[quote name="budo_Martius"]
Orientuje sie w organizacjach aikido - mam sporo znajomych w tym srodowisku - ale takze umiem obserwowac i widze ze niejednokrotnie mniejsze organizacje maja wyzszy poziom techniczny od tych w kolosow gdzie glownie liczy sie kasa.[/quote]
Moze tak bardziej szczegolowo? O ktorej z duzych organizacji mowisz i o jakiej malej (niejednokrotnie). Rozmawiajmy o konkretach, bo z Twoich stwierdzen niewiele wynika.
[quote]Oczywiscie nie znam sie tyle na aikido zebym mogl okreslac poziom wykonania technicznego - i byc moze z tej malej organizacji to tak naprawde nie jest juz aikido - ale pod wzgledem wykonania ma to czesto wiekszy sens niz z innej - a to juz potrafie ocenic.[/quote]
:grin: Raz piszesz, ze nie znasz sie na aikido, a raz, ze potrafisz ocenic, czy czyjes wykonanie ma wiekszy sens. To jak to w koncu jest?
[quote][quote] Wolalbym zalozyc wlasna organizacje i nadac sobie jakis konkretny stopien - bedzie szybciej. (Piszesz dalej cos o IKO - w ktorej z tych organizacji masz stopien, zeby zaczynac dyskusje?).[/quote]
A tak jest najlatwiej ale mowiac szczerze nie mozna wtedy mowic o kims z innej organizacji ze tamtego stopien sie nie liczy[/quote]
Caly czas tlumacze, ze DLA MNIE ten stopien jest nic nie warty. Gdzies tez wspomnialem, ze dla wyznawcow Jacka ma on z pewnoscia znaczenie.
A tak w ogole, to dlaczego ja nie moge mowic o stopniach ludzi z innych organizacji, a Ty mozesz swobodnie oceniac, co "ma wiecej sensu"? Delikatnie mowiac, jestes niekonsekwentny.
[quote]Jesli cwiczymy w tej samej organizacji mozemy powiedziec ze dla nas czyjs stopien jest niezasluzony - no ale wtedy podwazamy powage organizacji i nasz stopien tez automatycznie staje sie mniej wazny[/quote]
Trudno sie nie zgodzic. Dlatego nie rozumiem dlaczego, tak ceniony przez Ciebie, Hoffmann usiluje deprecjonowac stopnie Karola.
[quote]Co do IKO i mojego stopnia - to nie wiem mialem w 83 roku 4 kyu kyokushin ale wtedy nie bylo takiego rozlamu teraz nie wiem przy ktorej jest moj tamtejszy egzaminator - ale uwazam ze moge choc troche na temat kyokushin sie wypowiadac[/quote]
Zgodnie z tym co napisales wczesniej, nie za bardzo, bo najpierw powinienes sprawdzic na temat jakiej konkretnie organizacji mozesz mowic. Ale to tylko taka mala niekonsekwencja
[quote][quote]
NIGDY nie slyszalem o "J.W. 6 danie AIA". Zdradz mi prosze zrodlo Twojej wiedzy (np. gdzie w ktorejs z jego trzech ksiazek to wyczytales).[/quote]
Masz racje pisze tylko stopien bez organizacji ktora mu nadala ale zarazem nie pisze ze 6 dan Aikido Aikikai - to by bylo klamstwo a tak mozna powiedziec tylko ze nie mowi wszystkiego
[/quote]
Napisales ponizej, ze AIA to ceniona organizacja. Dlaczego wiec nie chwalic sie jej stopniem? Ale to tylko kolejna mala niekonsekwencja
[quote][quote][quote]Co do tej Organizacji - troche po Wloszech sie tulalem i jest to bardzo uznana organizacja i ceniona przez inne stowarzyszenia.[/quote]
Powinienes dobrze wiedziec, jak wyglada sprawa "wzajemnego cenienia sie", wiec moze daruj sobie podobne stwierdzenia.[/quote]
Tak wiem dobrze
- ale jak slysze to opinie od Japonczyka 6 Dana aikikai to jednak biore to pod uwage[/quote]
Podobno w tych duzych organizacjach liczy sie glownie kasa, to nie wiem, jak podchodzic do Twojego stwierdzenia.
[quote][quote][quote]Stopien to tylko relacja nauczyciel - uczen nic wiecej
- a Wy tu o organizacjach
[/quote]
Stopien to rzeczywiscie "tylko relacja nauczyciel-uczen"? Podwazasz stopnie Hoffmanna?! Bardzo nieladnie...[/quote]
Za dlugo go znam aby stopnia jego nie uznawac - moze nie ma stalego nauczyciela ale ktory z naszych aikidokow (wyzszych stopniem) ma stalego nauczyciela przy ktorym jest caly czas - a nie tylko na stazach od czasu do czasu lub nawet po kilkumiesiecznym szkoleniu u niego ?[/quote]
Twoje niekonsekwencje sa nuzace. Piszesz, ze w stopniach wazna jest tylko relacja "nauczyciel-uczen", a za chwile, ze nie przeszkadza Ci to, ze Hoffmann nie ma nauczyciela. Nie rob prosze wycieczek na boki, w strone innych aikidokow, bo to jest zupelnie odrebny temat.
[quote]Akurat co do niego - czasookresow jego stopni itp nie mam zastrzezen - co do czystosci technik nie jestem specem od aikido - choc uwazam to co robi za zbyt lagodne podoba mi sie jako sztuka. A cenie go za mase pracy jaka w to wklada[/quote]
A czy ktos ma zastrzezenia do jego stopni, poza Toba oczywiscie (co wynika z wyrazanych przez Ciebie opinii)? Ja na pewno nie, o czym juz zreszta napisalem gdzies wczesniej.
M.M.