budo_seba vel moon napisał
shihanem miało być oczywiscie.... :-PCiekawe kto z polakow pierwszy bedzie shichanem,
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Napisano Ponad rok temu
shihanem miało być oczywiscie.... :-PCiekawe kto z polakow pierwszy bedzie shichanem,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Mr Smail napisał
Jacek Wysocki jest shihanem.
Chyba że masz na mysli shihana z jakiejś konkretnej federacji (innej niż J.W.)
Napisano Ponad rok temu
budo_Mr Smail napisał
Aikido to Aikido, federacja jest nieistotna (IMHO)Jacek Wysocki jest shihanem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aikido to Aikido, federacja jest nieistotna
Napisano Ponad rok temu
budo_M.M napisał
Odnosze wrazenie ze sugerujesz ze Danami Wysockiego jest cos nie tak ?
Aikido to Aikido, federacja jest nieistotna
Federacja jest bardzo istotna, bo od razu mowi skad gosc sie wylagl. Jezeli bedziemy mowili, ze aikido to aikido, to skonczymy jak w ju jutsu, z milionem organizacji, shihanow i innych baranow.
Kazdy moze zalozyc sobie organizacje, nadac stopien i udawac shihana![]()
M.M.
Napisano Ponad rok temu
Otrzymał tytul shihana łącznie z 6 danem od swojego nauczyciela Savegnago.
Napisano Ponad rok temu
Odnosze wrazenie ze sugerujesz ze Danami Wysockiego jest cos nie tak ?
jezeli sie nie myle to napisz dlaczego.
Napisano Ponad rok temu
Aikido to Aikido, federacja jest nieistotna (IMHO)
Jacek Wysocki jest shihanem.
Wlasnie o Jacka Wysockiego mi chodzilo, nie zauważyłem kiedy "dostał" shihana :-)
Napisano Ponad rok temu
Marlyn Monroe chyba tak sie pisze?Pani M.M. ???? wariat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Generalnie Jacek Wysocki otrzymał stopien od Savegnago, mnie wydaje sie to w porzadku.Witam.
Nie chce namieszać, bo dokładnie nie pamiętam co było na pieczeciach znajdujących sie na certyfikatach shihana Wysockiego - bo było to po włosku, a ja dopiero jestem początkującym uczniem j. włoskiego :grin:
leciało to mniej więcej :Italiano Aikido Organizzacione - ale nie powiem ze tak na pewno.
Napisano Ponad rok temu
A gdzie tu niezgodnosc?Nie zgodze się do końca z wami Panowie bo wolę zdać na stopień u s.Nishio niż w federacji aikikai przed kimś, kto widzi mnie po raz pierwsz :-?
Zupelnie odbiegasz. Pytanie bylo proste? W jakiej federacji Jacek Wysocki otrzymal 6 dana? Jasne? Nie ma tu nic do rzeczy temat stopnie z nadania czy egzaminy. Mnie tylko zastanawia dlaczego uczniowie JW z wysokimi stopniami (danami) o tym nie wiedza? I nic tu nie ma do rzeczy sensei Nishio (zreszta to czlowiek instytucja) z calym szacunkiem. Jesli mozna to prosze o odpowiedz na glowne pytanie a nie pieprzenie glupot i wymyslania kosmicznych teorii, ze nie wazna organizacja i wazniejsze stopnie z nadania i ze stopnie nie maja znaczenia i aikido nie sklada sie z technik tylko polaczenia z kosmosem.zresztą ta sprawa była juz kiedyś poruszana na forum: "stopnie z nadania czy egzaminu" Poza tym sami japończycy woleli zdawać egzaminy u Nishio pomimo, że ćwiczyli u kogoś innego: dla nich liczył się nauczyciel...Ale odbiegam od tematu
![]()
Napisano Ponad rok temu
Nie zgodze się do końca z wami Panowie bo wolę zdać na stopień u s.Nishio niż w federacji aikikai przed kimś, kto widzi mnie po raz pierwsz :-? zresztą ta sprawa była juz kiedyś poruszana na forum: "stopnie z nadania czy egzaminu" Poza tym sami japończycy woleli zdawać egzaminy u Nishio pomimo, że ćwiczyli u kogoś innego: dla nich liczył się nauczyciel...Ale odbiegam od tematu
![]()
Napisano Ponad rok temu
Generalnie Jacek Wysocki otrzymał stopien od Savegnago, mnie wydaje sie to w porzadku.
Do Marka Matusiaka: Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
Napisano Ponad rok temu
Generalnie Murat otrzymal 10 dana od PFDSW... Teoretycznie w porzadku. Praktycznie mozesz sobie takim stopniem...
[ciach]
Moim zdaniem na dzien dzisiejszy te stopnie sa nic nie warte (mowie tylko o stopniach - nie wnikam w wizualne zalety tego co robi Wysocki). Dlaczego? Bo firmuje je zupelnie nieznana, pozbawiona marki, organizacja, a to oznacza duze prawdopodobienstwo naduzyc (patrz przyklad na poczatku).
[ciach]
Zeby miec jasnosc. Nie przepadam, jak chyba wszyscy juz zauwazyli :grin: , rowniez za Hofkiem, jednak jego stopien, niestety, jest niepodwazalny i co bym nie powiedzial, certyfikat Aikikai pozostanie certyfikatem Aikikai.
Poniewaz Wysocki odwoluje sie ciagle do Hirokazu Kobayashiego, to moze powiem, ze ten drugi posiadal byl stopien 8 dan Aikikai. Moim skromnym zdaniem jego uczniowie, tak jak uczniowie Nishio - Yokot, powinni miec rowniez stopnie Aikikai, a tak nie jest.
Jezeli Hirokazu byl na tyle dobry, ze wyrobil sobie marke wystarczajaca do zalozenia wlasnej organizacji (juz mowie, ze nie byl) jak np. Shioda, to jego uczniowie powinni miec stopnie tejze organizacji, a tak nie jest.
Jezeli jego uczniowie maja stopnie jakiejs Italiano... to tak... jest :grin:
Aikido to aikido? Jestes pewny?
M.M.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu