Siłownia???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
takie jest moje zdanie
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Moje zdanie jest takie, ze trening silowy absolutnie nikomu nie zaszkodzi, a wrecz przeciwnie, pomoze. Nalezy przedewszystkim dbac o dobra rozgrzewke i w fazie poczatkowej swoich treningow unikac duzych ciezarow. Jesli bedzie sie trzymac tych zasad, silownia wniesie wiele dobrego do Twojego zycia.
Tak wiec nawet mimo iz mozesz nie miec jeszcze tych 18 lat, to smialo zasowaj na silownie. Postaraj sie dorwac jakiegos znajomego ktory zna sie na rzeczy i poprowadzi Cie w dobrym kierunku. Oczywiscie moze byc to tez instruktor, jesli na silowni jest taki (bo na mojej to nie ma :-) ).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Roznie to z tym bywa, czytalem wiele rzeczy na ten temat i wg niektorych niepowinno sie chodzic na silownie poki nie zostanie uktszaltowany kosciec, ze hamuje to wzrost itd., wg innych wrecz na odwrot...niektore cwiczenie pobudzaly do wzrostu.......Moim zdaniem o tym w jakim wieku ktos moze zaczac trening z ciezarami najlepiej zadecyduje jakis lekarz znajacy sie na rzeczy, ktory po indywidualnych badaniach stwierdzi jakie sa wskazania i przeciwskazania do uprawiania tego rodzaju sportu.
Chociaz niezalenie od wieku dobrym wprowadzeniem bedzie na poczatku trening bazujacy na wykorzystaniu wlasnego ciezaru ciala ( jak napisal Lord ) czyli pompki, podciagania na drazku, przysiady itp.
Napisano Ponad rok temu
Roznie to z tym bywa, czytalem wiele rzeczy na ten temat i wg niektorych niepowinno sie chodzic na silownie poki nie zostanie uktszaltowany kosciec, ze hamuje to wzrost itd., wg innych wrecz na odwrot...niektore cwiczenie pobudzaly do wzrostu.
Najlepsze przed końcem 18 (pobudzają do wzrostu na pewno i w sposób bezpieczny) są ćwiczenia ogólnorozwojowe typu: bieganie, pływanie, różne gry zespołowe, czyli ogólnie mówiąc takie co nie obciążają zbytnio jednej partii mięśni, jednych stawów lub kości. Słyszałem, że z wszystkich takich najlepsze jest pływanie, bo wtedy większość prawie wszystkie mięśnie pracują (nie mówię tu bynajmniej o pływaniu na plecach machając lekko nogami i podziwiając chmurki na niebie).
Napisano Ponad rok temu
Wszystko zalezy od sposobu trenowania. Nie ma znaczenia czy zaczynasz w wieku 17 czy 25 lat, tak czy siak powinines zaczac od ogolnego rozruszania sie...(cwiczenia z wykorzystaniem wlasnego ciezaru ciala, mniejszy towar, odpowiednie cwiczenia...), a dopiero pozniej mozna zaczac spokojnie robic cos konkretniejszego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja zczalem cwiczenia silowe w 4 klasie podstawowki
Moglbys uscislic? Bo nie wiem o ci Ci sie rozchodzi?
Napisano Ponad rok temu
Poza tym wczesniej jak sobie dojzewamy to chormony nam szaleja a testosteron raz jest na max a raz na min teoretycznie mozna sie zdeformowac
A ogolnie zecz biorac to zalezy od kazdego czlowieka niektozy powinni czekac nawet do 21 roku
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o to ze wczesnie zaczales :wink:
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o to ze wczesnie zaczales :wink:
Eeee... no przeciez napisalem "cwiczenia silowe" a nie silownie (no co prawda dla chlopaczka w czwartej klasie podstawowki to bylo COS), silowni jako cel sam w sobie nigdy nie robilem, zawsze to bylo uzupelnienie. Ale uscisle to byly wspomniane w czasie dyskusji cwiczenia pod ciezarem wlasnego ciala. Chwalic Boga mialem rozsadnego trenera ktory nie dawal duzych obciazen. Z reszta co ja bede gadal polecam wizyte w szkole sportowej. Zaden rozsoadny trener nie bedzie z dzieciaka robil kulturysty.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kaloryfer czy coś jeszcze?
- Ponad rok temu
-
Technika ćwiczeń.
- Ponad rok temu
-