Problemy z uszami
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
młotkiem walnąć i sprawdzić czy schabowego przypominaa mam pytanie?
jak sprawdzic czy mam ta chrząstke miękka twarda czy jaką tam?
Napisano Ponad rok temu
Chyba po pol roku treningow takie malenstwo sie pokazalo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do włosów - sam sobie najlepiej odpowiesz czy odczuwasz dyskomfort czy nie.
Napisano Ponad rok temu
Zapaśnicy dlatego mają kalafiory, że walczą w pozycji głowa przy głowie w klinczu, a nie z powodu ich parteru, bo tutaj akurat głowa niezbyt jest narażona co oczywiście nie oznacza, że i w parterze kalafiory się nie zdarzają, bo generalnie zapasy są dyscypliną bardziej "chamską" i zakaz uderzania w głowę tam nie obowiązuje.
W judo pozycja jest bardziej wyprostowana, głowa o głowę rzadziej uderza i dlatego kalafiory są rzadsze. Niemniej jednak pamiętam jak sparowałem z bardzo silnym fizycznie zawodnikiem (200kg na klatę dwa razy ) i szliśmy w stójce właśnie w pozycji głowa w głowę. Po 10 minutach miałem obrzmiałe uszy i generalnie obity łeb ... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chociaż zdarza się, że jak ćwiczę jako jedyny z tym na macie to nowi ludzie patrzą na mnie jak na debila ;p
Napisano Ponad rok temu
To chyba ci z niedowładem umysłowym. Kto ma trochę wyobraźni to się nie dziwi. Ja to nazywam "syndromem wiejskieg macho". Ostatecznie jak jest możliwość zapobiegania urazom to chyba trzeba to robić. Nie przejmuj się i tak trzymaj a może inni dołączą do twojego klubu.
Podobnie jest z kaskami w sportach uderzanych. 'Twardziele' ich nie zakładają. Może im mózg się w życiu nie przydaje więc go można trochę poobijać
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Są przez neta do kupienia olejki rozgrzewające dla walczących itp.
Czy każdorazowe nasmarowanie przed treningiem/walką ucha pomoże w zapobieżeniu powstania kalafiorka?
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że tak. Mi po dwóch tygodniach pobolewania i dalszego intensywnego treningu ucho zrobiło się sine i pomału zaczął rosnąć kalafiorek. Myślę, że występowanie kalafiorka zależy od intensywności sparingów i zależy też od tego z jak silnymi przeciwnikami walczysz.a gdy tylko boli ucho (nawet bez bezpośredniego dotykania) smarować już czymś
Napisano Ponad rok temu
Z doświadczeń dr Kimury:
- kiedy ucho mocno spuchnie, po pierwsze nie panikować
- pierwsze ściąganie krwi powinno nastąpić nie wcześniej jak 4-5 dni po urazie, kiedy ustapi krwotok wewnętrzny, jeżeli ściągamy wcześniej, nic to nie da
- ściągać najlepiej u lekarza, lub kogoś, kto to już robił, nie eksperymentować
- bardzo, ale to bardzo dbać o dezynfekcje, chyba, że czujecie, że będziecie przystojniejsi bez ucha
- kolejne ściąganie po następnych 4-5 dniach
- do momentu całkowitego zagojenia, tj, kiedy całkowicie ustąpi bolesność, ćwiczyć w słuchawkach, lub nie ćwiczyć, starać się nie spać na obolałym uchu
Tą metodą powino się doprowadzić ucho do pierwotnego kształtu, zależy oczywiście od biegłości "operatora strzykawki". Aha i jeszcze:
- igła nr 12, gruba i bolesna, ale łatwo ściąga
- igłę wprowadza się w kierunku z dołu do góry, nie odwrotnie
- igłą trzeba chwilę "poszperać" szukając balonik z wysiękiem
- dbać o to, zeby po ściągnięciu, krew nie wróciła do ucha - kontrolować tłoczek
Ale powtarzam, najlepiej iść do lekarza, ale nie ma sensu wcześniej niż po 4-5 dniach. W międzyczasie można stosować maści ( typu Reparil ), delikatnie schładzać - delikatnie, ucho łatwo odmrozić!! To chyba tyle.
ufam kimurze w jego ocenie jesli chodzi okalafiory. wlasnie nabylem jednego, i chcialem sie zapytac czy jakis rownie doswaidczony kolega moglby cos dodac do tej listy rad jak poradzic sobie z kalafiorem.
I kwestia techniczna, z odsysaniem isc najpierw do rodzinnego po skierowanie do laryngologa czy jak to zalatwiac?
wszelkie radybeda cenne, zalezy mi na utrzymaniu bez wiekszychzmian ksztaltu ucha ;]
Napisano Ponad rok temu
Założyli sączek i nie chcą go wypuścić
No ale trzeba przyznać że miał poważną narośl, lepiej żeby to miał zrobione kompleksowo.
Z moich wiadomości i doświadczeń wynika że trzeba od razu jak powstanie wysysać wszystko co się da, najlepiej około 4 razy dziennie, wynika to z tego względu że część między chrząstką a skórą obumiera i im dłużej będzie tam lifa oraz krew tym gorzej bo później będzie to o wiele trudniej przyczepić niż na początku, dlatego od razu ściągać i zrobić tak by był odpowiedni nacisk by skóra spowrotem przylepiła się do chrzątki.
Tutaj filmik o zawodnikach z UFC i kalafiorach, pokazane jest właśnie jak od razu po walkach lekarze zajmują się właśnie kalafiorami :
A tutaj krótki instruktaż zawodników z UFC czyli Philipe Nover (który jest pielęgniarzem) oraz Mike Swick.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Więc byłoby to potwierdzenie mojej tezy o tym że trzeba jak najszybciej oraz jak najczęściej.
Jednak również radzę się udać do lekarza, a nie kombinować w domu.
Z kalafiorem idziesz do laryngologa do którego potrzeba mieć skierowanie więc wcześniej udajesz się do rodzinnego, z tym że jak będziesz się posługiwał nazwą kalafior to dziwnie będą się na Ciebie patrzeć Laryngolog powiedział że normalnie to by mi to ściągnął ale nowe przepisy czy coś i kazał mi iść do szpitala ... A w szpitalu to już lekarz mi się pyta czy mam strój do leżenia ze sobą bo będziemy cieli i wkładali sączek ... No ale jako że dużego go nie miałem a wyjazd się szykował to po kilka podejściach w końcu się ugiął i ściągnął mi to z ucha. Jednak wykonane to raz to mało dało i kalafior powrócił, co prawda do mniejszych rozmiar ale jednak jest, zapewne byłby malutki ściągany regularnie.
Napisano Ponad rok temu
generalnie dzisiaj juz jest niedziela, wiec tak czy inaczej bede musial czekac do poniedzialku ze skierowaniem,a pozniej jeszcze troche, pewnieze 2- dni do laryngologa... troszke dlugo.
dzieki za rady chociaz w porownaniu do tego co napisal kimura to zakreciles mnie juz totalnie
Napisano Ponad rok temu
Przyjmą Cię i zrobią Ci zabieg od ręki. (sepsa i te sprawy)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
UFC ?
- Ponad rok temu
-
Gracie Camp
- Ponad rok temu
-
rodzinka gracie :)
- Ponad rok temu