ma ktos przepis na gainera domowej produkcji?
Napisano Ponad rok temu
to co w temacie
Witam
Gain Bolic ma następujące proporcje w 100g (100g = 1 porcja) : 80g węglowodanów ; 15g białka ; 1g tłuszczu
Spróbuj więc zastąpić to jakimiś składnikami
Podam ci mniej więcej jak dopełniać te składniki aby wyszedł ci coś typu Gainer.
Banan 300g - 72g węglowodany ; 3g białko ; 1g tłuszczu
Twaróg, chudy 100g - 3g węglowodany ; 20g białko ; 0,5g tłuszczu
To by było na tyle, oczywiście wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać np. z mlekiem lub wodą.
Proporcje powyższego domowego Gainer'a: 75g węglowodanów ; 23g białka ; ok. 1,5g tłuszczu
A więc za pomocą ok. 3 bananów i 100g chudego twarogu można zrobić Gainera.
Napisano Ponad rok temu
Brązowy ryż,
Jajka,
Pierś z kurczaka,
Ogórki kiszone,
Jakieś inne warzywo np. papryka, sałata itp.
Oliwa z oliwek
Ewentualne przyprawy do smaku (pieprz, musztarda itp.)
1. Do miski wsypujemy 80g ugotowanego brązowego ryżu. Na desce pozostałe produkty.
2.Siekamy 1,5 całego jajka i wrzucamy do miski z ryżem.
3. Kroimy w kostkę 100g piersi z kurczaka (1/4 całej piersi) i wrzucamy do miski.
4. Kroimy w kostkę pół średniego ogórka kiszonego oraz trochę sałaty. Również wrzucamy do miski
5. Wlewamy łyżkę oliwy z oliwek.
info:
Węglowodany złożone z brązowego ryżu oraz warzyw,
Wysokiej jakosci białka szybkowchłanialne z piersi kurczaka,
Wysokiej jakosci białka wolniejwchłanialne z jajek,
Zdrowe tłuszcze z oliwy z oliwek,
Tłuszcze z żółtek jaj,
Witaminy pochądzące z żółtek jaj, kiszonego ogórka i warzyw,
Minerały, które znajdują się w łupinach brązowego ryżu,
Zdrowe kultury bakterii z ogórka kiszonego.
Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.
Siła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.
Napisano Ponad rok temu
Może ma ktoś jeszcze jakieś propozycje na gainera domowej produkcji? Tylko jak dla mnie to zależy mi żeby był prosty w przyrządzeniu jak np. banany z twarogiem, bo ten drugi (z ryżem gotowany, piersią z kurczaka itp.) to już wykracza poza moje obecne możliwości.
Napisano Ponad rok temu
czyli np mogę jeść po treningu 3 banany i 100g twarogu i będzie ok? W gainerach jest kilka rodzajów białek (chyba) czy coś. Czym się jeszcze różni domowy od oryginalnego? Jest dużo mniej skuteczny?
Może ma ktoś jeszcze jakieś propozycje na gainera domowej produkcji? Tylko jak dla mnie to zależy mi żeby był prosty w przyrządzeniu jak np. banany z twarogiem, bo ten drugi (z ryżem gotowany, piersią z kurczaka itp.) to już wykracza poza moje obecne możliwości.
po treningu bananów nie jedz ogolnie to zjedz sobie ziemniaki, ryz czy makaron.. ogolnie cos co ma duzo weglowodanow.
zmieszaj sobie mleko z twarogiem chudym wg uznania i smacznego
czyli posilek potreningowy zamiast gainera - ryz (lub makaron, ziemniaki, kasza itp.) i mleko z twarozkiem zmieszać
co do skutecznosci, to jak kasy nie masz to bez problemu mozesz zastapic posilkiem.
ja na przyklad jem tylko gainera przed treningiem a po treningu jem ryz z 2 jajkami (jajka zamiast twarogu) na twardo i do tego mleko
polecam ci najlepiej ta produkcje z tym kurczakiem.. ale powiem szczerze ze ja tez jako-tako nie lubie tego przygotowywac.
no to smacznego i tyle
Napisano Ponad rok temu
po treningu bananów nie jedz ogolnie to zjedz sobie ziemniaki, ryz czy makaron.. ogolnie cos co ma duzo weglowodanow.
Co Ty za głupoty opowiadasz? Po treningu powinien jak najbardziej zjeść banana niż ten Twój ryż. W posiłku potreningowym powinniśmy dostarczyć jak najwięcej węglowodanów prostych, a nie złożonych które Ty proponujesz w postaci ryżu i makaronu.
Napisano Ponad rok temu
po treningu bananów nie jedz
Dlaczego nie? Banany maja duzo potasu, a wiec po treningu wprost idealne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie tu chodzi o uzupełnienie glikogenu po treningu a banany są idealne do tego
Tak ale najpierw należy dostarczyć glukozy do dalszego funkcjonowania mięśni, z uwagi na fakt, iż glikogen w mięśniach został wyczerpany. Wszystko zależy od długości treningu, ciężkości i od tego ile czasu przed rozpoczęciem wysiłku dostarczaliśmy składniki odżywcze. Załóżmy, że glikogen mięśniowy został zużyty, ale wątrobowy jeszcze jest, to ekonomiczniej dla organizmu jest dostarczyć węglowodanów prostych w celu pożywienia komórek, niżeli rozkładać glikogen wątrobowy, a potem jeszcze raz syntetyzować go z "bananów", tak jak uważa to Kamyl. Jeśli wątrobowy i mięśniowy zostały rozłożone to także w pierwszej kolejności węglowodany zostaną przeznaczone na pożywienie komórek, a dopiero potem na syntezę glikogenu. Gdyby było tak jak napisałeś, to nie zalecano by od razu po wysiłku owoców/soków, tylko od razu schabowego, który zawiera mnóstwo glikogenu a do tego jeszcze białka zwierzęcego.
Napisano Ponad rok temu
Węglowodany są szczególnie ważne po treningu.
Glukoza z tego co wiem to cukier a więc i banany.
Napisano Ponad rok temu
Kolego glikogen powstaje z węglowodanów a nie z białka a raczej schab to nie źródło węgli
Węglowodany są szczególnie ważne po treningu.
Glukoza z tego co wiem to cukier a więc i banany.
Co Ty nie powiesz? Ale w mięśniach jest magazynowany glikogen, a więc jest go dużo w mięsie zwierzęcym, nie wiedziałeś Kamyl? O białku wspomniałem z uwagi na fakt, że egzogenne są bardzo ważne dla kulturysty, mimo iż po treningu nie odgrywają tak ważnej roli.
Napisano Ponad rok temu
Chyba z biologi to nie byłeś najlepszy
Powtarzam że glikogen to z syntezowane węglowodany
Napisano Ponad rok temu
Co Ty nie powiesz? Ale w mięśniach jest magazynowany glikogen, a więc jest go dużo w mięsie zwierzęcym, nie wiedziałeś Kamyl? O białku wspomniałem z uwagi na fakt, że egzogenne są bardzo ważne dla kulturysty, mimo iż po treningu nie odgrywają tak ważnej roli.
Napisano Ponad rok temu
Uzupełnianie glikogenu mięsem bardzo ciekawe
Chyba z biologi to nie byłeś najlepszy
Powtarzam że glikogen to z syntezowane węglowodany
Kamyl... Tak się składa, że ja miałem egzamin z biochemii niedawno i z nie mam kompleksów na temat wiedzy potrzebnej do dyskusji w tym poście, nie wiem jak Ty.
P.S. Wydaje mi się, że Ty z na polskim zbytnio nie uważałeś, bo czytanie ze zrozumieniem u Ciebie tragiczne. Gdzie ja napisałem, że glikogen uzupełnia się mięsem? Napisałem, że gdyby było to tak jak Ty to wyżej napisałeś to uzupełnialibyśmy glikogen mięsem ale tego się nie robi. Rozwikłałeś różnice, czy mam Ci na czerwono zaznaczać ważniejsze człony zdania? Tak glikogen jest syntetyzowany z węglowodanów, masz racje i nikt tego nie neguje.
Napisano Ponad rok temu
Gdyby było tak jak napisałeś, to nie zalecano by od razu po wysiłku owoców/soków, tylko od razu schabowego, który zawiera mnóstwo glikogenu a do tego jeszcze białka zwierzęcego.
Mylisz pojęcia mięśnie zawierają glikogen ale jest on produkowany z węglowodanów a nie odrazu dostarczany w postaci gotowej czyli glikogenu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mylisz pojęcia mięśnie zawierają glikogen ale jest on produkowany z węglowodanów a nie odrazu dostarczany w postaci gotowej czyli glikogenu
Tak. Masz rację, ale jest on również dostarczany bezpośrednio z pokarmu i magazynowany w wątrobie. Mięśniowy glikogen powstaje w momencie, kiedy po wysiłkowe zapotrzebowanie na glukozę zostaje zaspokojone i z nadwyżek glukozy syntetyzowany zostaje glikogen magazynowany następnie w mięśniach.
Napisano Ponad rok temu
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
Ja napisałem że banany można spokojnie jeść po treningu a ty chyba masz do tego jakieś sprzeciwy?
Widzisz i tu właśnie rozchodzi się o czytanie bez zrozumienia . Przecież parę postów przed Tobą sam zaznaczyłem, że po wysiłku należy jeść banany, a nie makaron. A to co napisałem do Ciebie to tylko zwróciłem Ci uwagę, że w pierwszej kolejności zapotrzebowanie na glukozę jest zaspokojane a dopiero potem syntetyzowany glikogen.
Napisano Ponad rok temu
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
czy w trójmieście naucza ktoś akijutsu lub kenjutsu? |
JIU JITSU |
|
|
||
PRZEPISY |
Kuchnia |
|
|
||
Wyjasni mi ktoś o co w tym chodzi ???plan na dwa dni z jednym dniem przerwy |
Trening dla początkujących |
|
|
||
ktoś napisał |
MASTERS Of STEEL |
|
|
||
ma ktoś skan "Judo mistrzów" Pawluka? |
JUDO |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kilka pytań laika
- Ponad rok temu
-
Dobra dietka na mase ????
- Ponad rok temu
-
Dieta do sprawdzenia
- Ponad rok temu
-
Pomoc przy ukladaniu diety.
- Ponad rok temu
-
Korekty dla mojej diety
- Ponad rok temu
-
skuteczna dieta
- Ponad rok temu
-
Batoniki proteinowe/wysoko kaloryczne
- Ponad rok temu
-
pomoc w diecie ;)
- Ponad rok temu
-
masa-co moge a czego niemoge!
- Ponad rok temu
-
pierogi ruskie,mozna jeść trzymając diete???
- Ponad rok temu