo do aikido???
Dzizas!!! A tak ogólnie jaka pogoda? i co słychac? I co tam Panie w polityce? Na tego typu pyania i wiele innych .. polecam iśc do swojego instrktora albo poczytac archiwum forum budo.
Aiki
Napisano Ponad rok temu
a tak wogóle to poprostu trzerba uważac (czytaj byc stale skoncentrowany) by sobie i innym krzywdy nie zrobić
Napisano Ponad rok temu
Chyba nie jest tak strasznie z tymi uszkodzeniami.
Napisano Ponad rok temu
A czy trenowanie AIKIDO i KENDO moze doprowadzic do pomieszania stylow?
To tak jak jedzenie nożem i widelcem, albo grą w szachy i warcaby naprzemian. Jeżeli zauważyłeś u siebie problemy z mieszaniem ich zasad to nie myśl o łączeniu A z K
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
u nas biedna Dagmara miala zlamany bark.. to przez jej doshi. Mozna powiedziec ze to byl wypadek, ale juz kilka razy konczyny byly lamane... nie wiem czy w naszym dojo to tradycja :-)
hmm może poszukajcie jakiejś innej tradycji żebyście nie musieli zamienić treningów aikido na zajęcia z terapii pourazowej :wink:
Pozdrawiam
Adam
Napisano Ponad rok temu
z tymi nadgarstkami to uwazaj. Tez mam dosyc dobrze rozciagniete. Moj dawny sensei mawial, ze jak sie ma tak "luzne" nadgarstki, to jak zaczyna bolec, to juz moze byc za pozno i staw jest do wyrzucenia . Jak trafisz na taka osobe co Ci bedzie chciala udowodnic za wszelka cene, ze zrobi na tobie dzwignie( a takie czasem sie zdarzaja), to mozesz miec potezny problem.
Z tego co slyszalam( na szczescie samej mnie to jeszcze nie spotkalo), to takie kontuzje leczy sie miesiacami i staw raczej nie odzyskuje pelnej sprawnosci
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się z tym .Kiedyś też miałem luzne nadgarski i gdy ktos ze mną ćwiczył miał problemy z dzwigniami .Testowali mnie na różne sposoby.Niestety potem zaczęły sie moje problemy z przeciągniętymi stawami .Dejiko,
z tymi nadgarstkami to uwazaj. Tez mam dosyc dobrze rozciagniete. Moj dawny sensei mawial, ze jak sie ma tak "luzne" nadgarstki, to jak zaczyna bolec, to juz moze byc za pozno i staw jest do wyrzucenia . Jak trafisz na taka osobe co Ci bedzie chciala udowodnic za wszelka cene, ze zrobi na tobie dzwignie( a takie czasem sie zdarzaja), to mozesz miec potezny problem.
Z tego co slyszalam( na szczescie samej mnie to jeszcze nie spotkalo), to takie kontuzje leczy sie miesiacami i staw raczej nie odzyskuje pelnej sprawnosci
Napisano Ponad rok temu
A co do Kendo to idzie jak dla mnie w parze z Aikido (przynajmniej mozna sie wyrzyc )
Napisano Ponad rok temu
Przez własną głupotę i upór noszę na nadgarstku longietę usztywniającą Podczas ciągłych treningów sensei poprzestawiał mi kości śródręcza.W grupie koles ma problem z nadgarstakami
Ja to zlekcewazyłem i teraz przez 2 mies. bedę nosil to draństwo na ręku.
A Sensei musiał znaleźć sobie tymczasowego sempai.
Fajnie za to trenuje się jako tori!( gorzej uke)
Ręka jest mocniejsza, przez co silniejsza! :twisted:
Staram się uważać ale prawie w niczym mi to nie przeszkadza.
A Kendo jest bliskie moim idealom.
Napisano Ponad rok temu
. Moj dawny sensei mawial, ze jak sie ma tak "luzne" nadgarstki, to jak zaczyna bolec, to juz moze byc za pozno i staw jest do wyrzucenia
Jasne w takim przypadku lepiej wcale nie być rozciągniętym :?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
porada
- Ponad rok temu
-
Kiedy zostałeś instruktorem aikido??
- Ponad rok temu
-
Czy kiedykolwiek zastosowałaś/eś techniki Aikido poza Dojo?
- Ponad rok temu
-
Dlaczego instruktorzy aikido nie cwicza miedzy soba?
- Ponad rok temu
-
Idealne techniki aikido
- Ponad rok temu
-
Aikido dla 44-latka
- Ponad rok temu
-
A w Białymstoku?
- Ponad rok temu
-
wiek a aikido