Kopnięcia dobre i złe
Napisano Ponad rok temu
Walka rzeczywista
Przydatne:
- mae-geri
- low-kick
- fumikomi-geri (uhhh, trzaskajace stawy i kosci :wink: )
- yoko-geri-kekomi (czasami...)
- ushiro-geri-keage
- podcięcia w bliskim dystansie.
Nieprzydatne:
- yoko-geri-keage
- mawashi-geri
- gyaku-mawashi-geri
- ushiro-geri-kekomi
- inne cuda obrotowe.
Heh, ale się popisałem znajomością terminologii.
Napisano Ponad rok temu
Przydatne są:
- mea geri
- mawashi geri zarówno z wykrocznej jak i zakrocznej (a to także low kick),
- podciecia, ale to bardzo dyskusyjne,
- w limitowanej formie ushiro geri
Wg mojego skromnego zdanie wszystkie inne cuda o których napisałeś są raczej mało przydatne bez względu czy jest to fumikomi (kakato geri), yoko geri keage (dla wyjaśnienia to nie jest yoko keage - kompletnie inna motoryka kolana) czy kekomi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja mam takie pytanko a propos kopniaków. Trochę na ten kjokuszin chodziłem, a w sumie nigdy nie uczyli nas mae-geri z wykrocznej nogi, tylko mocne mae z zakrocznej. Tymczasem w kick boxingu front kick z przedniej nogi to podstawa - pomaga trzymać dystans, rozpoczyna akcję, jest bardzo szybki itd. Czy w karate jest taka tendencja, czy może sobie coś ubzdurałem ?
Jak ktos napisal "dobre kopniecie, to skuteczne kopniecie". Jak umiesz dobrze kopnac z wykrocznej nogi, to jest to dosc zaskakujace i stad mozna pewnie przeciwnika na chwilke zatrzymac. Kiedys cwiczyl ze mna (kyokushin) chlopaczek, ktory mial jakis dar do takiego front kicka i nijak nie umialem sie obronic przed tym, bo nie zdazylem nawet zauwazyc ze nadlatuje. Ale zeby sie jakos szczegolnie kultywowalo taka technike, tego nie zauwazylem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Kopniecia wykroczne sa szybsze, mozna je zgrabniej laczyc z wejsciami w rzuty czy podcieciami, utrzymuja dystans w walce z reawicami. Wszedzie tam, gdzie walka toczy sie szybkim temtem, sa powszechnie stosowane.
pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
Oj Jarek, jak zwykle nie czytasz mnie dokładnie. Przecież twoje propozycje prawie się pokrywają z moimi...Pomijając fakt, że większość tu obecnych knockdownowców po kyokushin nie będzie znała pojęcia keage i kekomi w technice mae i yoko, to tak całkiem szczerze coś Ci się popieprzyło zupełnie w tych satystykach.
Przydatne są:
- mea geri
- mawashi geri zarówno z wykrocznej jak i zakrocznej (a to także low kick),
- podciecia, ale to bardzo dyskusyjne,
- w limitowanej formie ushiro geri
Czy fumikomi na kolano po złapaniu przeciwnika uważasz za nieskuteczne? Takoż i yoko-geri-kekomi (albo mae-geri-kekomi na biodro). Ushiro-geri-keage - na krocze przy obchwycie z tyłu... i chyba tylko wtedy. A o cudach obrotowych napisałem, że się nie przydadzą, a nie odwrotnie. :-)Wg mojego skromnego zdanie wszystkie inne cuda o których napisałeś są raczej mało przydatne bez względu czy jest to fumikomi (kakato geri), yoko geri keage (dla wyjaśnienia to nie jest yoko keage - kompletnie inna motoryka kolana) czy kekomi.
Napisano Ponad rok temu
A kopnięcie ushiro geri keaage w krocze z obchwytu z tyły jako wyjście :shocked!: to raczej nie jest dobra forma wyjąście
Ale, rozmyślaj dalej :splat:
Napisano Ponad rok temu
To dziwne, że nie ma rozróżnienia na keage i kekomi... Przecież i sposób wykonywania i zastosowania tych technik są zupełnie inne.W kyokushin pojęcie yoko/mae geri kekomi/keage nie istnieje. A ushiro geri jest jedno i bynajmniej nie wali się go w krocze. To miałem na myśli. A fumikomi kojarzy mi sie raczej z kopnięciem depczącym z góry w dół. Kopnięcie w kolano na ten przykład nazywam kansetsu geri. Maqe geri kekomi to po prostu mae geri.
To miałby być jeden z elementów... a nie jedyny...A kopnięcie ushiro geri keaage w krocze z obchwytu z tyły jako wyjście :shocked!: to raczej nie jest dobra forma wyjąście
Ale, rozmyślaj dalej :splat:
Rozmyślam dalej...
Napisano Ponad rok temu
Twoje ura mawashi będzie w kyokushin zwane kake geri, mikazuki geri - soto mae keage, ura mikazuki - uchi mae keage.
Ale dla odmianie w shotokan nie było technik mae czy yoko keage. U nie ma ruchu kolana po łuku jak w shotokanie, noga jest wyprostowana w kolanie.
Pewnie takich drobiazgów było by więcej, ale szkoda na to pary. Widzisz więc, że mówiąc o czymś może się zdarzyć, że zupełnie inaczej jest to odebrane.
Napisano Ponad rok temu
Ale dla odmianie w shotokan nie było technik mae czy yoko keage.
Jak to nie ma? Chyba że się przejęzyczyłeś...
Napisano Ponad rok temu
Jest to bardzo szybka i mocna technika , ostatnio z powodzeniem udalo mi sie znokałtowac przeciwnika w realnej walce.
A teraz wyjasnie jak ona wyglada : To jest podobne kopniecie do joko geri po obrocie tyle ze kolano nogi kopiacej jest cały czas przy kolanie tej na ktorej stoimy.Stopa jest ustawiona palcami do podloza w kazdej fazie kopniecia.I tak pewnie zle wyjasniłem
Pozdrowienia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening z obciążeniami na kończyny
- Ponad rok temu
-
W jaki sposób spędza wakacje przyzwoity karateka:
- Ponad rok temu
-
Co tu sie dzieje?!?
- Ponad rok temu
-
Myśleć czy reagować ?
- Ponad rok temu
-
Ecce Homo?
- Ponad rok temu
-
Po przerwie
- Ponad rok temu
-
Zbyt dużo technik ?
- Ponad rok temu
-
Naturalnie czy wyszukanie ?
- Ponad rok temu
-
no i po co to wszystko...?? Głębsze rozważania nad .......
- Ponad rok temu
-
O-Soto-Gari rzut judo w karate
- Ponad rok temu