Nie to jest jeszcze jedna mieszanka nauczana wedlug jego programu a napisalem ze nazwa jiujutsu kojarzy sie z nim bo nigdzie na swiecie nie spotkalem sie z taka pisownia
[quote]Tymczasem 31 letni mistrz z ośmioma danami reklamuje się, że stworzył system, a mistrzów wyszkolił bez liku. [/quote]
to juz ma 8 ??? mi sie wydawalo ze 7 noale czas leci

[quote]Guja jest wybitnym sportowcem. Niestety najwyraźniej przy okazji megalomanem i mitomanem. [/quote]
Z tym sie zgadzam i nie bede sie spieral

nie chodzi o to kto co ma - niech sobie ma nawet pasek w kwiatki - ale najczesciej krytykuja osoby ktore same nie sa czyste.
Niech mi ktos powie kto jest czysty ???
W jakim stylu ???
Jesli do niego nie mozna sie doczepic to do jego nauczyciela.
Juz kiedys bylo powiedziane "niech ten pierwszy rzuci kamieniem co jest bez winy"
Polska wcale nie przoduje w danach - Robert slusznie napisal ze sa lepsi od nas

Kiedys szok przezylem jak zobaczylem ekipe japonczykow z kyokushinu kilkanascie lat i 3-4 dany co to znaczy kazdy wie co kyokushin cwiczyl i wie jak trudno w polsce tam sie stopien zdaje - wtedy cwiczylem kyokushin i dla mnie to byl szok potem przestalem sie dziwic stopniom we wszelakich systemach.
Jedni sobie biegaja i prawie na kleczkach blagaja o stopien inni natomiast zakladaja coraz to nowe organizacje i sami sobie nadaja - Japonczycy podobnie postepuja tylko ze w samej Japonii uwazaja ze do 6 dana to dla europejczyka a powyzej juz tylko dla azjaty tylko potem sie dziwia jak na seminarium 1 dan przydusi shihana

Wlasnie ostatnio w starym grodzie Kraka tez pewien gosc z kraju kwitnacej wisni nauczajac ken-jutsu rozdaje 5 dany w ju-jutsu coz reklama dzwignia handlu

A mata i tak wszystko weryfikuje - ile to bylo juz seminariw kiedy shihani nawet pokazu nie zrobili tylko poprzebierani w coraz barwniejsze kimona robili madre miny.
A uczniowie najlepiej docenia tylko nieraz wstyd kiedy sie zapytaja "a dlaczego ten shihan xxx ma taki stopien kiedy albo nic nie pokazuje albo jak pokazuje to sie potyka owlasne nogi" -

Krytykowaniem innych nie staniemy sie silniejsi - to mozna osiagnac tylko treningiem