Rozciąganie na maxa - komu to potrzebne?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy uważacie, że bardzo dobre rozciągnięcie jest niezbędne dla ludzi ćwiczących sztuki walki? Wiem, że na egzaminach na stopnie wymaga się kopnięć na poziom głowy... Ale czy katowanie się rozciąganiem aż tak bardzo poprawi nam skuteczność w walce?
nie slyszalem, ze jest niezbedne? ale na pewno bardzo pozyteczne, przynajmniej ja tak uwazam...
Napisano Ponad rok temu
Gdzie takich cudów wymagają? Na taekwondo?Czy uważacie, że bardzo dobre rozciągnięcie jest niezbędne dla ludzi ćwiczących sztuki walki? Wiem, że na egzaminach na stopnie wymaga się kopnięć na poziom głowy...
Ma to taki sens, że kiedy "na ulicy" musisz walczyć, to nie ma czasu na rozgrzewkę - rozciągnięcie przydaje się, żeby sobie ścięgien nie uszkodzić i żeby mieć "luźne" nogi - oczywiście zakładając, że będziesz kopać.Ale czy katowanie się rozciąganiem aż tak bardzo poprawi nam skuteczność w walce?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps. chodzi mi o rozciągnięcie prowadzące do szpagatu, albo dalej... Każdy powinien być na tyle rozciągnięty, żeby kopać na wysokość pasa bez zmiany pozycji, ale bez przesady...
Dokładnie tak. Wszystko co powyżej to dla vandamme'a na filmach. :balisong:
Napisano Ponad rok temu
choć przyznam że raczej wątpie żebym osiągnął stadium prawie szpagatu ale kto wie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dokladnie, ale mi akurat to przychodzi z latwoscia, poza tym z ja nie mowilam ze non-stop kopie wysoko, tylko ze zdaza mi sie, co tez zalezy od rodzaju kopniecia, przeciez wiecie.Z czasem już nikt tego nie wymaga, gdyż jest to głupota. Każdy jest inaczej zbudowany to to co przychodzi z łatwością jednemu wcale nie musi być możliwe dla innego.
P.S. bardzo lubie niskie kopniecia i wejscia z kolana
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trzeba dazyc do doskonalosci :wink:Estetyczny to jest balet, a nie kopanina
Napisano Ponad rok temu
Trzeba dazyc do doskonalosci :wink:Estetyczny to jest balet, a nie kopanina
Tak jak ty z doborem emblematów? Dziś to już drugi? Czy trzeci? skoczek Emocje rosną!!!!
Napisano Ponad rok temu
Wyczuwam ironie. Od kilku dni jest jeden i ten sam, a byly 4Tak jak ty z doborem emblematów? Dziś to już drugi? Czy trzeci? Emocje rosną!!!!
Napisano Ponad rok temu
Polecam książke Tomasza Kurzeja "Stretching-trening gibkości"(można ją nabyć na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] oraz strone tego autora [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozrawiam Kwpn
Napisano Ponad rok temu
Rozciąganie jest potrzebne nie tyle do wysokich kopnięć, ale do uniknięcia kontuzji podczas wykonywania wszystkiego rodzaju aktywności.
Racja. Zreszta nie chodzi przeciez tylko o rozciaganie nog, ale o wszystkie stawy. W koncu jogini nie rozciagaja sie przeciez po to zeby kopac na wysokosc glowy, tylko zeby zwiekszyc swoja gibkosc, sile... "Natural gymnastics" Gracies to chyba tez w glownej mierze rozciaganie, right? A ze dobre rozciagniecie przydaje sie w walce w parterze, widac wyraznie na walce Roylera z Sakuraba...
:shocked!:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
uderzenia piescia
- Ponad rok temu
-
Jak się kopie w różnych MA?
- Ponad rok temu
-
Czy stopien w jakiejs sztuce walki o czyms swiadczy ?
- Ponad rok temu
-
Projekt: weblinks ma
- Ponad rok temu
-
Na bosaka na macie czy w butach ?
- Ponad rok temu
-
Samoobrona mezczyzn
- Ponad rok temu
-
Czy sztuki walki powinny wychowywać?