Iaido i dobywanie miecza
Napisano Ponad rok temu
Wlasciwie chodzi mi o rozne konstrukcje pochwy pozwalajace szybciej wyciagnac bron albo umozliwiajace natychmiastowe uzycie ostrza bez wyciagania go z pochwy.
Chodzi mi po glowie np. konstrukcja otwarta po stronie ostrza, na prawie calej dlugosci...
Byly jakies tego typu patenty czy raczej przede wszystkim klasycznie?
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
Tak sie zastanawiam, czy istnialy w Iaido rozne sposoby dobywania miecza w zaleznosci od budowy pochwy?
Wlasciwie chodzi mi o rozne konstrukcje pochwy pozwalajace szybciej wyciagnac bron albo umozliwiajace natychmiastowe uzycie ostrza bez wyciagania go z pochwy.
Chodzi mi po glowie np. konstrukcja otwarta po stronie ostrza, na prawie calej dlugosci...
Byly jakies tego typu patenty czy raczej przede wszystkim klasycznie?
pozdro
E2rd
Nigdy o czym takim nie slyszalem. Pochwa raczej byla dostosowywana do ksztaltu miecza. A ksztalt sie zmienial w zaleznosci od wielu rzeczy, np technologii, od tego czy walczy sie pieszo czy na koniu....itd...
Napisano Ponad rok temu
A w jajdo sa techniki ataku i obrony mieczem bez wyciagania go z pochwy.
Napisano Ponad rok temu
OK, tak mnie po prostu naszlo. Zmieniajac ksztalt pochwy przyspieszyl bym dobycie, przynajmniej teoretycznieNigdy o czym takim nie slyszalem. Pochwa raczej byla dostosowywana do ksztaltu miecza.
Tak z ciekawosci, bo nigdy o tym nie slyszalem, Iaido robili takze na koniach, czy byl to tylko przyklad?A ksztalt sie zmienial w zaleznosci od wielu rzeczy, np technologii, od tego czy walczy sie pieszo czy na koniu....itd...
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest to jedna z podstawowych form (Seitei Iai ) . Jakos bym to opisał ale nie czuje się na siłach a zdjęcia/rysunku w sieci nie znalazłem...
Napisano Ponad rok temu
Tak z ciekawosci, bo nigdy o tym nie slyszalem, Iaido robili takze na koniach, czy byl to tylko przyklad?
A ksztalt sie zmienial w zaleznosci od wielu rzeczy, np technologii, od tego czy walczy sie pieszo czy na koniu....itd...
pozdro
E2rd
iaido jako takie nie ma nic wspolnego z walka na polu bitwy. Znaczy korzenie to tam siegaja, ale techniki zostaly powaznie zmienione.
Jak walczono na polu bitwy to przewe wszystkim lukami, lancami i dzidami. Oraz bornia palna (co prawda prymitywna, ale mieli od portuglaczykow) Miecz w zadym razie nie byl uzywany jako glowna bron, a jesli juz, to kazdy mial cale mnostwo czasu na wyciagniecie heheheh
Na koniu, jak jechal jakis samuraj, to zeby dobrze dzgnac pieszego i szybko wyciagnac miecz z ciala, ostrze powinno byc rownolegle do ziemi. Wiec zmieniono krzywizne miecza.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jak postrzegane jest bjj?
- Ponad rok temu
-
Sumoka czy sumita?
- Ponad rok temu
-
okulary a MA
- Ponad rok temu
-
ninjitsu
- Ponad rok temu
-
Początki naszych treningów
- Ponad rok temu
-
Egzaminy na stopnie mistrzowskie - otwarte czy nie?
- Ponad rok temu
-
Wspomaganie a egzaminy (kwestia etyczna).
- Ponad rok temu
-
Praca zawodowa i nauczanie MA
- Ponad rok temu
-
Imprezki i trenigi:))
- Ponad rok temu
-
Ćwiczyć timing czy nie?
- Ponad rok temu