Ja głosuję za, jako czynnik dodatkowy dodałbym, że w konfrontacji z nią jak z prawdziwym mistrzem - nie mam szans

K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Teściowa robi galaretę z rybich łbów na święta. Ja muszę wydłubywać :nie: Jak rybie się liczą (śliskie takie) to za kilkadziesiąt Wigilii dostanę taki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A na poważnie. Dlaczego kung fu ma złą opinię? Bo niewielu to rozumie nawet ci którzy ćwiczą też nie bardzo wiedzą po co i dlaczego. Ostatnio przyjechało do nas dwóch gości z zagranicy. Ćwiczyli kung fu po 12 lat u znanych autorytetów. Nie wiedzieli jednak co to ji ben gong, zhan zhuang. Czyli nie mieli podstaw. Walkę ćwiczyli tylko w rękawicach bokserskich. Tak więc nasze walki były dla nich szokiem. Ale istotna sprawa że przy poruszaniu się nie mieli szans z chłopkami którzy ćwiczyli np. 4-5 lat Modliszkę.
Zrozumienie kung fu jest bardzo trudne i nie polega tylko na umiejętności dobrego bicia sią. Jest to coś więcej.
Napisano Ponad rok temu
A na poważnie. Dlaczego kung fu ma złą opinię? Bo niewielu to rozumie nawet ci którzy ćwiczą też nie bardzo wiedzą po co i dlaczego. Ostatnio przyjechało do nas dwóch gości z zagranicy. Ćwiczyli kung fu po 12 lat u znanych autorytetów. Nie wiedzieli jednak co to ji ben gong, zhan zhuang. Czyli nie mieli podstaw. Walkę ćwiczyli tylko w rękawicach bokserskich. Tak więc nasze walki były dla nich szokiem. Ale istotna sprawa że przy poruszaniu się nie mieli szans z chłopkami którzy ćwiczyli np. 4-5 lat Modliszkę.
Zrozumienie kung fu jest bardzo trudne i nie polega tylko na umiejętności dobrego bicia sią. Jest to coś więcej.
a na poważnie - zgadzam się
Napisano Ponad rok temu
Pewnie najlepsi siedzą w małych nieznanych wioskach... a w Pekinie jak to w stolicy
Napisano Ponad rok temu
a cóz to takiego?Ostatnio przyjechało do nas dwóch gości z zagranicy. Ćwiczyli kung fu po 12 lat u znanych autorytetów. Nie wiedzieli jednak co to ji ben gong, zhan zhuang. Czyli nie mieli podstaw.
a dlaczego były szokiem? zobaczyli ludzi co uderzają bez kontaktu i myślą że walczą?Walkę ćwiczyli tylko w rękawicach bokserskich. Tak więc nasze walki były dla nich szokiem.
hehehehehe no czy to takie dziwne że nie mieli szans w poruszaniu z ludźmi co ćwiczyli 4-5 lat poruszanie? tylko że walka to nie poruszanie a :uderzanie,rzucanie,kopanie,udrzanie,duszenie....Ale istotna sprawa że przy poruszaniu się nie mieli szans z chłopkami którzy ćwiczyli np. 4-5 lat Modliszkę.
MW
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hehehehehe no czy to takie dziwne że nie mieli szans w poruszaniu z ludźmi co ćwiczyli 4-5 lat poruszanie? tylko że walka to nie poruszanie a :uderzanie,rzucanie,kopanie,udrzanie,duszenie....
Napisano Ponad rok temu
a cóz to takiego?
Ostatnio przyjechało do nas dwóch gości z zagranicy. Ćwiczyli kung fu po 12 lat u znanych autorytetów. Nie wiedzieli jednak co to ji ben gong, zhan zhuang. Czyli nie mieli podstaw.
sportowe formy wu-shu?
a na cholere to komu.... i tak się zapomina z wiekiem (mogę udowodnić)
a dlaczego były szokiem? zobaczyli ludzi co uderzają bez kontaktu i myślą że walczą?Walkę ćwiczyli tylko w rękawicach bokserskich. Tak więc nasze walki były dla nich szokiem.
hehehehehe no czy to takie dziwne że nie mieli szans w poruszaniu z ludźmi co ćwiczyli 4-5 lat poruszanie? tylko że walka to nie poruszanie a :uderzanie,rzucanie,kopanie,udrzanie,duszenie....Ale istotna sprawa że przy poruszaniu się nie mieli szans z chłopkami którzy ćwiczyli np. 4-5 lat Modliszkę.
MW
jest na tyle więcej że..... umijętności dobrego bicia się tam już....najczęsciej nie ma :twisted:
Napisano Ponad rok temu
no patrz a ja czym dluzej cwicze to tym bardziej mysle ze poruszanie+przejecie inicjatywy to podstawa. A jak sie juz dobrze ustawie to uderzanie moge miec slabe najwyzej poprawie 2 raz.tylko że walka to nie poruszanie a :uderzanie,rzucanie,kopanie,udrzanie,duszenie....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przejdź się kiedyś do naszej sekcji w W-wie to zobaczysz jak uderzamy dez kontaktu
![]()
![]()
Napisano Ponad rok temu
widzisz a ja dawno temu jak zostawałem insrtuktorem rekreacji z zakresu kung-fu to doszedłem do wniosku że siła i sposób uderzenia jest ważniejsza od sposobu poruszania...
widziałem niejednokrotnie świetnie poruszających sie zawodników, nokautowanych przez osobę co po prostu stała i ioch biła...
Napisano Ponad rok temu
widzisz a ja dawno temu jak zostawałem insrtuktorem rekreacji z zakresu kung-fu to doszedłem do wniosku że siła i sposób uderzenia jest ważniejsza od sposobu poruszania...
widziałem niejednokrotnie świetnie poruszających sie zawodników, nokautowanych przez osobę co po prostu stała i ioch biła...
Albo ten co ich nokautowal byl duzo od nich lepszy, albo oni sie wcale tak swietnie nie poruszali.
Ja tam nie jestem zadnym instruktorem, tylko cienki bolek i szara myszka, ale wierze temu co widze i co mi mowi moj nauczyciel - prawidlowe poruszanie sie to podstawa kung fu bez ktorej techniki po prostu nie wychodza.
I stad kiepska opinia o kung-fu: bo malo kto ma prawidlowo opanowane podstawy (ja nie mam, pracuje nad tym) i albo probuja robic techniki kung-fu w stylu karate/kicka i to nie wychodzi, albo sciemniaja o tajemniczych energia i budza smiech.
I jest dokladnie tak jak tomasz napisal w pierwszym poscie, ze kung-fu mozna trenowac dlugo i nic z tego nie wychodzi bo to trzeba miec dobrego nauczyciela. Takiego ktory potrafi przekazac podstawy wlacznie ze wszystkimi subtelnosciami. A takiego nauczyciela trudno znalezc bo malo kto to potrafi a nawet jak potrafi to wielu nauczycieli nie lubi prawidlowo uczyc poczatkujacych bo to ich nudzi. I to nie tylko w Polsce ale wszedzie. Ja moj pierwszy rok w Singu zmarnowalem trenujac u goscia ktory w sumie cos tam potrafil, tylko ze nauczyciel z niego byl zaden.
I nie chodzi o to zeby w warunkach polskich calkowicie odpuscic sobie trenowanie tylko o swiadomosc tego ze wiele sekcji "kung fu" to nie kung fu tylko albo taki fitness albo kick z udziwnionymi ruchami i omijac te sekcje i szukac nauczyciela ale ze spora doza sceptycyzmu i nadzieja na lut szczescia.
Napisano Ponad rok temu
widzisz...moim zdaniem, zależy to także od jednostki. Przecierz istnieje wiele osób które ćwiczą po 5-6 lat...i nie mogą osiągnąć tyly co niektórzy osiągają po 3-4 ...nie wiem jak to nazwać...talent?predyspozycja? :roll:wiecie troche sie zajmuje kung fu poswiecilem mu 12 lat w Polsce i powiem ze te 12 lat dalo mi mniej niz 1 rok w Chinach pod okiem prawdziwego mistrza
![]()
Napisano Ponad rok temu
nauczyciela.Jest napewno wiele oszustów u nas, ale...w Chinach tak samo.
Napisano Ponad rok temu
Przejdź się kiedyś do naszej sekcji w W-wie to zobaczysz jak uderzamy dez kontaktu![]()
![]()
uderzacie bez rękawic z pełnym kontaktem ?
nie gadaj głupot bo albo byście uderzali z siłą przedszkolaka albo połowa sekcji by ginęła w 2 miesiące. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu