Praca nóg w karate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Praca nóg w karate - jest taka jaka jest. Każdy styl narzuca swoje sposoby w zależności od jego uwarunkowania. Tu jeszcze warto wspomnieć o samych instruktorach, którzy uczą wszystkiego - jeśli sami się nie doskonalą, nie poszukują - to i nie nauczą.
Czy warto uczyć sie sposobu poruszania jak w boksie???? - czemu nie!!!! - to zawsze coś nowego - może komuś ten sposób będzie odpowiadał.
Czy shidokan ma opracowania metodyczne poruszania czy pracy nóg???? - nie wiem nie widziałem ale chetnie zobaczę takowe. A jakie to opracowania uznajecie za metodyczne???? - książki powszechnie dostępne, skrypty, filmy video, artykuły w gazecie etc.....???
Moim zdaniem nic nie zastąpi treningu a te rzeczy, które wymieniłem mogą służyć jako przypomnienie czy uzupełnienie. Osobiście widziałem, czytałem wiele a propos poruszania w kyokushin - ale wykonać to samemu to inna bajka. Już zresztą ktoś w tym kraju uczył karate z książki - i jakoś to szło tylko w dziwnym kierunku.
Jeszcze a propos boksu - no i K-1 - tam jakoś nie widziałem żeby ktoś skakał po ringu - raczej lepiej sprawdzają sie metody poruszania z tzw. boksu tajskiego lub innych - no ale zawsze warto poćwiczyć.
Osobiście zapraszam wszystkich ćwiczących Kyokushin karate na kolejne seminarium poświęcone kumite w Wałczu 17-20 lutego. Tam na pewno nie będziemy uczyć się "ciosać nóg" i stać jak wazony. Informacje i szczegóły znajdziecie w necie.
Pozdrawiam!!!!!!!!!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
u mnie w sekcji skakanka i yori ashi w kolko do bolu :twisted:
Napisano Ponad rok temu
to jedno z trzech podstawowych przesuniec w karateCo to znaczy yori ashi?
ten ruch bazuje na nacisku nogi tylnej z której sie odbijamy tak jak na nartach np, pierwsza przesuwa sie noga przednia, a potem dociagamy tylna do prawidlowej pozycji
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
odstawno dostawny, noga przednia pierwsza nacisk z tylniej która potem sie dosuwaCzy chodzi po prostu o krok dostawny?
Napisano Ponad rok temu
a dzieki kauzaNo Sensei, jak ładnie wytłumaczone, nawet nie wiedziałem ze da sie to tak ładnie w słowa ubrać...
Napisano Ponad rok temu
Jakby tu nie parzec to w karate nie ma jakiejs konkretnej metodyki nauczania pracy nog, zresza sama praca nog kuleje. Jedyne wyjscie to wziasc ja z boksu?
Piotrek
Piotrek to czego wy się uczycie na treningach?? Robicie kumite (czyt. sparringi) stojąc naprzeciwko siebie i okładając się ciosami??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak trafiłeś na karate?
- Ponad rok temu
-
Rodzaj kimonka
- Ponad rok temu
-
karatecy w K1
- Ponad rok temu
-
10 sierpnia we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Techniki w wyskoku
- Ponad rok temu
-
Wakacje
- Ponad rok temu
-
Co do inwektyw pod czyimkolwiek adresem.
- Ponad rok temu
-
Shidokan - Wałcz 2002
- Ponad rok temu
-
Kiedy dopuszczać do wolnej walki?
- Ponad rok temu
-
A potraficie walczyć ?
- Ponad rok temu