Mam pytanie do bardziej doświadczonych w SW z Poznania - czy w Poznaniu jest tylko jeden klub nin-jitsu? Bo z tego co wiem jest coś na os. Kosmonautów, ale o niczym innym nie słyszałem. Szukam sobie właśnie jakiegoś klubu jj, ale jak narazie znalazłem tylko Polskie Stowarzyszenie JJ (cena powaja), klub MMa z Ju-Jitsu (ale za bardzo MMA ), no i właśnie ten klub nin-jitsu, który wydaje mi się najlepszy, o ile nie będzie znowu, że mnie cena powali
Proszę o pomoc
Ja co prawda z tych zdecydowanie mniej doswiadczonych w SW, ale mialem przyjemnosc otrzec sie o dwie pierwsze szkoly, ktore wymieniles, wiec moze chociaz troche bede w stanie Ci pomoc .
Obie szkoly (ninjitsu z Kosmonautow, o ile mowimy o tej samej sekcji, ale na 99% tak, i Poznanskie Stowarzyszenie JJ) siedza dosc mocno w tradycji i takie tez sa techniki: czysto "uzytkowe", bez unowoczesnien i zapozyczen od innych stylow. Techniki w obu szkolach sa zreszta bardzo podobne, jezeli nie takie same . Nin-jitsu jest chyba bardziej ofensywne (wiecej uderzen i kopniec), a w Poznanskim Stowarzyszeniu JJ przyklada sie wiecej wagi do ceremonialu itp. Oczywiscie moge sie mylic - za malo mialem do czynienia z nin-jitsu i zdecydowanie za krotko jeszcze siedze w JJ, ale takie sa moje wrazenia. Aha, sekcja ninjitsu ktora cwiczy na Kosmonautow jest zdecydowanie bardziej kameralna .
Musialbys sie przejsc i zobaczyc, gdzie bardziej odpowiada Ci atmosfera, bo obie SW w wykonaniu tych szkol sa podobne, a treningi sa prowadzone w podobny sposob.
Pozdrawiam.