Judo, a zapasy. Pytanie.
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie do ludzi od dawna zajmującymi się sportami walki, a przede wszystkim do tych, którzy uprawiali judo i zapasy.
Otóż znam osoby, które po paru latach uprawiania judo (pewne nawyki już miały wyrobione) przeszły do zapasów i radziły sobie tam całkiem nieźle. Natomiast nie spotkałem nikogo kto postąpiłby odwrotnie. Zastanawiam się dlaczego (proszę pominąć fakt większego przywiązania zapaśników do tego co robią niż judoków)?
Słyszałem taką wersję iż judoce łatwiej jest przystosować swoją technikę, sposób walki, itd. itp. do zapasów niż zapaśnikowi do judo. Po prostu chodziło oto, że zapaśnik z chwilą uchwycenia partnera w sposób typowy dla judoki (za judogę) nie bardzo ma co z tym fantem "zrobić". To tak, jakby mu czegoś brakowało, albo gi mu przeszkadzało.
Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Misiek2
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I nie tylko ja tak twierdze Dan i Dave Camarillo tez, a ich starz w Judo wskazuje na to, ze raczej pojecie o tym maja.
Ja osobiscie jesli mial bym wybierac miedzy Judo a Zapasmi to wybral bym Zapasy z tego powodu ze osobiscie traktuje Judo i Zapasy jakso systemy na kktorych mogl bym sie dobrze nauczyc sprowadzanie so parteru. Bo sam parter jest lepszy w Bjj.
Zreszta trenuje zapasy walsnie pod tym katem.
W Judo natomiast sa inne przydaten moim zdaniem rzeczy jak wyciecia
ale niestety jusz czasu mi nie starcza zeby judo tez potrenowac.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przemyslenia dla instruktorow BJJ Polska
- Ponad rok temu
-
Czy BJJ jest wogóle do pokonania przez inne sztuki walki?
- Ponad rok temu
-
Bjj w Rowerze Blazeja
- Ponad rok temu
-
Rickson...Dziadek
Guest_budo_kiełbasa_* - Ponad rok temu
-
Skrętówki
- Ponad rok temu
-
Dzwignie na nogi