Skutecznosc Kung-fu
Napisano Ponad rok temu
Jak oceniacie skutecznosc roznych styli K-F do ulicznej samoobrony, w starciu z przeciwnikiem znajacym boks lub kickboxing oraz w starciu z przeciwnikiem nic nie trenujacym.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam mojego nauczyciela Marka oraz Piotra , który zapewne to przeczyta :wink:
Napisano Ponad rok temu
pa
Napisano Ponad rok temu
pa
Napisano Ponad rok temu
Człowiek się uczy całe życie. A swoją drogą to jak znam życie lider polskiej Modliszki zazdrości dobrego smaku ( jezeli chodzi o dobór strojów ćwiczebnych ) ww z pisma Samuraj. Pan Sławek nigdy jak pamietam nie potrafił sie elegancko ubierać - zawsze tylko te podkoszulki. Co gorsza on i jego uczniowie pocą sie na treningu i ćwiczą u jakiegoś Chińczyka, jeżdzą tam, kombinują - po co jest tyle literatury i filmów na rynku. Panowie z Modliszki nie stać Was na vide czy książki ?. My z VVD przed treningiem włączamy TV i wspólnie demokratycznie omawiamy techniki. Poza tym jak ktoś się spoci przy ogladaniu wyrzucamy go z sali aby się umył. Nasza kadra przestrzega zasady umiarkowanego wysiłku - bo mozna sie spocić i przeziębić.
Hura ( a tak wszysto w porządku ) a kuku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o "cziny", to pachnie mi to panem Lechem Pałysem, który sprzedawał "tajemne techniki RT" pod hasłem Chin-na (Quin-na? czy jak się to tam pisze... z rozmytą wymową - aż sie z tego zrobiły cziny ). Dla niewtajemniczonych - kombinacje bloków i uderzeń, co do skuteczności - najlepiej wybrać się do RT i poprosić prowadzącego o prezentację
Idąc dalej tropem niedomówień - trzy szkoły?!? Ehhh... byłbym wdzięczny gdybyś podał zgrubne namiary (co oprócz Platynowej?)...
ooo... czas się zbierać powoli
Darkone, daj znać na priva, to pogadamy sobie być może osobiście... W końcu w RT przetrenowałem lat chyba z 8 czy więcej - i mam jako takie pojęcie co tam się dzieje/działo
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Jak znajdziesz jeszcze jakieś to napisz.
Total Poracha, szkoda słów.......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja uważam, że techniki są ekstra, stroje na miarę XXI wieku.
Człowiek się uczy całe życie. A swoją drogą to jak znam życie lider polskiej Modliszki zazdrości dobrego smaku ( jezeli chodzi o dobór strojów ćwiczebnych ) ww z pisma Samuraj. Pan Sławek nigdy jak pamietam nie potrafił sie elegancko ubierać - zawsze tylko te podkoszulki. Co gorsza on i jego uczniowie pocą sie na treningu i ćwiczą u jakiegoś Chińczyka, jeżdzą tam, kombinują - po co jest tyle literatury i filmów na rynku. Panowie z Modliszki nie stać Was na vide czy książki ?. My z VVD przed treningiem włączamy TV i wspólnie demokratycznie omawiamy techniki. Poza tym jak ktoś się spoci przy ogladaniu wyrzucamy go z sali aby się umył. Nasza kadra przestrzega zasady umiarkowanego wysiłku - bo mozna sie spocić i przeziębić.
Hura ( a tak wszysto w porządku ) a kuku
Można też uczyć się korespondencyjnie...
Ale to oczywiscie tylko zart - tak mnie naszlo, bez obrazy Panie Ryszardzie - piatek jest i wogole. Ale stroje w VVD sa faktycznie extra. Podobnie fajnie to wyglada w Kombat kalaki.
Zawsze zastanawialem sie dlaczego kungfiarze cwicza w takich ohydnych podkoszulkach. Ja tam jednak wole normalne, biale karate-gi.
Napisano Ponad rok temu
Czemu w UFC albo w NHB kontestach, my nie widzielismy ten pozom sztuk walki.
Wszystko w NHB walkach wyglada jak Kik box albo zapasy(grappling). Kiedy ja oglondalem mojego Poludniowego Mantis kolesa wiedziales ze to byl Mantis i po jednym ciose bylo konec. Po jednym Chin Na albo ciosem dloni bylo po koncu. Ja caly czas widze bezmyslne ataki i mysle czemu to jest? I czemu oni zawsze wala na glowe...kiedy tyle tarcz bolesnych i skutecznych jest pszed nimi?
Czy mozece wytlumaczyc co sie tu dzieje?
Napisano Ponad rok temu
Ja czulem gwaltowna moc jednego ciosa nakautowania moce Hsing Yi, Bagua, i polodniowy Mantis.
Czemu w UFC albo w NHB kontestach, my nie widzielismy ten pozom sztuk walki.
Wszystko w NHB walkach wyglada jak Kik box albo zapasy(grappling). Kiedy ja oglondalem mojego Poludniowego Mantis kolesa wiedziales ze to byl Mantis i po jednym ciose bylo konec. Po jednym Chin Na albo ciosem dloni bylo po koncu. Ja caly czas widze bezmyslne ataki i mysle czemu to jest? I czemu oni zawsze wala na glowe...kiedy tyle tarcz bolesnych i skutecznych jest pszed nimi?
Czy mozece wytlumaczyc co sie tu dzieje?
Maciej,
A można zapytać, co cwiczysz, skąd jesteś i czemu tak dziwnie piszesz, bo nie bardzo kumamy Twój dialekt?
pozdrawiam,
pasjonat
Napisano Ponad rok temu
Ja czulem gwaltowna moc jednego ciosa nakautowania moce Hsing Yi, Bagua, i polodniowy Mantis
A teraz dla porównania wystaw się na cios dobrego boksera :-)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Tai Chi, hsing yi, ba gua, mantis szok idzie do wewnetsz w troche wychodzacy rochem. Bokser uczucie to jak rama. Wali mocno tez i ma nakautowania moc ale te inne sztuki ida do wewnetsza gladkiej pleci...Nie potszeby zeby wyginac, albo wytwardzic ramiona/reki. Od 4" albo mniej. Mantis ma twardy chi gong zeby wydewelopowac moc.
Jakby dobry cios do ramienia...ramienie idze bez czuca. Dobry cios do lokcia ramie jest nie zywe. W zebra konec walki.
Nic specjalnego...Wszystkie maja moc tylko rozne gatunki. Kiedy wydevelopujesz Jin nie znaczy cios albo kierunek.
Zadne imiona nie chce powiedziec oprocz Po Yee dla Poludniowego Mantisa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Biedaku, masz za mało midichloridianów ;-)Choć strzał mam na bank słabszy niż boxer A już na bank nie używam "mocy"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Taiki-ken
- Ponad rok temu
-
Masutatsu Oyama vs. mistrz Tai Chi
- Ponad rok temu
-
Baguazhang (Pa Kua) - videoklipy
- Ponad rok temu
-
dlaczego warto znac chinski
- Ponad rok temu
-
odpowiedz dla Czarnego Rafala
- Ponad rok temu
-
O nawracaniu (trochę OT)
- Ponad rok temu
-
Refleksja
- Ponad rok temu
-
dlaczego kung fu ma taka zla opinie?!
- Ponad rok temu
-
Yuanshi taijiquan, yiquan, taiki-ken
- Ponad rok temu
-
Styl należący do której grupy uprawiacie?
- Ponad rok temu