okulary a MA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego do Twoich porad dodał bym jeszcze zdanie się w 100% na słuch
Napisano Ponad rok temu
no to juz mamy tematy medyczne, ale tak serio to moze byc problem. tak na oko to wyglada na alergie na szkla. popytam znajomych medykow moze cos wiedza.Ja mam taki ból że po założeniu obojętnie jakich szkieł kontaktowych zbiera mi się pod nimi natychmiastowo białko.
Dlatego do Twoich porad dodał bym jeszcze zdanie się w 100% na słuch
na marginesie to nie koniecznie moze byc problem samych szkiel. kiedys uzywalem plynu do plukania, ktory powodowal u mnie podobny efekt( uboczny oczywiscie) okazalo sie, ze to uczulenie. zniklo na wiosne kiedy kwiaty i trawy, na ktore jestem uczulony, zaczynaja kwitnac, w tym czasie na maxa musze cpac leki przeciwalergiczne i wapno( w zimie i na jesieni nie uzywam, bo jedyne co w tym czsie kwitnie to zycie towarzyskie, a na to nie mam uczulenia). po 2 dniach "lekomanii" przeszlo ,a plyn ( na wszelki wypadek ) wyladowal w koszu
Napisano Ponad rok temu
A co do cwiczenia na słuch , heheh moj bracik nazywa to echolokacja. Sparowałem sie z nim na bokeny (bawi sie w rycerzy) i kazdy technika ktora mi wyszła , szła na krab tej echolokacji .
Mam takze jeszcze pytanie do ogółu niedowidzących. Jak z waszymi badaniami lekarkimi? Ja naprzykład abym mogł brac udział w sparingaach musiałem je miec. Inaczej sensei nie dopuszczał do walki. A jak jestes krótkowidzem, to lekarz juz od wady -3 moze ci powiedziec, ze istnieje ryzyko odklejenia sie siatkówki na skutek podwyzszonego cisnienia oka( intensywne cwiczenia)i nie otrzymasz ich.CZy ktos wogole miał problemy z uzyskaniem badan, jesli byly wymagane aby cwicz MA?
[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ba.. zawsze mozna sie zbadac, ale nie dajmy sie zwariowac. mam szkla -4,75, i co? mam jezdzic winda na 5 pietro, nosic nie wiecej niz 3 kg zakupow?.. nie wiem czy to dobry przyklad ale wielu sportowcow nosi powinno przestac cwiczyc z powodu wady wzroku (choc by jeden z naszych sprinterow). jakos siatkowka im sie nie odkleja. jasne ze jesli nagle po 10 latach siedzenia na d.. nagle zaczeli by biegac maratony to nie tylko siatkowka ale i pluca, nerki i trzustka odkleja sie od ciala, ale jesli ktos cwiczy regularnie, to nie widze specjalnych problemow.Sama nie nosze okularow ale nigdy nie spotkalam sie zeby byly wymagane od kogokolwiek badania lekarskie :shocked!:
osobiscie znam pewngo pana który ma ponad 60 LAT , i cwiczy ( aikido i to dosyc intensywnie), choc z medycznego punktu widzenia powinien poruszac sie o lasce. nie dajmy sie zwariowac
Napisano Ponad rok temu
Sensei nie pozwalal walczyc wtedy, sam byłem świadkiem takich scen. No cóż, walki były dośc ostre:).
Do hempa- Zgadzam si z tobą w 100 %, zreszta dla pocieszenia mozege dodac , ze pytalem sie innej okulistki. która pracuje w szpitalu wojskowym, jak to jest z tym cwiczeniem przy wadzie wzroku -4 do -5. Powiedziala nie ma problemu , przynajmniej na poziomie amatorskim( bez brania udziału w zawodach). Jedni lekarze są przewrażliwieni jeżeli chodzi o tej sprawy,a drudzy nie. [/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak to? Żadnych badań? Nie podoba mi się takie podejście do prowadzenia zajęć jakby nie było - sportowych.no wiec ja mam to szczescie ze nie musze miec zadnych badan (choc sadze ze nie utrudnialy by one moim treningom) ale przykro slyszec jak utrudnia sie treningi ludziom ze wzgledy na tak banalana rzecz jak wada wzroku
P.S.
Tak, wiem - aikido to nie sport.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To niedobrze, że nie ma obowiązkowych badań. No, ale to problem instruktora... :?Slaszysz aikido to zycie :-) (przynajmniej dla mnie) badan nie mam obowiazkowych ale sama sobie robie z wlasnej nieprzymuszonej woli lepiej zapobiegac niz sie martwic po fakcie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skoro juz mówimy o badaniach, to mam kolejne pytanie.Jeżeli nie musicie ich miec, to nie chce mi sie wierzyć, żeby instruktor przyjmował na piekne oczy. Czy czasem nie musicie podpisywac jakiegos papierka, w którym oświadczacie, że nie bedziecie pociągać do opowiedzialności instruktora ,jeżeli wydarzy sie wypadek?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ninjitsu
- Ponad rok temu
-
Początki naszych treningów
- Ponad rok temu
-
Egzaminy na stopnie mistrzowskie - otwarte czy nie?
- Ponad rok temu
-
Wspomaganie a egzaminy (kwestia etyczna).
- Ponad rok temu
-
Praca zawodowa i nauczanie MA
- Ponad rok temu
-
Imprezki i trenigi:))
- Ponad rok temu
-
Ćwiczyć timing czy nie?
- Ponad rok temu
-
Reklamy na ubraniach treningowych