apytalem o to bo nie spotkalem w Polsce czlowieka po takim utwardzoniu dloni i palcow. Moze w Chinach tak cwicza, moze na Okinawie... Szacunek dla nich... ale i tak nie zgadzam sie na takie metody treningowe i uwazam ze cel (zrobienie broni z reki) nie jest wart srodkow (zniszczenie tej reki).
Telex - toteż ja tylko odpowiedziałem na Twoje pytanie wg mojego stanu wiedzy
Nie wiem czy ktoś w Polsce tak ćwiczy ...
A apropo zniszczenia ręki przecież napisałem, że ta metoda, która podał Giro faktycznie może prowadzić do uszkodzenia nerwów palców, ale czyatałem o sposobie treningu, który pozwala osiągnąc podobny efekt beż niszczenia nerwów palców .... jak znajdę link to się podzielę ...
henk piszac o "technikach tradycyjnych" nie mial na mysli Okinawy czy Chin, w Polsce jest przeciez wiele klubow ktore uwazaja sie za tradycyjne... bylem ciekaw czy cwicza utwardzanie palcow pod techniki nukite. Jaka wage sie do tego przyklada, jak sie trenuje, ile, w jakim klubie, miescie itp.
Takie "ekstremalne" utwardzanie to jest raczej trening indywidualny - na treningach grupowych w klubach się tego raczej pewno nie ćwiczy .... tak samo jak trening na makiwarze - ćwiczysz sam ....
A czy w Polsce ktoś tak się utwardza to nie wiem
Pozdr.