TUL
Napisano Ponad rok temu
no coz, po prostu piszcie
Napisano Ponad rok temu
Aha, w taekwondo sa jeszcze inne formy oprocz tul. Wiec na dobra sprawe temat powinien brzmiec "Hyong, tul, poomse"
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
troche dobija mnie ta teoria towazyszaca temu wszystkiemu, 15stopni do srodka, 30% wagu na nodze tylnej bla bla
czytalem ze nawet funakoshi nie przykladal duzej wagi do takich detali.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
czym to sie rozni?Aha, w taekwondo sa jeszcze inne formy oprocz tul. Wiec na dobra sprawe temat powinien brzmiec "Hyong, tul, poomse"
Napisano Ponad rok temu
czym to sie rozni?
Wszystkim
Tak w skrocie, najpopularniejsze zestawy form w taekwondo - w ukladzie historycznym:
- formy pochodzenia japonskiego (do dzis cwicza je niektore szkoly na Zachodzie, a takze cale tangsoodo) pod koreanskimi nazwami: Pinan/Pyungahn, Bassai/Balsae itp.
- formy Chang Hun, czyli ITF, autorstwa gen. Choi - jest ich w zaleznosci od organizacji 20 lub 25, a np. w GTF troche wiecej - mistrz Park Jung Tae dorobil kilka swoich; na poczatku formy ITF nazywaly sie hyong, potem zmieniono nazwe na tul;
- formy Kukki Taekwondo, czyli WTF, inaczej mowiac poomse; ukladow uczniowskich sa 2 rozne systemy, starszy nazywa sie Palgwe (u nas juz praktycznie zapomniany), nowszy Taeguk, plus oczywiscie formy Yudanja czyli mistrzowskie (Koryo, Kumgang...)
- formy Songahm TKD, autorstwa mistrza Haeng Ung Lee, organizacja World Traditional Taekwondo Union - przede wszystkim w obu Amerykach, ale nie tylko;
- formy Chung Bong, szkola Song Moo Kwan, autor mistrz Jay Hyon, malo popularne, ale sa w tej jednej szkole;
- plus jeszcze troche roznego rodzaju dodatkowych form by sie naskrobalo - w niektorych szkolach cwiczone sa nawet formy podwojne (z partnerem) jak w kung-fu.
Czyli swiat na tulach sie nie konczy...
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
- formy Chang Hun, czyli ITF, autorstwa gen. Choi - jest ich w zaleznosci od organizacji 20 lub 25
Sorry, literowka, powinno byc oczywiscie 24, a nie 25.
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
fajnie ze jest tu ktos z tak szeroka wiedza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Raczej sie nie lubi jeżeli masz nic ważnego do powiedzenia.Ale w twoim wypadku to jest usprawiedliwioneJa zauważyłem, ale stwierdziłem, że nie ma sensu tworzyć nowego tematu. Czy na tym forum również nie lubi się odświeżania starych tematów, z czym spotkałem się na innych forach?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
czy dojdzie do fuzji wszystkich federacji taekwondo?
- Ponad rok temu
-
zzZZzzzZZZzz
- Ponad rok temu
-
Hapkido
- Ponad rok temu
-
Aktualizacja
- Ponad rok temu
-
Wie ktos co to za bandzior?